Εναλλακτική Ενισχυτική διδασκαλία: Πώς θα γίνονται εφεξής τα μαθήματα στα σχολεία

Μια νέα εκπαιδευτική πρόταση για τους μαθητές ΕΠΑΛ και ΠΕ.ΠΑΛ - Όσα πρέπει να γνωρίζουν

Ένας νέος εκπαιδευτικός θεσμός εγκαινιάζεται στα σχολεία από τη φετινή σχολική χρονιά και μέχρι το τέλος του 2027. Ειδικότερα στο πλαίσιο της αναβάθμισης των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) και των Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων (Π.ΕΠΑ.Λ.)

εφαρμόζεται η Εναλλακτική Ενισχυτική Διδασκαλία στα «Νέα Ελληνικά» και τα «Μαθηματικά».

Σε σημερινή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας καθορίζεται όλο το χρονοδιάγραμμα και η οργάνωση του νέου προγράμματος διδασκαλίας που αποσκοπεί στη βελτίωση των μαθησιακών επιδόσεων των μαθητών, την παιδαγωγική υποστήριξή τους και παρέχεται με συνδιδασκαλία κατά τις ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Εναλλακτική Ενισχυτική Διδασκαλία (ΕΕΔ): Ποιους μαθητές αφορά

Η Εναλλακτική Ενισχυτική Διδασκαλία (ΕΕΔ) εφαρμόζεται για τα σχολικά έτη 2024-2025 έως 2026-2027 σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και στα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια (Π.ΕΠΑ.Λ.) της χώρας, με προτεραιότητα στους/στις μαθητές/τριες της Α’ τάξης και προβλέπει τη διδασκαλία των μαθημάτων «Νέα Ελληνικά» και «Μαθηματικά» με συνδιδασκαλία δύο εκπαιδευτικών της ίδιας ειδικότητας μέσα στην τάξη.

Υλοποιείται σύμφωνα με τα Ωρολόγια Προγράμματα Σπουδών (ΩΠΣ) και τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (ΑΠΣ), με στόχο την ενίσχυση του γλωσσικού και αριθμητικού γραμματισμού των μαθητών/μαθητριών των ΕΠΑ.Λ./Π.ΕΠΑ.Λ. κατά το πνεύμα και το περιεχόμενο των προβλεπομένων. Στη συνδιδασκαλία διδάσκουν ο Υπεύθυνος Καθηγητής Μαθήματος (ΥΜ) και ο Συνεργάτης Καθηγητής Μαθήματος (ΣΜ), οι οποίοι αποτελούν τη Διδακτική Ομάδα.

Κύριο αντικείμενο της συνεργασίας τους είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της συνδιδασκαλίας στα αντίστοιχα μαθήματα, η διαφοροποίηση της διδασκαλίας σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των μαθητών και μαθητριών προς επίτευξη των στόχων της Εναλλακτικής Ενισχυτικής Διδασκαλίας (ΕΕΔ) και η διαμόρφωση του βέλτιστου κλίματος μάθησης και λειτουργίας των μαθητών/τριών στη σχολική κοινότητα, σύμφωνα με τους στόχους του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» και ειδικότερα της Πράξης «Υποστήριξη εγγραμματισμών και κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης μαθητών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης».

Ως Υπεύθυνος Καθηγητής Μαθήματος (ΥΜ) ορίζεται ο εκπαιδευτικός της σχολικής μονάδας στον οποίο ο Σύλλογος αναθέτει τη διδασκαλία του μαθήματος. Ως Συνεργάτης Καθηγητής Μαθήματος (ΣΜ) ορίζεται ο εκπαιδευτικός που προσλαμβάνεται ή τοποθετείται για τις ανάγκες της εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας της Πράξης «Υποστήριξη εγγραμματισμών και κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης μαθητών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ της Εναλλακτικής Ενισχυτικής (συν)διδασκαλίας εδώ

#ΣΧΟΛΕΙΑ #ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ_ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ #ΕΠΑΛ #ΜΑΘΗΜΑΤΑ #ΜΑΘΗΤΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα