Ενεργειακή κρίση: Οι κρίσιμοι σταθμοί και οι προϋποθέσεις για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης

Το δρόμο που θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό ξέφωτο, αναζητά η κυβέρνηση, προκειμένου να καταφέρει να θεσπίσει ακόμα ένα πακέτο παροχών για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να ανταπεξέλθουν στην αύξηση των τιμών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Αρχής γενομένης από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup έως και την Σύνοδο Κορυφής σε μία εβδομάδα, αλλά και την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στα μέσα Ιουνίου, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο, αλλά

και την στήριξη των εταίρων ώστε να ανακοινώσει ένα νέο ενεργειακό πακέτο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση προσδοκά θετικά μηνύματα στο σημερινό Eurogroup στο οποίο θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η σημερινή συνεδρίαση θα αποτελέσει προάγγελος για τη Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, όπου αναμένεται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητήσουν τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανία, αλλά και το πακέτο αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης.

Οι προσδοκίες για άμεση κοινή δράση δεν είναι υψηλές, ειδικά μετά και τη δημοσιοποίηση του σχεδίου REPowerEU το οποίο δεν προβλέπει κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα βοηθούσε τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος.

Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο χωρίς να περιμένει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Ήδη τρέχει η επιδότηση των λογαριασμών για τους επόμενους μήνες, ενώ εξετάζεται ο τρόπος που θα «παγώσει» με υπουργική απόφαση η ρήτρα αναπροσαρμογής,

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που εξετάζονται για πρόσθετες παρεμβάσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων προβλέπουν:

1. Συνέχιση της επιδότησης των 15 λεπτών το λίτρο στο ντίζελ και μετά τον Ιούνιο για τουλάχιστον ένα μήνα. Στο τραπέζι υπάρχει και η πρόταση αύξησης του ποσού στα 20 λεπτά το λίτρο.

2. Εφαρμογή για ένα ακόμα τρίμηνο του επιδόματος βενζίνης που κυμαίνεται από 30-50 ευρώ που χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα και αναπροσαρμογή του ποσού της ενίσχυσης στα 40-60 ευρώ.

3. Έξτρα επιδοτήσεις για τους κατοίκους των νησιών για περιορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. για ένα τρίμηνο).

Οι αποφάσεις στο Eurogroup

Ιδιαίτερα κρίσιμο αναφορικά με τα δημοσιονομικά περιθώρια παρεμβάσεις, θεωρείται το σημερινό Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν στην αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2023. Η διατήρηση της «ρήτρας διαφυγής» και την επόμενη χρόνια έρχεται ως αποτέλεσμα των δυσμενών προβλέψεων της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία, εξαιτίας των συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αποφάσεις ωστόσο για τη νέα χρόνια θα έχουν μια βασική διαφοροποίηση καθώς όλα δείχνουν πως το 2023 θα επιστρέψουν κάποιας μορφής δημοσιονομική παρακολούθηση και περιορισμοί, ειδικά για τις χώρες οι οποίες έχουν υψηλό χρέος.

Παρόλα αυτά, η παράταση της αναστολής, έστω και με περιορισμούς, θα ανοίξει τη συζήτηση σχετικά με τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, αναφορικά με το επιτρεπόμενο όριο στο δημόσιο χρέος, αλλά για τη σύνθεση των δαπανών που θα επηρεάζουν το όριο του ελλείμματος. Στην περίπτωση που προωθηθούν θετικές αλλαγές η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει τους περιορισμούς εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους στη «ρήτρα διαφυγής».

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού θα είναι στις 30 και 31 Μαΐου. Στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν λύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την ενεργειακή κρίση. Μαζί με τη σύνοδο έχει προγραμματιστεί και συνεδρίαση του ECOFIN, του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Προσδοκία της κυβέρνησης είναι η Σύνοδος να καταλήξει σε κοινές Ευρωπαϊκές δράσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει έστω και έμμεσα τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης.

#EUROGROUP #ΕΝΕΡΓΕΙΑ #ΜΕΤΡΑ_ΣΤΗΡΙΞΗΣ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ_ΚΡΙΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα