ΕΝΦΙΑ με...Τσίπρα και ΕΝΦΙΑ με...Μητσοτάκη - πώς διαμορφώνεται ο φόρος ακινήτων μετά τις εξαγγελίες (πίνακες)

Οι εξαγγελίες που έκαναν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από την 83 Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για ευνοϊκότερες πολιτικές στη φορολογία και ειδικότερα για το πως θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ δημιουργεί νέες τιμές αλλά και διαφορετικό τρόπο είσπραξης. Τα dikaiologitika.gr

κάνουν την σύγκριση

Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι αν εφαρμοστεί είτε η εξαγγελία του πρωθυπουργού είτε αυτή του προέδρου της ΝΔ;

O ΕΝΦΙΑ Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 10% μεσοσταθμικά και έως 30% για τις χαμηλές περιουσίες και το 2020 μείωση 20% μεσοσταθμικά και έως 50% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τη διπλή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2019 και το 2020.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΝΔ παρέθεσε ένα πιο «οριζόντιο» σχέδιο που είναι πιο φιλικό προς την μεγάλη ακίνητη περιουσία και ιδιαίτερα αυτή των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα για τον ΕΝΦΙΑ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε μείωση κατά 30% τα δύο πρώτα χρόνια, ενώ είπε πως έως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα μεταφερθεί στους δήμους με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τι σημαίνουν όμως τα παραπάνω για την τσέπη των ιδιοκτητών ακινήτων;

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Τσίπρα, ο φόρος θα μειώνεται ανάλογα και από 60.001 ευρώ αντικειμενικής αξίας έως 100.000 στην Α φάση θα μειωθεί κατά 21,08% και στην Β φάση των μειώσεων, θα μειωθεί κατά 40,80%. Μικρότερη θα είναι η μείωση σε ακίνητα με ποιο μεγάλες αντικειμενικές αξίες με την μείωση να διαμορφώνεται 28,33% για τις αντικειμενικές αξίες έως από 100.001 έως 150.000 ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό σε απόλυτους αριθμούς. Σύμφωνα και με τους πίνακες που δημοσιεύσαν πρώτα τα dikaiologitika news με την κλιμάκωση των μειώσεων που προωθεί η κυβέρνηση, για ακίνητο στην Αττική και συγκεκριμένα στο Κερατσίνι, με αντικειμενική αξία 60.000 ευρω, ο ΕΝΦΙΑ έχει καθοριστεί φέτος στα 224 ευρω. Με την πρώτη μείωση ο φόρος θα μειωθεί κατά 67 ευρω και θα διαμορφωθεί στα 157 ευρω.

Το σχέδιο Τσίπρα μειώνει τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα με αντικειμενική αξία έως και 200.000 ευρώ σχεδόν το ίδιο, με το σχέδιο Μητσοτάκη που μειώνει σε βάθος διετίας οριζόντια σε όλους κατά 30%. Δηλαδή σε ακίνητο με αντικειμενική αξία 212.000 ευρώ από 608 ευρώ φόρο, που πληρώνει φέτος ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, η μείωση θα ανέλθει σε 168,72 ευρώ και θα διαμορφωθεί τελικά στα 439,28 ευρώ. Στον ίδιο ιδιοκτήτη ακινήτων η μείωση με το «σχέδιο» Τσίπρα από 608 ευρώ φόρο, που πληρώνει φέτος ο φορολογούμενος, η μείωση θα ανέλθει σε 161 ευρώ και θα διαμορφωθεί τελικά στα 447 ευρώ.

Οι πίνακες με παραδείγματα για την μείωση του ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.

Παραδείγματα

Για το 2020 αντίστοιχος αριθμός πολιτών με μικρή περιουσία θα δει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50%.

Φάση Β

Παραδείγματα

Η πρόταση Μητσοτάκη

Με την πρόταση Μητσοτάκη και με δεδομένο ότι η μείωση θα επέλθει σε δύο φάσεις, κατά 15% κάθε χρονιά για την επόμενη διετία, την επόμενη χρονιά ο φόρος θα ανέλθει από 224 ευρω σε 190 ευρω αφού θα μειωθεί κατά 33,6 ευρω.

Στην δεύτερη φάση των μειώσεων και για τις εξαγγελίες των δύο πολιτικών αρχηγών, ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσει τελικά ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στο Κερατσίνι, με το σχέδιο Τσίπρα θα μειωθεί συνολικά 112 ευρω και κατά 50% ενώ με το πρόγραμμα Μητσοτάκη θα ανέλθει μετά από δύο χρόνια μειώσεων σε 161 ευρώ.

Η διαφορά των δύο «σχεδίων» μείωσης του «χαρατσιού» όμως έχουν μια πολύ σημαντική διαφορά. αυτή ότι η μείωση για ακίνητα με αντικειμενική αξία από 200.001 έως 500.000 ευρώ θα είναι σχεδόν μηδενική, κάτι που αφορά όμως 78.399 ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ το σχέδιο Μητσοτάκη θα μειώσει και πάλι οριζόντια τον φόρο κατά 30%. Δηλαδή ένας ιδιοκτήτης με ακίνητη περιουσία, που πληρώνει ΕΝΦΙΑ 2.000 ευρώ, θα πληρώνει φόρο με το σχέδιο Μητσοτάκη 1.445 ευρω ενώ σύμφωνα με τις εξαγγελίες Τσίπρα την διετία 2019 - 2020 θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ σχεδόν τον ίδιο με φέτος.

Η δομική διαφορά σε σχέση με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη είναι ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα εισπράττονται απ ευθείας από τους Δήμους και θα μείνουν στα δημοτικά ταμεία. Ετσι, το κράτος θα σταματήσει να χρηματοδοτεί την τοπική αυτοδιοίκηση σε επίπεδο Δήμων και θα είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την διαχείριση των χρημάτων τους.

Αυτό σημαίνει ότι μετά την μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ που θα γίνει στην διετία με κυβερνητική απόφαση, οι τοπικές αρχές θα δύνανται είτε να μειώσουν κι άλλο τον φόρο είτε και να τον αυξήσουν εάν αποφασίσει σχετικά το δημοτικό συμβούλιο. Με άλλα λόγια μία καλή δημοτική αρχή μπορεί να μειώσει κι άλλο τον φόρο εφόσον κάνει σωστή διαχείριση ενώ μία άλλη να τον αυξήσει εάν συμβεί το αντίθετο. Τότε όμως, οι δημότες θα έχουν να κάνουν με τον δήμαρχό τους και όχι με την κυβέρνηση.

Στο νόμο που σχεδιάζεται από τη ΝΔ θα υπάρξουν και άλλες προβλέψεις ώστε να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα και κυρίως να μην μετατεθούν και πάλι δυσανάλογα βάρη στους πολίτες. Θα υπάρχουν δηλαδή δικλείδες ασφαλείας για την λειτουργία αυτής της μεταρρύθμισης που λειτουργεί σε αρκετές χώρες της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα