Ενημέρωση Υπουργείου Υγείας: Επτά περιοχές στο «κόκκινο», σύσταση για αναβολή εμβολιασμού σε όσους είχαν νοσήσει

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, όπως κάθε Τετάρτη, προχώρησε στην καθιερωμένη για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 671 νέα κρούσματα, 25 νεκρούς σε 24 ώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται σε 340.

Στην ενημέρωση συμμετείχε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο κ. Κικίλιας, ο

οποίος αναφέρθηκε στην έκθεση του ΕΟΔΥ, και έκανε λόγο για 657 μ.ο. κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες, με μέση ηλικία τα 46 έτη (αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 35-54), και υπενθύμισε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα.

Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό εντοπίζονται σε Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβο, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική.

Παράλληλα, σημείωσε πως «μειώνεται η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ, βρίσκεται στο 60% πανελλαδικά». 

«Προσπαθούμε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αριθμό τεστ. Ξεκινήσαμε 800 τεστ στην έναρξη της πανδημίας φτάσαμε σε ρεκόρ 41.000 τεστ», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Σύσταση για αναβολή εμβολιασμού σε όσους είχαν νοσήσει

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά, η οποία αναφέρθηκε στο αν κάνουν το εμβόλιο όσοι είχαν ήδη κολλήσει τον κορονοϊό.

«Κατά την διάρκεια των κλινικών μελετών εμβολιάστηκαν άτομα που είχαν ήδη μολυνθεί από τον ιό. Έχει διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός ατόμων με λοίμωξη (ασχέτως συμπτωμάτων), είναι ασφαλής, χωρίς να διενεργηθεί προηγουμένως εργαστηριακός έλεγχος. Η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες και υπάρχουν πιο πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι διαρκεί και έξι μήνες».

«Γι' αυτό συστήνεται τα άτομα με επιβεβαιωμένη προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών από τη λοίμωξη, εάν βέβαια το επιθυμούν έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία».

Εμβόλιο και εγκυμοσύνη

«Στις έρευνες για το εμβόλιο, δεν συμμετείχαν έγκυες, αλλά μετά έγινε γνωστό ότι κάποιες γυναίκες ήταν έγκυες και δεν υπέστησαν καμία επιπλοκή. Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισέρχεται στον πυρήνα των κυττάρων αυτό το μόριο» ανέφερε η κα Τσολιά.

«Αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την Covid-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου με ανάγκη για εισαγωγή στην ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού.

Στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με MRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες. Όμως συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και έπειτα διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται. Θα αρχίσουν άμεσα μελέτες εμβολιασμού εγκύων, τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα με το εμβόλιο της Moderna είναι καθησυχαστικά σχετικά με την εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, δεν αναμένεται να υπάρχει κάποια επίδραση του MRNA στο έμβρυο, δεδομένου ότι το μόριο αυτό δεν εισέρχεται στον πυρήνα των κυττάρων. Είναι ασταθές και αποσυντίθεται γρήγορα μέσα στα κύτταρα.

Εάν μια έγκυος ανήκει σε ομάδα στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός, όπως εάν είναι υγειονομικός, μπορεί να αποφασίσει να εμβολιαστεί, ζυγίζοντας τον κίνδυνο έκθεσης στην λοίμωξη, το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών από την λοίμωξη και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες».

Δείτε ξανά την ενημέρωση για τον κορονοϊό από τον Βασίλη Κικίλια και την Μαρία Τσολιά:

Keywords
Τυχαία Θέματα