Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας το Αμπντουλχαμίντ Χαν: «Θετική εξέλιξη» παρά τους λεονταρισμούς Ερντογάν

Σε τουρκικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νοτίως από τον κόλπο της Αττάλειας - ακριβώς απέναντι από την κατεχόμενη Κύπρο - πλέει το τουρκικό γεωτρητικό σκάφος Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Εκτός της κυπριακής ΑΟΖ και στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, 55 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές στην Αττάλεια, κινείται το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ

Χαν, που αναμένεται να διεξάγει τουλάχιστον επτά γεωτρήσεις σε επτά διαφορετικά σημεία.

Εώς τις 7 Οκτωβρίου θα παραμείνει στην Αττάλεια, ενώ δεν αποκλείεται σε άλλη φάση ο Ερντογάν να κλιμακώσει την ένταση - ενόψει και των τουρκικών εκλογών - οδηγώντας το ακόμα και στην περιοχή του τουρκολυβικού μνημονίου, με την Ελλάδα να παρακολουθεί τις κινήσεις και να παραμένει σε ετοιμότητα.

Την ίδια ώρα, η Αγκυρα εμμένει στις αιτιάσεις της περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, τις οποίες εμπλουτίζει, δια στόματος Ακάρ, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις για το Καστελόριζο.

«Μπορούμε κολυμπώντας να φθάσουμε στο Καστελόριζο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ο Ερντογάν προειδοποιούσε ότι «κανείς δεν θα εμποδίσει γεωτρήσεις όπου υπάρχει δικαιοδοσία».

Αυστηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για πλειοδοσία προκλήσεων από το πολιτικό προσωπικό της γείτονος:

Επειδή ο κ. Ακάρ είπε κάτι για κολυμβητές, θα ήταν μια καλή ιδέα να γίνει ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με Έλληνες και Τούρκους κολυμβητές, είναι καλύτερα να το δούμε πιο αποφορτισμένα.

Με έμφαση στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες, να μην επιδιώκουμε εστίες έντασης στην περιοχή μας, είναι κάτι που το χρειάζονται τόσο οι χώρες μας όσο και η Ευρώπη, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Απέδωσαν οι δυτικές διπλωματικές πιέσεις

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία τηρεί χαμηλούς τόνους, καθώς είχαν σταλεί πολλά μηνύματα από το Βερολίνο, στο πρόσφατο ταξίδι της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ στην Άγκυρα, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Ερντογάν να υπάρχει σταθερότητα στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Τουρκίας προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο.

Μάλιστα, στη γείτονα η στάση του Ερντογάν θεωρήθηκε ότι εγκλωβίζει τη χώρα στο «Χάρτη της Σεβίλλης».

Από την πλευρά της, η Αθήνα χαρακτηρίζει «θετική εξέλιξη» τη στάση της Άγκυρας, καθώς παρά τις σκληρές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων βάσει της υφιστάμενης Navtex που εξέδωσε για το γεωτρύπανο κινείται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και εκτός της κυπριακής.

Είναι αποτέλεσμα και των διπλωματικών πιέσεων και της διεθνοποίησης του θέματος που άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κυβερνητικά στελέχη παραθέτοντας στοιχεία και εκθέτοντας το εύρος του τουρκικού αναθεωρητισμού σε όλα τα διεθνή fora, σε εταίρους και σύμμαχους, σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι.

#ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ #ΚΥΠΡΟΣ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα