Επανέρχεται η FAZ: Ο Μητσοτάκης επανειλημμένα υποσχέθηκε ότι δεν θα ακυρώσει την συμφωνία με τα Σκόπια

Επανέρχεται η εφημερίδα FAZ, με νέο ρεπορτάζ του Μ. Μάρτενς, στο θέμα της συμφωνίας Ελλάδας και πΓΔΜ, εστιάζοντας στο δίλημμα που, κατά την εφημερίδα, αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο συντάκτης του άρθρου θυμίζει εν αρχή ότι «στην Ελλάδα,

έχει πέσει ήδη μια κυβέρνηση λόγω του "ζητήματος του ονόματος" - εκείνη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πατέρα του σημερινού ηγέτη της αντιπολίτευσης. Έχασε το 1993 την εξουσία, όταν ο νεαρός υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς, τον κατηγόρησε ότι είναι πολύ υποχωρητικός στη διαμάχη για το εάν η "Μακεδονία" επιτρέπεται να λέγεται "Μακεδονία"» και επαναλαμβάνει ότι, όπως τον διαβεβαίωσαν πηγές του από τη γερμανική πρωτεύουσα, «ο Μητσοτάκης επανειλημμένα υποσχέθηκε ότι δεν θα ακυρώσει την συμφωνία για το ονοματολογικό ως πρωθυπουργός. Θα πρέπει όμως να εκφράσει την αντίθεσή του, ώστε να εμποδίσει την απώλεια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος του». Και ο Μ. Μάρτενς επανέρχεται, σημειώνοντας ότι «εάν πράγματι ο Μητσοτάκης το έχει πει πραγματικά, τότε εκπλήσσει η επιθετική του βιασύνη κατά της συμφωνίας».

Ο συντάκτης υποστηρίζει, εξάλλου, ότι η ΝΔ διέψευσε κάτι που δεν είχε υποστηριχτεί ποτέ. Όπως γράφει, είναι αναμφισβήτητο ότι η ΝΔ θα αρνηθεί να επικυρώσει τη Συνθήκη στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αλλά, δεδομένου ότι η ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, προπορεύεται του ΣΥΡΙΖΑ, τους συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη ενδιαφέρει ένα άλλο ερώτημα: Πώς θα συμπεριφερθεί ως επικεφαλής κυβέρνησης εάν η συμφωνία με τα Σκόπια έχει επικυρωθεί πριν τις εκλογές (και εφόσον, φυσικά, κερδίσει τις επόμενες εκλογές).

Πολλοί συνομιλητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε εύλογα ότι η κυβέρνησή του θα τηρήσει φυσικά την αρχή "Pacta sunt servanda", με τον Μ. Μάρτενς να υποστηρίζει επιπλέον ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι ελπίζει ότι το θέμα θα είναι λυμένο μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της FAZ, στο πλαίσιο ανεπίσημων συζητήσεων υπό τη συνήθη διαβεβαίωση να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα των συνομιλητών. Ο Μ. Μάρτενς χαρακτηρίζει «δύσκολη»τη θέση του Κυρ. Μητσοτάκη. Δεδομένου ότι υποστηρίζει μια σύγχρονη, ανοικτή, οικονομικά αποδοτική Ελλάδα, αλλά εξαιτίας αυτού δεν ελέγχει τη δεξιά, εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη βόρεια Ελλάδα, όπου η διαφωνία για το ονοματολογικό προκαλεί μεγαλύτερες αναταράξεις από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. Οι βουλευτές της βόρειας Ελλάδας απειλούν ανοιχτά με «εξέγερση» εάν δεν υπάρξει οξεία πολιτική κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να διευθετήσει το ζήτημα. Πολιτικοί της ΝΔ, όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν καταστήσει τον αγώνα ενάντια στη συμφωνία σήμα κατατεθέν τους.

Και το δημοσίευμα καταλήγει: «Εάν οι εθνικιστές κατορθώσουν να πείσουν τον Μητσοτάκη να απομακρυνθεί από την συμφωνία για τη "Μακεδονία" και να την ανατρέψει σε περίπτωση εκλογικής του νίκης, ολόκληρη η διαδικασία θα ετίθετο σε κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, αν δείξει πνεύμα συνεργασίας, μπορεί να κερδίσει φίλους στην Ευρώπη, αλλά μπορεί να χάσει το κόμμα του. Για τέτοιες καταστάσεις, εφευρέθηκε η λέξη δίλημμα. Αλλά μπορεί η διέξοδος από τα εθνικιστικά διλήμματα να είναι ακόμα περισσότερος εθνικισμός;», διερωτάται ο συντάκτης.

πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα