«Επείγει η εθνική συνεννόηση και ομοψυχία απέναντι στην πολιτική διχασμού»

Επείγει η εθνική συνεννόηση και ομοψυχία απέναντι στην πολιτική διχασμού, μίσους που καλλιεργείται και τελικά οδηγεί σε αδυναμία συγκρότησης εθνικού μετώπου, επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρώην υπουργός και ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής

Μόνο έτσι, υποστηρίζει, θα σταματήσουν όλα να τίθενται στο βωμό του κομματικού συμφέροντος, χωρίς καμία αναστολή.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ότι η εθνική συνεννόηση είναι

απαραίτητη για να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις στα εθνικά θέματα και ειδικότερα για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει τα ευρωπαϊκά όργανα, στο πλαίσιο των συνθηκών να δράσουν και να απαιτήσουν από την Τουρκία το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των λαών, εγκαταλείποντας την ρητορική και επιχειρησιακή επιθετικότητα.

Θεωρεί ότι άμεση προτεραιότητα του Κινήματος Αλλαγής είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επανασυγκρότηση ενιαίου εθνικού μετώπου ώστε να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές απειλές ενάντια στην εθνική μας κυριαρχία καθώς και για να ενισχυθεί ο ρόλος της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρει επίσης στο Πρακτορείο ότι το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ήταν ένα συνέδριο γνωριμίας και ομογενοποίησης των δυνάμενων που συμμετέχουν ενώ είναι ξεκάθαρος για το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει: «Αν το Κίνημα Αλλαγής την επόμενη των εκλογών είναι ένα ρωμαλέο πολιτικό ρεύμα, μια ισχυρή πολιτική δύναμη, τότε αυτό θα θέσει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας καλώντας όλες τις υγιείς δυνάμεις γύρω από το τραπέζι. Και τότε μόνο καλά μπορούν να προκύψουν για την Ελλάδα. Αν αντιθέτως η επόμενη των εκλογών μάς βρει ισχνούς πολιτικά και αδύναμους εκλογικά, τότε είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ρόλος για το νέο μας εγχείρημα», λέει.

Ο πρώην υπουργός και νυν ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής παραπέμπει, τέλος, στον Αλέξη Τσίπρα για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών αναφέροντας: «Αυτός ίσως ξέρει. Ή μπορεί να μην ξέρει ούτε ο ίδιος γιατί είναι, νομίζω, στη λογική βλέποντας και κάνοντας».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Στο ερώτημα του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την «επόμενη ημέρα» του Κινήματος Αλλαγής, μετά το ιδρυτικό συνέδριο, και ειδικότερα τι λέει για τον τρόπο που έγινε, χωρίς εκλογή οργάνων, ο κ. Χρυσοχοϊδης απαντά:

«Τα ιδρυτικά συνέδρια των κόμματων δεν περιλαμβάνουν εκλογές οργάνων. Βασική τους αποστολή είναι η αρχική πολιτική συγκρότηση, η αλληλογνωριμία των στελεχών, μα κυρίως η σηματοδότηση ταυτότητας και πολιτικών περιεχομένων.

Η επόμενη μέρα του εγχειρήματος είναι η, κατά το δυνατόν, πολιτική ομογενοποίηση στα βασικά στρατηγικά ζητούμενα και τις προτεραιότητες της Ελλάδας σήμερα και φυσικά η έναρξη λειτουργίας του νέου εγχειρήματος ως ενιαίας πολιτικής και οργανωτικής οντότητας».

«Ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να πάρει;, ποιες νομίζετε ότι πρέπει να είναι οι πολιτικές προτεραιότητες;», είναι το επόμενο ερώτημα του Πρακτορείου.

Και σε αυτό το ερώτημα ο κ. Χρυσοχοϊδης σημειώνει: «Οι πρωτοβουλίες άμεσης προτεραιότητας είναι η επανασυγκρότηση ενιαίου εθνικού μετώπου για την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών ενάντια στην εθνική μας κυριαρχία, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου μας στον διεθνή μας περιβάλλον και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ενότητα των Ελλήνων αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για τη θωράκιση της χώρας.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ οφείλει να είναι λαϊκό, προοδευτικό, σύγχρονο με απαντήσεις στις μεγάλες προτεραιότητες της Ελλάδας και των ανθρώπων της. Η άμεση ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους που έχει καταρρεύσει, η αντιμετώπιση της μαζικής φτώχειας που στοιχειώνει την κοινωνία μας, η απασχόληση των νέων μας και η αναζωογόνηση της δημοκρατίας μας αποτελούν τις μεγάλες προτεραιότητες κάθε προοδευτικού πολιτικού κινήματος».

«Από πολλές πλευρές τίθεται επίμονα το θέμα της ανανέωσης προσώπων και διαδικασιών, είναι εφικτό;», ερωτά τον πρώην υπουργό το ΑΠΕ/ΜΠΕ, που απαντά ως εξής:

«Ασφαλώς είναι εφικτό αλλά και επιβεβλημένο. Η ίδια η ζωή επιβάλει τη διαρκή ανανέωση ως φυσική διαδικασία με αναπόδραστο τρόπο. Απλά νομίζω ότι οι μεν παλαιότεροι είναι χρήσιμο διαρκώς να προετοιμάζουν την ανανέωση χωρίς άγονους εγωισμούς, οι δε νεότεροι να μεταφέρουν ό,τι καλό αποκτήθηκε στο παρελθόν και να αφήνουν πίσω τις παθογένειες».

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΝΔ; Με ποιο από τα δυο κόμματα θα συνεργαστείτε την επομένη των εκλογών;», ερωτάται και υποστηρίζει:

«Δεν υφίσταται τέτοιο δίλημμα. Να σας το πω καθαρά. Αν το Κίνημα Αλλαγής την επόμενη των εκλογών είναι ένα ρωμαλέο πολιτικό ρεύμα, μια ισχυρή πολιτική δύναμη, τότε αυτό θα θέσει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας καλώντας όλες τις υγιείς δυνάμεις γύρω από το τραπέζι. Και τότε μόνο καλά μπορούν να προκύψουν για την Ελλάδα. Αν αντιθέτως η επόμενη των εκλογών μάς βρει ισχνούς πολιτικά και αδύναμους εκλογικά, τότε είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ρόλος για το νέο μας εγχείρημα. Για αυτό έχει σημασία η ενίσχυση του, η ισχυρή εκλογική του παρουσία έτσι ώστε να παίξει αυτόν τον ευεργετικό ρόλο σε μια εποχή όπου οι συνεργασίες είναι ζητούμενο».

Παραλλήλως ερωτάται ο Μ. Χρυσοχοϊδης για την εικόνα της κυβέρνησης, δεδομένου μάλιστα ότι «οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος επαναβεβαίωσαν μεν την κυβερνητική τους συνεργασία, αλλά οι ΑΝΕΛ παραμένουν σταθεροί στις απόψεις τους για τα εθνικά θέματα».

Επ' αυτού, το ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει: «Είναι και αυτό μια από τις κραυγαλέες αντιφάσεις της πολιτικής μας πραγματικότητας. Παρακολουθούμε καθημερινά πρωτοφανείς αντιπαραθέσεις μεταξύ των στελεχών των δυο εταίρων για τα μάτια του κόσμου. Στην ουσία το υπόβαθρο είναι απόλυτα κοινό. Η παραμονή στην εξουσία. Ωστόσο ας έχουν υπ όψιν τους όλοι ότι η διακυβέρνηση μιας χώρας ευαίσθητης όπως η Ελλάδα περικλείει καθημερινά μείζονες κινδύνους και προκλήσεις και χρειάζεται εθνική ομοψυχία, ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και σχέδιο εθνικής ασφάλειας».

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις και διαφωνίες για το Μακεδονικό, ένταση στα ελληνοτουρκικά, η κατάσταση μετά το τέλος του μνημονίου, σκανδαλολογία στη Βουλή κ.α. Η χώρα οδεύει σε εκλογές;, ερωτάται εξάλλου και απαντά:

«Περιγράφετε αυτά που ζούμε το τελευταίο διάστημα στην εξωτερική μας πολιτική καθώς και την εσωτερική ατζέντα. Τι θα πρότεινε ένας απλός πολίτης που έχει στοιχειώδη πρόνοια για την πατρίδα μας. Νομίζω θα πρότεινε συνεννόηση, τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση για να επιλυθούν ακανθώδη προβλήματα που απειλούν ακόμη και την ύπαρξη μας, όπως τα ελληνοτουρκικά.

Δυστυχώς κάθε μέρα διαπιστώνουμε ότι μεθοδικά προωθείται η πολιτική διχασμού, μίσους και τελικά αδυναμίας συγκρότησης εθνικού μετώπου. Όλα στο βωμό του κομματικού συμφέροντος χωρίς καμία αναστολή. Έτσι δεν πάμε πουθενά, κ. Μιχαήλ. Η Τουρκία καλλιεργεί στους πολίτες της αίσθημα νίκης μετά την κατάληψη του Αφρίν και αρχίζει να διαμορφώνεται στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας πολεμικό κλίμα εις βάρος όλων των γειτόνων. Επί δικαίων και αδίκων. Η υπόθεση των δυο στρατιωτών μας αποτελεί δείγμα πως αντιλαμβάνεται τη σχέση μας. Είναι επείγουσα, λοιπόν, η ανάγκη για εθνική Συνεννόηση και ομοψυχία.

Οφείλουν επίσης τα ευρωπαϊκά όργανα, στο πλαίσιο των συνθηκών να δράσουν και να απαιτήσουν από την Τουρκία τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των λαών, εγκαταλείποντας τη ρητορική και επιχειρησιακή επιθετικότητα.

Για εκλογές να ρωτήστε τον πρωθυπουργό. Αυτός ίσως ξέρει. Ή μπορεί να μην ξέρει ούτε ο ίδιος γιατί είναι νομίζω στη λογική βλέποντας και κάνοντας».

Υπάρχει προοπτική στην οικονομία, ερωτάται επίσης ο κ. Χρυσοχοϊδης, που απαντά ως εξής:

«Προοπτική ασφαλώς υπάρχει. Στέρεη προοπτική. Αρκεί να στραφούμε όλοι μαζί σε αυτό που έχει ανάγκη η οικονομία. Μείωση φορολογίας, προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων που προάγουν την ανάπτυξη και απασχόληση με βιώσιμο τρόπο, αύξηση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Αυτό σημαίνει κάθε χρόνο φιλόδοξους στόχους για τον ρυθμό ανάπτυξης. Η οικονομία μας αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της μπορεί να παρουσιάσει πολύ αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα επανέλθουμε σε ενάρετο κύκλο και θα επιστρέψουν σύντομα οι εκατοντάδες χιλιάδες άξιοι νέοι συμπολίτες μας που έφυγαν».

Ενώ στα θέματα ασφάλειας, τέλος, υποστηρίζει:

«Η ασφάλεια μιας χώρας όπως η Ελλάδα που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας σύρραξης στη Μ Ανατολή, με επιθετικούς γείτονες, με ροές εκατομμυρίων ξεσπιτωμένων ανθρώπων, αποτελεί προϋπόθεση για την ακεραιότητα και κυριαρχία της καθώς και την προστασία όλων των πολιτών. Συνεπώς μια συνεκτική πολιτική ασφάλειας περιλαμβάνει τη θωράκιση της χώρας στα εξωτερικά της σύνορα που πρέπει να είναι μη προσβάσιμα σε κάθε είδους παράνομα δίκτυα και ταυτόχρονα την εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης στο εσωτερικό της. Κοινωνική Ειρήνη σημαίνει ότι η εσωτερική ασφάλεια αποτελεί διαρκές μέλημα με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της βίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα