Επέκταση φοροαπαλλαγών σε μερίσματα και υπεραξίες για θυγατρικές εκτός ΕΕ

Μέχρι τώρα, οι φοροαπαλλαγές αυτές ισχύουν μόνο για θυγατρικές εντός της ΕΕ, με τις ελληνικές εταιρείες να απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος 22% στα μερίσματα που λαμβάνουν από τις θυγατρικές τους, καθώς και στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση μετοχών αυτών των θυγατρικών.

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εισάγει σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς φοροαπαλλαγών για ελληνικές εταιρείες που διατηρούν θυγατρικές σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχοντας κίνητρα για τη διεθνή επέκταση και ανάπτυξή τους.

Μέχρι τώρα, οι

φοροαπαλλαγές αυτές ισχύουν μόνο για θυγατρικές εντός της ΕΕ, με τις ελληνικές εταιρείες να απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος 22% στα μερίσματα που λαμβάνουν από τις θυγατρικές τους, καθώς και στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση μετοχών αυτών των θυγατρικών.

Σύμφωνα με το άρθρο 48 του ν. 4172/2013, τα νομικά πρόσωπα φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για μερίσματα ελληνικής ή ευρωπαϊκής προέλευσης. Για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία, το απαλλασσόμενο ποσό εμφανίζεται σε ειδικό λογαριασμό αποθεματικού, ενώ στα απλογραφικά, αφαιρείται από τα καθαρά κέρδη χωρίς λογαριασμό αποθεματικού. Σε περίπτωση ζημιογόνων αποτελεσμάτων, το ποσό καταχωρείται ως ειδικό αποθεματικό. Αν δεν ισχύει η απαλλαγή εισπραττόμενο ποσό προσαυξάνεται με τον παρακρατούμενο φόρο και υπόκειται σε φορολόγηση, με έκπτωση του αναλογούντος φόρου.

Ωστόσο, η νέα ρύθμιση που φέρνει η Κυβέρνηση διευρύνει το πλαίσιο των απαλλαγών, συμπεριλαμβάνοντας και θυγατρικές που βρίσκονται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, η νέα πρόβλεψη επιτρέπει στις ελληνικές εταιρείες να επωφελούνται από φοροαπαλλαγές για τα εισπραττόμενα μερίσματα και την υπεραξία από θυγατρικές που δεν βρίσκονται στην ΕΕ, αρκεί οι χώρες στις οποίες εδρεύουν αυτές οι θυγατρικές να μην θεωρούνται «μη συνεργάσιμες» από φορολογική άποψη ή να μην ανήκουν σε κράτη με τα οποία δεν έχει συναφθεί σύμβαση διοικητικής συνδρομής με την Ελλάδα για φορολογικά θέματα. Αυτή η ρύθμιση στοχεύει στη διατήρηση της διαφάνειας και στην αποτροπή της καταχρηστικής φοροαποφυγής μέσω «φορολογικών παραδείσων».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά μια ελληνική εταιρεία που έχει θυγατρική σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία. Μέχρι τώρα, η εταιρεία αυτή απαλλασσόταν από τον φόρο εισοδήματος για τα μερίσματα που εισέπραττε από τη γερμανική θυγατρική της, αλλά αν διατηρούσε μια θυγατρική σε μια τρίτη χώρα, όπως η Ελβετία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα επιβαρυνόταν με φόρο εισοδήματος για τα μερίσματα ή την υπεραξία από αυτές τις θυγατρικές. Με τη νέα ρύθμιση, θα μπορεί πλέον να απαλλάσσεται και από αυτό το φορολογικό βάρος, με την προϋπόθεση ότι διατηρεί τουλάχιστον το 10% των μετοχών της θυγατρικής αυτής για χρονικό διάστημα άνω των 24 μηνών.

Με τη νέα ρύθμιση λοιπόν τα οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να επωφελούνται από το ίδιο καθεστώς φοροαπαλλαγών, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής θέσης των θυγατρικών τους, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά από το φορολογικό τους κόστος.

#ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ #ΜΕΡΙΣΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Επέκταση,epektasi