Επέκταση υποχρεωτικoύ εμβολιασμού: Τα επαγγέλματα που «μπαίνουν» στο μικροσκόπιο

Εστίαση, δημόσιες υπηρεσίες , εκπαιδευτικοί αλλά και... στρατός εξετάζεται να μπουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ενώ το μεγάλο ερώτημα παραμένει το πώς θα καλυφθούν τα κενά που προκύπτουν από τις αναστολές των υγειονομικών, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να εξετάζουν μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας μέσω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων των αρμοδίων έχει πέσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στην εστίαση και για όσους

βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επαφής με τον κόσμο.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές από τα κυβερνητικά στελέχη που αφήνουν «παράθυρο» για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προκειμένου να υψωθεί περαιτέρω το τείχος ανοσίας.

Σε ότι αφορά τα πεδία για τα οποία συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία, τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η εκπαίδευση και κάποιοι τομείς του λιανικού εμπορίου.

Το ζήτημα πάντως της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έθεσαν ανοιχτά χθες, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όσο και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι στο τραπέζι ανάλογα με το ρυθμό των εμβολιασμών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου λέγοντας ότι «θα προχωρήσουμε σε ό,τι πρέπει να προχωρήσουμε», ενώ ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς ανέφερε ότι ήδη έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Έως σήμερα έχει κριθεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς καθώς και για το διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό στις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ και ανοσοκατασταλμένων.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ο κ. Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία λέγοντας ότι «είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ειδικών, της ειδικής επιτροπής εμβολιασμών και των αρμόδιων πελατειακών οργάνων.

Όπως άφησε να διαφανεί η επιδημιολογική κατάσταση θα κρίνει και το αν θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της υποχρεωτικότητας. «Βεβαίως αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει μειούμενη, προφανώς θα αξιολογηθούν και μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης στο δημόσιο τομέα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και ειδικότερα για υπηρεσίες πρώτης γραμμής που έχουν καθημερινή επαφή με πολίτες.

Για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

«Είναι δυνατόν το στράτευμα να το αφήσουμε να νοσήσει σε ποσοστό 20 με 30% με τους κινδύνους που έχουμε σήμερα; Και οι εκπαιδευτικοί είναι στενός κρατικός παράγοντας. Συμπεριλαμβάνω στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στο πράσινο διαβατήριο τους παπάδες... Είναι δυνατόν ένας ιερωμένος, ο οποίος ψάλλει ο οποίος συγχρωτίζεται με έναν ευάλωτο πληθυσμό στις εκκλησίες να μην του ζητούμε πράσινο διαβατήριο;» διερωτήθηκε.

«Κατά τη γνώμη μου οι κατά τόπους μητροπόλεις πρέπει να εγείρουν θέμα εμβολιασμού των παπάδων και πράσινου διαβατηρίου» υπογράμμισε ο Νίκος Τζανάκης.

«Η υποχρεωτικότητα είναι εργαλείο δημόσιας υγείας. Ούτε πολιτική αντιπαράθεση σηκώνει, ούτε συνδικαλιστική αντιπαράθεση σηκώνει. Η υλοποίηση ανήκει στην κυβέρνηση» τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επέκταση,epektasi