«Επιχείρηση Σοφία»: Ο «φρουρός» της ΕΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Την πιθανότητα να επιτηρείται το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει στη Λιβύη ο ΟΗΕ το 2011 θα εξετάσουν σήμερα Δευτέρα στο συμβούλιό τους οι υπουργοί Εξωτερικών των 27.

Στόχος η επανενεργοποίηση μιας ναυτικής αποστολής, της Επιχείρησης Σοφία, που ανεστάλη εξαιτίας των διαφωνιών και των αντεγκλήσεων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για το ζήτημα της διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο.

Δεν

αναμένεται πάντως να υπάρξει σήμερα ούτε επίσημη έγκριση της κίνησης αυτής, που ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ χαρακτηρίζει κρίσιμη, ούτε καν πολιτική συμφωνία για τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να πράξει το παν εντός των δυνάμεών της ώστε να αποτραπούν περαιτέρω παραδόσεις όπλων στην εμπόλεμη Λιβύη. Ωστόσο, η συζήτηση για την εκ νέου ανάπτυξη πολεμικών πλοίων προσκρούει στην ένσταση κρατών-μελών να γίνονται διασώσεις μεταναστών και προσφύγων από τις ευρωπαϊκές ναυτικές περιπολίες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Η Αυστρία εναντιώνεται σθεναρά στην πρόταση να ξαναρχίσει η Επιχείρηση Σοφία.

Στο συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης το νέο σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, το οποίο επέκρινε ο Μπορέλ, καθώς και η σχέση της ΕΕ με την Αφρικανική Ένωση.

Σημειώνεται ότι χώρες όπως η Τουρκία και η Ρωσία εφοδιάζουν με όπλα, τις αντιτιθέμενες παρατάξεις Σάρατζ και Χαφτάρ, ενώ η Άγκυρα έχει αποστείλει και Σύρους μισθοφόρους. Στο στρατόπεδο Χαφτάρ υπάρχουν Ρώσοι μισθοφόροι. 

Keywords
Τυχαία Θέματα