Επίδομα γέννας: Πότε και πώς θα δοθεί στους νέους γονείς - Τι είπε η υφυπουργός Εργασίας

Σε δύο δόσεις τελικά θα δοθεί το επίδομα γέννας από τις αρχές του 2020 όπως τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στον Flash 99.4 και την εκπομπή «Μιλάμε Πολιτικά».  

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, τα μισά θα δοθούν με το που γεννηθεί το παιδί και τα υπόλοιπα μέσα στην πρώτη

χρονιά από τη γέννησή του. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι στον προϋπολογισμό του νέου έτους θα υπάρχει και η μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά ήδη.

Ερωτηθείσα για τα επιδόματα, η κ. Μιχαηλίδου εμφανίστηκε καθησυχαστική, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία περικοπή σε αυτά σημειώνοντας οτι «η αναπτυξιακή πνοή της νέας κυβέρνησης έχει να κάνει με χαμηλότερους φόρους και συντελεστές, αλλά και η κοινωνική πολιτική όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά ενδυναμώνεται. Σε επίπεδο παροχών, το κράτος δεν αλλάζει τίποτα από αυτά που είχε μέχρι τώρα, αλλά τα ενδυναμώνει μέσω ενίσχυσης της οικογένειας και του δημογραφικού. Αφήνουμε τα επιδόματα ως έχουν. Στον προϋπολογισμό του 2020 δεν υπάρχει καμία μείωση σε σχέση με εκείνον του 2019, αλλά και αυξάνουμε τον προϋπολογισμό του υπουργείου μέσω του επιδόματος γέννας 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από το 2020»..

Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό της για τη στάση της Ευρώπης στο ζήτημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, καθώς και την απορία της για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με αφορμή τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ.

Ασυνόδευτα παιδιά

Τόνισε ότι «στην τελευταία μου επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, προ δύο εβδομάδων, δεν επισκέφθηκα μόνο δομές ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, αλλά και Ελλήνων. Επισκέφθηκα συγκεκριμένα στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης του κέντρου ΑΜΕΑ “Ο Σωτήρ” και τον ξενώνα της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο. Τα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είναι στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, γιατί εμείς διαχειριζόμαστε τα ζητήματα παιδικής προστασίας. Δεδομένου ότι αυτά τα προσφυγόπουλα είναι ανήλικα, δεν μπορούν να μπουν στην ίδια “δεξαμενή” φιλοξενούμενων με τους υπόλοιπους μετανάστες ή πρόσφυγες. Οπότε, πρέπει το κράτος μας να διασφαλίσει, βάσει των συμφωνιών που έχουμε κάνει με την ΕΕ και τον ΟΗΕ,
ότι παρέχει συνθήκες προστασίας στα παιδιά αυτά".

Απροθυμία Ευρωπαίων

Παράλληλα η κ. Μιχαηλίδου δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για τη στάση των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών στο εν λόγω ζήτημα. «Με προβληματίζει πολύ (η μικρή ανταπόκριση των άλλων χωρών της ΕΕ), αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προβληματίζεται. Είχαμε δύο συναντήσεις με αρμόδιους φορείς αυτή και την προηγούμενη εβδομάδα για αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν περίπου 5.000 ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα και γι' αυτό το ζήτημα υπάρχουν δύο λύσεις. Η πρώτη είναι να διασφαλίσεις ότι τα φιλοξενούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε και αυτές να αναλάβουν το ποσοστό που τους αναλογεί στο συγκεκριμένο ζήτημα. Να υπάρχει, δηλαδή, μία δίκαιη κατανομή», δήλωσε. Ωστόσο σημείωσε ότι «στο διεθνή άξονα επίλυσης του ζητήματος, ωστόσο, έχουμε δει μεγάλη απροθυμία προς το παρόν. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη έστειλε μία επιστολή σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και είχαμε μόνο μία ανταπόκριση, αυτή της Φινλανδίας. Υπάρχει λοιπόν αυτό το δεδομένο, του σκεπτικισμού και των ακροδεξιών τάσεων που επικρατούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο δυστυχώς αντικατοπτρίζεται και στην πιο ευάλωτη ομάδα προσφύγων, αυτή των παιδιών. Αυτό είναι κάτι που απογοητεύει και εμένα και τον πρωθυπουργό, ο οποίος σκοπεύει να το πάρει αποκλειστικά πάνω στη δική του ατζέντα σε διεθνείς συναντήσεις».

ΑΣΟΕΕ

«Ως κάτοικος του κέντρου και ως πολίτης της χώρας αυτής, θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει έρευνα της αστυνομίας μέσα σε έναν δημόσιο φορέα εκπαίδευσης και να βρίσκει τα πολεμοφόδια που βρήκε. Μου φαίνεται τρομερό ότι υπάρχει ακόμη και αντιπαράθεση πάνω στο ζήτημα αυτό. Δεν είναι δυνατόν κάποιος συμπολίτης μας να έχει πρόσβαση σε όπλα στα οποία έχει πρόσβαση ο στρατός της Συρίας! Το ότι υπάρχει αντιπαράθεση και συζητάμε για αυτό το πράγμα, με ξεπερνά», δήλωσε αρχικά.

«Αυτό, φαντάζομαι, που θέλουν όλοι, είναι τα παιδιά να φοιτούν σε πανεπιστήμια που παρέχουν συνθήκες ασφάλειας για όλους τους φοιτητές. Αυτός είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής, όχι εκεί που στοχεύουμε να πάμε. Στόχος μας θα έπρεπε να είναι να βρεθούν τα πανεπιστήμιά μας μέσα στα 20 καλύτερα του κόσμου… Να έχουμε βιβλιοθήκες εκπληκτικές, να έχουμε πολύ καλούς μαθηματικούς ή ρητορικούς διαγωνισμούς, ώστε να έχουμε μεγάλες επιτυχίες φοιτητών. Εκεί θα έπρεπε να στοχεύουμε, όχι στο να μην έχουμε όπλα στα πανεπιστήμια!», πρόσθεσε η κ. Μιχαηλίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επίδομα, Πότε, Εργασίας,epidoma, pote, ergasias