Επιμένει ο Τσίπρας για ξέπλυμα χρήματος: Οι Financial Times εκθέτουν τη σιωπή των αμνών που επιβάλει η κυβέρνηση (vid)

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Φλώρινα με αφορμή την αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα και τη διάταξη για την ασυλία σε τραπεζικά στελέχη και το δημοσίευμα των Financial Times.

Συνέχεια

στην επίθεση κατά της κυβέρνησης έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Φλώρινα με αφορμή την αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα και τη διάταξη για την ασυλία σε τραπεζικά στελέχη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος σε δημοσίευμα των Financial Times, υπογράμμισε:

«Δεν είδατε καμία ιδιαίτερη αναφορά στα δελτία ειδήσεων ή κάνω λάθος; Ούτε στα μεγάλα ενημερωτικά sites ούτε στις εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας. Αυτό όμως που μπορεί να σας ξαφνιάσει είναι ότι σήμερα ένα δημοσίευμα των Financial Times, ένα δημοσίευμα της εγκυρότερης οικονομικής εφημερίδας σε διεθνές επίπεδο FT, έχει κεντρικό θέμα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που ψήφισε η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη. Κι έχει ως κεντρικό θέμα λέγοντας ότι αυτή η απόφαση αφορά κάποιους συγκεκριμένους λίγους που θα επωφεληθούν.

Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν παγωμένα τα τελευταία 2-7 χρόνια κανείς δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο” λέει το ρεπορτάζ. “Η κίνηση αυτή εξέπληξε τους Έλληνες δικαστές… Η Ελλάδα είναι πιθανόν να υποβαθμιστεί στους διεθνείς δείκτες για την επιχειρηματική δραστηριότητα με επιπτώσεις στο επενδυτικό ενδιαφέρον”...

Αυτοί οι οποίοι ομνύουν στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Αναφέρει το γεγονός ότι του κατέθεσα ερώτηση και καταλήγει λέγοντας ότι πάνω από 1 δισ. ευρώ χρήματα τα οποία είχαν δεσμευθεί από οικονομικούς εγκληματίες του λευκού κολάρου, θα επιστραφούν σε αυτούς Αν αναλογιστούμε ότι η παρόμοια σιωπή των αμνών στη κοινή γνώμη, στα μέσα ενημέρωσης υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα και για το σκάνδαλο Novartis και βλέπουμε τους τελευταίους μήνες το σκάνδαλο των σκανδάλων: να θέλουν να μετατρέψουν το σκάνδαλο σε σκευωρία, και να μετατρέπουν τον υπ’ αριθμόν ένα κατηγορούμενο, τον συντονιστή του εκμαυλισμού γιατρών, δημοσιογράφων και πολιτικών του διευθύνοντος συμβούλου της Novartis στην Ελλάδα, να τον μετατρέπουν σε αξιόπιστο μάρτυρα, σε άμεσο συντονισμό μεταξύ τους, ο ίδιος με τα στελέχη του κυβερνόντος κόμματος. Σιωπή των αμνών και για τη Novartis, σιωπή των αμνών και για όσα κατήγγειλα πριν».

Η πρώτη ερώτηση στον Πρωθυπουργό

Γι αυτό το ζήτημα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως έκανε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η πρώτη ερώτηση που κατέθεσα αξιοποιώντας την λεγόμενη Ώρα του πρωθυπουργού που είχε καθιερωθεί από την θητεία του Γιώργου Παπανδρέου, μέχρι τώρα φρόντισε να απαντήσει μονάχα σε ερωτήσεις βουλευτών του ΚΙΝΑΛ που αν δεν κάνω λάθος ήταν πάσες για να σκοράρει σε κενό τέρμα. Διότι επιμένουν, αντί να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση να κάνουν αντιπολίτευση στην προηγούμενη κυβέρνηση. Στην σημερινή αντιπολίτευση.

Όμως η ερώτηση που του κατέθεσα, είχε μια ιδιαίτερη σημασία, διότι ανεδείκνυε και αναδεικνύει το γεγονός ότι ενώ ομνύουν στον νόμο και την τάξη, στην ευταξία, την ίδια στιγμή κάνουν τα στραβά μάτια στους εγκληματίες του χρήματος , σε αυτούς που φοράνε κοστούμια και γραβάτες. Στους τραπεζίτες που έχουν ποινικές διώξεις για οικονομικά εγκλήματα, έχοντας προσυπογράψει τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αλλά και όλους εκείνους , που έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα κι έχουν κατασχεθεί τα περιουσιακά τους στοιχεία. Έχουν παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία και εξαιτίας της αργοπορίας του δικαστικού μας συστήματος λιμνάζουν οι υποθέσεις τους κι έσπευσε με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που ψηφίσανε χθες να τους δώσει την δυνατότητα να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αν έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα 18 μηνών δίχως να εκδικασθούν οι υποθέσεις τους», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η δωροδοκία δεν είναι στα καθήκοντα του υπουργού»

«Και ταυτόχρονα επεσήμανα και την επιλογή τους να μην υπερψηφίσουν την ερμηνευτική διάταξη στο άρθρο 86 του Συντάγματος, τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αυτό το άθλιο κατασκεύασμα, που δημιουργεί διαφορετικά μέτρα και σταθμά για όλους τους υπόλοιπους πολίτες απέναντι στην δικαιοσύνη από ότι στους πολιτικούς. Ένα νόμο που έχει δημιουργήσει ένα χάσμα αγεφύρωτο , ανάμεσα στους πολίτες και στην πολιτική. Καταθέσαμε λοιπόν κατά την διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης , στην πρώτη φάση, μια ερμηνευτική διάταξη , κατά την οποία λέμε το πάρα πολύ απλό. Ότι η δωροδοκία δεν είναι στα καθήκοντα του υπουργού. Δεν είναι στα καθήκοντα του υπουργού να δωροδοκείται . Να χρηματίζεται.

Άρα δεν μπορεί έστω και με αυτό το άθλιο άρθρο 86, το οποίο όλοι υποκριτικά τώρα λένε ότι θα το αλλάξουνε, δεν μπορεί να λογίζεται παραγραφή για αδικήματα δωροδοκίας όσα χρόνια κι αν περάσουν αν αυτή η δωροδοκία, ο χρηματισμός αποδειχθεί και οι εισαγγελείς και οι δικαστές προχωρήσουν τις διαδικασίες. Και δεν υπερψήφισαν ούτε στην πρώτη διαδικασία, πήρε 176 ψήφους και όχι 180, ούτε τώρα υπερψηφίζουν την ερμηνευτική αυτή διάταξη. Και το ερώτημα απέναντι στον πρωθυπουργό ήτανε , γιατί αυτή η στάση η μεροληπτική ; Αυτή η στάση της επιείκειας απέναντι στους οικονομικούς εγκληματίες. Η ασυλία στους τραπεζίτες. Το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν διαπράξει εγκληματικές πράξεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα