Επιπλέον φορολογικά έσοδα και φοροελαφρύνσεις θα φέρει το Ταμείο Ανάκαμψης

Η εκτίμηση του Σχεδίου είναι ότι θα υπάρξει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2,8% του ΑΕΠ, ενώ η ανάπτυξη μπορεί να ενισχυθεί σωρευτικά κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026 σε σχέση με το σενάριο βάσης.

Αύξηση φορολογικών εσόδων, ενίσχυση της ανάπτυξης και πρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο θα φέρει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανακαμψης, σύμφωνα με το εμπλουτισμένο κείμενο που πήγε κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών

για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με την νέα του ονομασία "Ελλάδα 2.0."

Η εκτίμηση του Σχεδίου είναι ότι θα υπάρξει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2,8% του ΑΕΠ, ενώ η ανάπτυξη μπορεί να ενισχυθεί σωρευτικά κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026 σε σχέση με το σενάριο βάσης.

Σύμφωνα με το κείμενο, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ διατηρείται και μακροπρόθεσμα λόγω της θετικής μόνιμης επίδρασης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η μόνιμη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε βάθος 20ετίας υπολογίζεται στις 6,5 μονάδες κάθε έτος, σε σχέση με το σενάριο βάσης.

Κατά την 6ετια υλοποίησης του σχεδίου εκτιμάται ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις και η απασχόληση θα ενισχυθούν περισσότερο από 20% και περίπου 4% αντίστοιχα, με τα κέρδη απασχόλησης να αντιστοιχούν σε 180.000-200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρει ότι «Η εφαρμογή του σχεδίου αυξάνει τον λόγο των φορολογικών εσόδων προς το ΑΕΠ κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπει τη μείωση των φόρων ή/και την αύξηση των δημόσιων δαπανών, κάτι που μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) η πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου, δηλαδή η χρήση του συνόλου της χρηματοδότησης σε επιχορηγήσεις και δάνεια και η πλήρης εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί δυνητικά να αυξήσει το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7,7%, έως το 2026, σε σχέση με το σενάριο βάσης.

Σε σχέση με την μελέτη της ΤτΕ, τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής άσκησης δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη επίδραση του Σχεδίου στο ύψος του ΑΕΠ. Η θετική αυτή διαφορά προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της πλευράς προσφοράς της αγοράς εργασίας, δηλαδή της αύξησης του μέσου επιπέδου δεξιοτήτων και της μέσης αποτελεσματικότητας του εργατικού δυναμικού.

Με βάση αξιόπιστα εμπειρικά ευρήματα που αναφέρονται στην οικονομική βιβλιογραφία, η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης θα μειώσουν τα ποσοστά φτώχειας και κοινωνικών και οικονομικών αποκλεισμών, καθώς επίσης και τις εισοδηματικές και άλλες ανισότητες. Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση του ΑΕΠ θα ενισχύσει αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, η μακροπρόθεσμη αύξηση των εξαγωγών θα μειώσει τον βαθμό έκθεσης της οικονομικής δραστηριότητας σε αρνητικά σοκ που επηρεάζουν με ασυμμετρικό τρόπο την εγχώρια ζήτηση.

Επίσης, οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντος αναμένεται να αυξήσουν την ικανότητα της οικονομίας να προσαρμόζεται γρήγορα και αποτελεσματικά σε αρνητικά σοκ προσφοράς και ζήτησης. Μέσα από αυτά τα κανάλια, και λαμβάνοντας υπόψη μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν το σύστημα υγείας και την λειτουργία των θεσμών, η ποιοτική πρόβλεψη που προκύπτει από την ανάλυση του ΣΟΕ ταυτίζεται με αυτή της μελέτης της ΤτΕ, σύμφωνα με την οποία το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αυξήσει την οικονομική, κοινωνική και θεσμική ανθεκτικότητα της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα