Επίσημο: Στη Σαουδική Αραβία το Μουντιάλ του 2034, παρά τις αντιδράσεις

Σε Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο το Μουντιάλ του 2030, αγώνες θα γίνουν και σε Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη.

Η Σαουδική Αραβία επιβεβαιώθηκε ως η διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ 2034, καθώς η υποψηφιότητά της- που ήταν και η μοναδική- εγκρίθηκε διά βοής στο έκτακτο συνέδριο της FIFA.

Η απόφαση αυτή αναμενόταν εδώ και πάνω από έναν χρόνο, από τη στιγμή που η FIFA επίσπευσε τη διαδικασία για τη διοργάνωση του

2034. Επίσης, αποφασίστηκε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 θα διοργανωθεί σε Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο, ενώ αγώνες θα φιλοξενηθούν και σε Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη.

«Απερίσκεπτη απόφαση της FIFA»

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν στραφεί κατά της FIFA για την απόφαση να αναθέσει στη Σαουδική Αραβία τη διοργάνωση του 2034, εκφράζοντας ανησυχία για τις αυθαίρετες φυλακίσεις, την κακοποίηση και τους θανάτους μεταναστών εργατών και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη χώρα.

«Η απερίσκεπτη απόφαση της FIFA να αναθέσει το Μουντιάλ του 2034 στη Σαουδική Αραβία χωρίς να διασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα θέσει πολλές ζωές σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο Στιβ Κόκμπερν, επικεφαλής για τα εργασιακά δικαιώματα και τον αθλητισμό στη Διεθνή Αμνηστία.

«Με βάση τα ξεκάθαρα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα, η FIFA γνωρίζει ότι εργάτες θα πέσουν θύμα εκμετάλλευσης, ακόμα και θα πεθάνουν, αν δεν γίνουν θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο επέλεξε να προχωρήσει», συμπλήρωσε και τόνισε πως η FIFA «κινδυνεύει να φέρει βαριά ευθύνη για πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα ακολουθήσουν».

{https://www.instagram.com/p/DDceqAaoKe5/}

Ειδικοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν προειδοποιήσει τη FIFA ότι είναι σαν «να συναλλάσσεται με τον διάβολο», σε ό,τι αφορούσε την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας. Ένας από αυτούς τους ειδικούς ήταν ο Ρόντνεϊ Ντίξον, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει την Χατιτσέ Τσενγκίζ, την αρραβωνιαστικά του Τζαμάλ Κασόγκι που δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

«Η FIFA θα έπρεπε να επιμείνει σε ένα ελάχιστο επίπεδο συμμόρφωσης με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τουλάχιστον να αποφυλακιστούν πολιτικοί αντίπαλοι, να σταματήσουν τα βασανιστήρια σε φυλακές, να τηρηθούν τα δικαιώματα των γυναικών, να επιτραπεί η ελευθερία της έκφρασης, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα. Αν αυτοί οι όροι δεν τηρηθούν, η FIFA θα πρέπει να αλλάξει τη διοργανώτρια χώρα, σύμφωνα με τη δική της πολιτική», τόνισε ο Ντίξον.

Πέρυσι η FIFA έδωσε ένα μήνα περιθώριο στις χώρες που ήθελαν να διεκδικήσουν το Μουντιάλ του 2034, προκειμένου να εκφράσουν ενδιαφέρον για τη διοργάνωση, ενώ άλλαξε τον κανονισμό για τις υποδομές που απαιτούνται. Η Σαουδική Αραβία ήταν η μόνη χώρα που εξέφρασε επίσημα ενδιαφέρον.

Τώρα η Σαουδική Αραβία θα ξεκινήσει ένα τεράστιο κατασκευαστικό πρότζεκτ για τα 11 νέα στάδια που απαιτούνται για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι αγώνες θα φιλοξενηθούν σε πέντε πόλεις και τα οχτώ από τα στάδια θα βρίσκονται στο Ριάντ. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και του Ραμαζανίου, πιθανότατα το Μουντιάλ θα διεξαχθεί Ιανουάριο- Φεβρουάριο.

Πηγή: Guardian

#ΜΟΥΝΤΙΑΛ #ΜΟΥΝΤΙΑΛ_2034 #ΣΑΟΥΔΙΚΗ_ΑΡΑΒΙΑ #FIFA #ΜΟΥΝΤΙΑΛ_2030 #ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ_ΚΥΠΕΛΛΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα