Επιστήμονες χαρτογράφησαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, τι ανακάλυψαν

Η πιο λεπτομερής χαρτογράφηση της μνήμης του εγκεφάλου μας αποκαλύπτει κάτι εκπληκτικό.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν τον πιο λεπτομερή χάρτη των νευρωνικών οδών που συνδέουν την τράπεζα μνήμης της φαιάς ύλης - τον ιππόκαμπο - με τον υπόλοιπο εγκέφαλο, αποκαλύπτοντας απροσδόκητα μοτίβα συνδέσεων μεταξύ περιοχών.

«Εκπλαγήκαμε που βρήκαμε λιγότερες συνδέσεις μεταξύ του ιππόκαμπου και του μετωπιαίου φλοιού και περισσότερες συνδέσεις με περιοχές πρώιμης οπτικής επεξεργασίας από αυτές που περιμέναμε

να δούμε», λέει ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Μάρσαλ Ντάλτον.

Ενώ υπάρχει ακόμη πολλή συζήτηση για τον ακριβή ρόλο του ιππόκαμπου στη μνήμη, οι νευρολόγοι είναι βέβαιοι ότι παίζει βασικό ρόλο στην κατασκευή της μνήμης και στην ενσωμάτωσή της στην αντίληψή μας για να μας επιτρέψει να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον.

Μια καλύτερη κατανόηση του πώς λειτουργεί ο ιππόκαμπος σε σχέση με άλλες περιοχές του εγκεφάλου θα μπορούσε κάποια μέρα να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την πτώση της μνήμης

Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης που ονομάζεται diffusion weighted imaging – ένας τύπος μαγνητικής τομογραφίας που χρησιμοποιεί διάχυση μορίων νερού μέσω ιστών για να δημιουργήσει αντίθεση – ο Dalton και οι συνεργάτες του δημιούργησαν έναν χάρτη υψηλής ανάλυσης των συνδέσεων μεταξύ του ιππόκαμπου και του εγκεφαλικού φλοιού από τους εγκεφάλους επτά ενήλικα θηλυκά κάτω των 35 ετών.

«Έχουμε αναπτύξει τώρα μια προσαρμοσμένη μέθοδο που μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε πού μέσα στον ιππόκαμπο συνδέονται διάφορες φλοιώδεις περιοχές. Και αυτό δεν έχει ξαναγίνει σε έναν ζωντανό ανθρώπινο εγκέφαλο», λέει ο Dalton.

«Αυτό που κάναμε είναι να ρίξουμε μια πολύ πιο λεπτομερή ματιά στα μονοπάτια της λευκής ουσίας, που είναι ουσιαστικά οι αυτοκινητόδρομοι επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου».

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο ιππόκαμπος έχει διαφορετικά δίκτυα μηνυμάτων, το καθένα συνδεδεμένο με συγκεκριμένες περιοχές του φλοιού.

Οι προηγούμενες γνώσεις μας για αυτές τις συνδέσεις προέρχονται από ανατομές εγκεφάλων πρωτευόντων και ο εγκεφαλικός χάρτης που προκύπτει ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με αυτές.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν πολύ υψηλότερο επίπεδο συνδέσεων στην οπτική περιοχή επεξεργασίας του ανθρώπινου εγκεφάλου και λιγότερες στις μετωπιαίες περιοχές του φλοιού

Η μεταθανάτια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε πρωτεύοντα πλην του ανθρώπου μπορεί να ανιχνεύσει λεπτότερες λεπτομέρειες σε κυτταρικό επίπεδο, επομένως μπορεί απλώς να μην έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε όλες αυτές τις συνδέσεις στους ανθρώπους ακόμα.

«Ή θα μπορούσε να είναι ότι ο ανθρώπινος ιππόκαμπος έχει πραγματικά μικρότερο αριθμό συνδέσεων με μετωπιαίες περιοχές από ό,τι περιμένουμε και μεγαλύτερη συνδεσιμότητα με οπτικές περιοχές του εγκεφάλου», εξηγεί ο Dalton.

«Αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι ο ιππόκαμπος παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη μνήμη αλλά και στη φαντασία και στην ικανότητά μας να κατασκευάζουμε νοητικές εικόνες στο μάτι του μυαλού μας».

Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης βρει συσχετίσεις μεταξύ αυτών των περιοχών του εγκεφάλου. Η ομάδα είναι περίεργη να δει εάν παρόμοια μοτίβα είναι συνεπή σε ανθρώπους διαφορετικών δημογραφικών στοιχείων.

«Καθώς ο νεοφλοιός επεκτάθηκε, ίσως οι άνθρωποι εξέλιξαν διαφορετικά μοτίβα συνδεσιμότητας για να διευκολύνουν τις λειτουργίες μνήμης και οπτικοποίησης που σχετίζονται με τον άνθρωπο, οι οποίες, με τη σειρά τους, μπορεί να υποστηρίξουν την ανθρώπινη δημιουργικότητα», συνεχίζει ο Dalton.

"Είναι λίγο παζλ - απλά δεν ξέρουμε. Αλλά μας αρέσουν τα παζλ και θα συνεχίσουμε να ερευνούμε."

{https://youtu.be/b0Ck-cWv4vE}

#ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ #ΜΝΗΜΗ #ΝΕΥΡΩΝΕΣ #ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα