Επιστήμονες έσωσαν ποντίκια με βλάβες στην καρδιά χρησιμοποιώντας ένα σπρέι με χρυσό (βίντεο)

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα δημιούργησαν ένα σπρέι χρυσού με το οποίο μπορούν να επιδιορθώσουν μια κατεστραμμένη καρδιά. Το χρυσό αυτό σπρέι δίνει επίσης ελπίδες για την θεραπεία καρδιαγγειακών ασθενειών.

Και εκεί που νομίζαμε ότι μόνο οι Ιάπωνες μπορούν να εφαρμόσουν την τεχνική του .... Kintsugi (Κιντσούγκι) τη συγκόλληση δηλαδή των σπασμένων κομματιών οποιουδήποτε αντικειμένου με τη χρήση χρυσού, τελικά οι επιστήμονες φαίνεται ότι μπορούν να γίνουν εξίσου... εξαίσιοι τεχνίτες και μπορούν να «επιδιορθώσουν» μια καρδιά με τη βοήθεια του χρυσού. Για την ώρα το

έκαναν σε ποντίκια αλλά είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, όπως γράφει και το News4Health.gr.

*Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι η τέχνη του Κιντσούγκι.

{https://www.youtube.com/watch?v=TQW8t6w0Cy4&ab_channel=Goodful}

Αυτό το σπρέι είναι η επιτομή της καινοτομίας καθώς σωματίδια χρυσού και πεπτίδια χρησιμοποιούνται για να «επιδιορθώσουν» την καρδιά ενός ασθενούς. Τα εξατομικευμένα νανοσωματίδια βοηθούν στην αποκατάσταση της λειτουργίας της καρδιάς και την ηλεκτρική αγωγιμότητα του οργάνου.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης στα ποντίκια, οι ερευνητές έριξαν το σπρέι αυτό στην καρδιά τους, το οποίο είχε χαμηλές συγκεντρώσεις τροποποιημένων πεπτιδίων με χρυσό. Το ακροφύσιο που χρησιμοποίησαν για να πραγματοποιήσουν αυτή τη διαδικασία «έβαψε» ομοιόμορφα την επιφάνεια της καρδιάς σε δευτερόλεπτα.

Γιατί χρησιμοποιούν χρυσό;

Πώς μπορεί ένα πολύτιμο μέταλλο να βοηθήσει τους ερευνητές και γιατί; Προηγούμενες μελέτες παρατήρησαν ότι τα χρυσά νανοσωματίδια περιλαμβάνουν ασυνήθιστες ιδιότητες και είναι χημικά αντιδραστικά. Παρόλα αυτά είναι πιο μικροσκοπικά από όσα μπορεί να «πιάσει» το μάτι και για αυτό οι ερευνητές προσπάθησαν να τα ενσωματώσουν σε μια μεγάλη γκάμα από διαφορετικά πεδία.

Σε αυτό το πείραμα πάντως, οι επιστήμονες τροποποίησαν τα χρυσά σωματίδια με πεπτίδια - μικρές αλυσίδες αμινοξέων. Το σπρέι αυτό βοήθησε στην αύξηση της καρδιακής λειτουργίας και της ηλεκτρικής αγωγιμότητας στην καρδιά των ποντικών. Επιπρόσθετα, η ομάδα παρατήρησε ότι ο χρυσός δεν άγγιξε άλλα όργανα.

{https://www.youtube.com/watch?v=g_k04e1oo2c&ab_channel=TheStudyFindsGuy}

Επόμενο βημα η εφαρμογή της τεχνικής στην επέμβαση ανοικτής καρδιάς;

O καθηγητής Emilio Alarcon και η ομάδα του πιστεύουν ότι αυτή η τεχνική θα μπορούσε μια μέρα να γίνει μέρος της διαδικασίας κατά την οποία οι γιατροί πραγματοποιούν χειρουργική επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης γνωστή ως επέμβαση ανοικτής καρδιάς ή μπαϊπάς.

«Αυτή είναι η ομορφιάς αυτής της διαδικασίας. Ψεκάζεις και μετά περιμένεις δύο εβδομάδες και τα ζώα τα πηγαίνουν μια χαρά» λέει ο καθηγητής Alarcon, μέρος του ιατρικού επιστημονικού προσωπικού του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Οτάβα.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η τεχνική δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Η ομάδα αναφέρει ότι η εφαρμογή της θεραπείας είναι πολύ πιο εύκολη από άλλες αναγεννητικές θεραπείες.

Μπορεί το πρώτο επιτυχημένο χειρουργείο να ξάφνιασε την ομάδα από την Καναδά ο καθηγητής αναφέρει πάντως ότι οι διαδικασίες που ακολούθησαν είχαν τα ίδια ωφέλιμα αποτελέσματα. Οι ερευνητές προσπαθούν να προσαρμόσουν την τεχνολογία τους σε άλλα ζώα όπως λαγούς και γουρούνια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ACS Nano.

Απόδοση από το: https://www.studyfinds.org

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστήμονες,epistimones