Επιστολή Κουρέτα σε Μητσοτάκη: Τεστ με τυχαία δείγματα σε δρόμους και πλατείες

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλε ο Καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτριος Κουρέτας, ζητώντας να γίνονται τεστ για τον κορονοϊό με τυχαία δείγματα, όπως κάνουν στη Γερμανία και την Κορέα και όχι από μεγάλους σε ηλικία όπως στην Ιταλία, η οποία θρηνεί εκατοντάδες νεκρούς.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το γεγονός ότι η Κορέα

με 50 εκατ. πληθυσμό παίρνει 20.000 δείγματα τη μέρα, ηταν σαν εμείς να παίρναμε 3000 δείγματα τη μέρα από όλες τις ηλικίες. Ετσι η Κορέα έχει σχεδόν 10 φορές λιγότερα θύματα και η Γερμανία 25 φορές λιγότερα από την Ιταλία, επειδή ακριβως κατήρτησε χάρτη της διασποράς σε όλες τις ηλικίες και απομόνωσε τους φορείς του ιού. Οι νεαροί διασπείρουν χωρίς να νοσούν. Αυτους θέλουμε να βρούμε.»

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κουρέτα στον Έλληνα πρωθυπουργό:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή λόγω του κορονοϊού έχουμε να λύσουμε δύο θέματα

1. Εντοπισμό και ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων σε όλο τον πληθυσμό.
2. Απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τον υγιή πληθυσμό.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην αρχή της επιδημίας και βλέπουμε ότι διενεργούνται καθημερινά ελάχιστα τεστ και κυρίως σε μεγάλους στην ηλικία (το πολύ 300-400), δηλαδή χάνουμε τη δυνατότητα καταγραφής και εντοπισμού των κρουσμάτων, στις νέες ηλικίες. Αυτό έκανε και η Ιταλία με πολύ άσχημα αποτελέσματα.

Επίσης, χάνουμε τη δυνατότητα απομόνωσής τους από τους υγιείς. Η Ιταλία ενώ έπαιρνε δείγματα κυρίως από μεγάλους στην ηλικία, η Γερμανία και η Κορέα από όλες τις ηλικίες και μάλιστα μαζικά. Η ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού στην Νότια Κορέα συμβαδίζει σχεδόν απόλυτα με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων προσβολής από τον κορονοϊό.

Το γεγονός ότι η Κορέα με 50 εκατ. πληθυσμό παίρνει 20.000 δείγματα τη μέρα, ηταν σαν εμείς να παίρναμε 3000 δείγματα τη μέρα από όλες τις ηλικίες. Ετσι η Κορέα έχει σχεδόν 10 φορές λιγότερα θύματα και η Γερμανία 25 φορές λιγότερα από την Ιταλία, επειδή ακριβως κατήρτησε χάρτη της διασποράς σε όλες τις ηλικίες και απομόνωσε τους φορείς του ιού. Οι νεαροί διασπείρουν χωρίς να νοσούν. Αυτους θέλουμε να βρούμε.

Κάνουμε επιλογή των δειγμάτων και αυτό μπορεί αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη της επιδημίας. Χωρίς τη διάγνωση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων, δεν μπορείς να απομονώσεις τα κρούσματα από τους υγιείς.

Χρειάζεται να προσθέσουμε μέτρα, άμεσα πριν είναι αργά. Το υπάρχον σύστημα συνεχίζει να παίρνει δείγματα. Απαιτείται να γίνει ενα είδος επίταξη εξοπλισμού και προσωπικού με λειτουργία των εργαστηρίων που ήδη διενεργούν τις εξετάσεις αυτή τη στιγμή όλο το 24ωρο.

Επίσης με το ίδιο σκεπτικό να επιταχθούν όλα τα εργαστήρια στα ακαδημαικά και ερευνητικά ιδρύματα αλλα και στον ιδιωτικό τομέα που είναι διαπιστευμένα να διενεργήσουν τα τέστ άμεσα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των Υπουργείων Ερευνας και Παιδείας. Πρέπει να φτιάξουμε το χάρτη διασποράς με τυχαία δείγματα όπως η Κορέα ( συνεργεία στο δρόμο ειδικά να παίρνουν δείγμα από το στόμα σε σάλιο μαζικά σε κάθε πόλη) μέσα στην εβδομάδα όπως και την επόμενη.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Κουρέτας
Καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας

Διαβάστε επίσης:

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και τόκων δανείων προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Κορονοϊός: Η επίσημη λίστα με κλειστά καταστήματα από Τετάρτη 18/3

Εκτακτο: Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 5 το απόγευμα για τον κορονοϊό

Keywords
Τυχαία Θέματα