Έρχονται νέα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις: Ανέβηκαν οι ταχύτητες στη διαπραγμάτευση

Πρόσβαση σε νέα φάρμακα, καινοτόμα αλλά και βιο-ομοειδή, αναμένεται να έχουν σύντομα στη διάθεση τους θεράποντες ιατροί αλλά και ασθενείς, καθώς η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει επιταχύνει τις διαδικασίες που θα ανοίξουν «την πόρτα».

Μετά από μήνες αναμονής, οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων που θα επιτρέψουν σε σημαντικά φάρμακα να φθάσουν στον ασθενή, επιτυγχάνοντας και σημαντικές δημοσιονομικές εξοικονομήσεις είναι σε πλήρη. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης κινείται με… ασυνήθιστα υψηλές ταχύτητες

τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας ρεαλιστικές ελπίδες για άμεσα αποτελέσματα.

 Στη διαδικασία της Διαπραγμάτευσης εισέρχονται τόσο νέα φάρμακα, αφού περάσουν από την Επιτροπή Αξιολόγησης (HTA) και έχουν λάβει τιμή, ώστε να ενταχθούν στη θετική λίστα, τον κατάλογο με τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, όσο και φάρμακα ή/και κατηγορίες θεραπειών που χρειάζεται να διαπραγματευτούν οι τιμές αποζημίωσης. Βασικό κριτήριο είναι σε κάθε περίπτωση η επίπτωση των θεραπειών αυτών στον φαρμακευτικό προϋπολογισμό.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης αναμένεται αφενός να άρει τα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και αφετέρου να συμβάλει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, βασικό βήμα στο δρόμο για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας.

Διαβάστε επίσης: Θεραπεία με αντισώματα κατά του COVID-19 στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών

Νέες θεραπείες έχουν να φθάσουν στους πολίτες της χώρας από το 2018, όπως αναφέρθηκε και στην πρόσφατη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Λίγες ημέρες νωρίτερα, όμως, ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας μιλώντας στο πλαίσιο ψηφιακής συζήτησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, είχε αναφερθεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών, σημειώνοντας πως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα σκευάσματα της Ηπατίτιδας C, αυτή την περίοδο διεξάγονται συστηματικά και οργανωμένα 4 διαπραγματεύσεις για θεραπείες σε κεντρικές κατηγορίες φαρμάκων.

Από την πλευρά του το PhRMA Innovation Forum υπογράμμισε σε ανακοίνωση του με αφορμή την πρόσφατη επικαιροποίηση της θετικής λίστας, πως δεκάδες αιτήματα ένταξης νέων, καινοτόμων φαρμάκων εκκρεμούν στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (HTA) για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει κατά πολύ τις 180 ημέρες, που προβλέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, εστιάζοντας κυρίως στο κομμάτι της Επιτροπής HTA (Αξιολόγηση).

Αξίζει να αναφέρουμε πως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τις θεραπείες της Ηπατίτιδας C (δεύτερος κύκλος), πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και για τις Γ- Σφαιρίνες.

Περισσότερα για τις διαπραγματεύσεις ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα