Έρευνα: Τα συμπτώματα που επιμένουν 2-3 μήνες μετά τη μόλυνση με COVID-19

Προβληματισμό σχετικά με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της COVID-19 προκαλούν τα αρχικά ευρήματα μελέτης που ανακοίνωσε το βρετανικό Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός ασθενών, που παίρνουν εξιτήριο από νοσοκομεία, εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα δύσπνοιας, κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης δύο με τρεις μήνες μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ανωμαλίες σε πολλά όργανα και πιστεύουν πως μια επίμονη φλεγμονή μπορεί να είναι ένας παράγοντας για όσους επιζούν από την COVID-19, αναφέρει

σε δήλωσή του το πανεπιστήμιο.

Η μελέτη δεν έχει ακόμη εξετασθεί από άλλους επιστήμονες, ωστόσο δημοσιοποιήθηκε ήδη στον ιστότοπο MedRxiv αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της φυσιολογικής διαδικασίας που συνδέεται με την COVID-19, καθώς και για την ανάπτυξη ενός ολιστικού, ολοκληρωμένου μοντέλου κλινικής περίθαλψης των ασθενών μας αφού πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο», δήλωσε η Μπέτι Ράμαν, γιατρός στο Radcliffe Department of Medicine της Οξφόρδης, η οποία συνδιηύθυνε την έρευνα.

Μια αρχική έκθεση του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία (NIHR), που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι η συνεχιζόμενη ασθένεια μετά τη μόλυνση με COVID-19, η οποία αναφέρεται μερικές φορές ως «μακρά COVID», μπορεί να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της Οξφόρδης έδειξαν πως δύο με τρεις μήνες μετά τη μόλυνση με την COVID-19, 64% των ασθενών εξακολουθούσε να υποφέρει από δύσπνοια και 55% ανέφερε σημαντική κόπωση.

Εξετάσεις MRI έδειξαν ανωμαλίες στους πνεύμονες στο 60% των ασθενών με Covid-19, στα νεφρά στο 29%, στην καρδιά στο 26% και στο ήπαρ στο 10%.

«Οι ανωμαλίες που εντοπίσθηκαν ... συσχετίζονται ισχυρά με δείκτες φλεγμονής», δήλωσε η Ράμαν. «Αυτό υποδεικνύει πως υφίσταται εν δυνάμει σχέση ανάμεσα σε χρόνια φλεγμονή και τη συνεχιζόμενη βλάβη οργάνων μεταξύ των επιζώντων».

Keywords
Τυχαία Θέματα