Έρευνα της ΡΑΕ για «ουρανοκατέβατα» κέρδη στην ηλεκτρική ενέργεια

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξάγει έρευνα για συγκυριακά «ουρανοκατέβατα» κέρδη (windfall profits) στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη δώσει εντολή στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών της ενέργειας και με βάση το πόρισμα αυτό θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για έκτακτη φορολόγηση με 90% σε υπερκέρδη που πιθανόν να εντοπιστούν

σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της κρίσης.

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι άφησε «ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία» στην αγορά ενέργειας, παρότι γνώριζε για υπερκέρδη των παρόχων. Μάλιστα, στελέχη της κάνουν λόγο για υπερκέρδη ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Σήμερα (24/3), η ΡΑΕ, σε ανακοίνωσή της, διευκρίνισε πώς ψάχνει πιθανά windfall profits. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι συλλέγονται και εξετάζονται στοιχεία για την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, αρχής γεγομένης από τον Οκτώβριο του 2021.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΡΑΕ:

«Η ΡΑΕ, στο πλαίσιο του Μηχανισμού της Παρακολούθησης της Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας συλλέγει τα εξής:

στοιχεία χρεοπιστώσεων των συμμετεχόντων από τη δραστηριότητά τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης στοιχεία τιμολόγησης για την προμήθεια Φυσικού Αερίου ανά συμμετέχοντα-παραγωγό Ηλεκτρικής Ενέργειας, στοιχεία τιμολόγησης για την εισαγωγή φυσικού αερίου, δημοσιεύοντας τη μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου κάθε μήνα.

Για τον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς επί των συγκυριακών “ουρανοκατέβατων” κερδών (windfall profits), λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

Το τελικό ποσό που λαμβάνουν οι μονάδες παραγωγής κατόπιν διευθέτησης των χρεοπιστώσεων, που προκύπτουν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης. Το κόστος λειτουργίας των μονάδων παραγωγής βάσει του απολογιστικού μεταβλητού κόστους όπως προκύπτει κατά το πραγματικό επίπεδο φόρτισης της κάθε μονάδας, από το σύστημα Supervisory Control and Data Acquisition Systems (SCADA) του ΑΔΜΗΕ. Τα οικονομικά αποτελέσματα (Profits & Losses – P&L) ανά δραστηριότητα, που αποστέλλουν στην ΡΑΕ οι συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η ανάλυση θα πραγματοποιηθεί ανά περίοδο κατανομής (1 ώρα για την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά και 15 λεπτά για την Αγορά Εξισορρόπησης). Τα αποτελέσματα θα αθροιστούν ανά μονάδα παραγωγής και μήνα αναφοράς. Παρελθοντικά στοιχεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η περίοδος εξέτασης για την ύπαρξη συγκυριακών “ουρανοκατέβατων” κερδών (windfall profits) άρχεται από τον Οκτώβριο 2021.

Η ΡΑΕ βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων. Παράλληλα, η ΡΑΕ προβαίνει στην οριστικοποίηση της μεθοδολογίας βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί η ανάλυση και η εισήγηση των σχετικών ποσών.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω μεθοδολογία εξετάζει την ύπαρξη windfall profits μόνο υπό το πρίσμα της άμεσης επίπτωσης της αύξησης του κόστους του φυσικού αερίου στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, χωρίς να αξιολογείται εν προκειμένω ο βαθμός της εν γένει ανταπόκρισης των προσφορών ενέργειας σε πρακτικές υγιούς ανταγωνισμού.

Τέλος, η ΡΑΕ εξετάζει τη διαμόρφωση πρότασης προς τον ACER για ex-ante ρύθμιση για δυναμικό τρόπο επιστροφής “ουρανοκατέβατων” κερδών και εισαγωγής ex-ante ρύθμισης για power mitigation, στα πρότυπα των ώριμων Αμερικάνικων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρευνα, ΡΑΕ,erevna, rae