Εργασία και Κορονοϊός: Οι μισοί εργαζόμενοι σκέφτονται να αλλάξουν επάγγελμα, λίγοι αυτοί που έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού

Περίπου 7 στους 10 εργαζόμενους έχει επηρεαστεί η εργασία τους αρκετά έως πολύ από τον κορονοϊό, 1 στους 2 έχει σκεφτεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού να κάνει επαγγελματική στροφή σε άλλο επάγγελμα και μόνο 1 στους 5 εργαζόμενους αξιοποίησε την άδεια ειδικού σκοπού.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του kariera.gr για τις επιπτώσεις του COVID-19 στην εργασιακή ζωή στην Ελλάδα. Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα 6 με 21 Απριλίου 2020 και το συνολικό δείγμα αποτελείται από 8.581 άτομα.

Σκοπός της έρευνας

ήταν να καταγράψει τον βαθμό επίδρασης του COVID-19 σε όσους εργάζονταν ή όχι (είτε άνεργοι είτε σε αναστολή εργασίας). Επιπλέον, εξετάζει ανάμεσα σε άλλα: την ένταξη υπαλλήλων από τους εργοδότες στα κυβερνητικά μέτρα (εκ περιτροπής εργασία, αναστολή εργασίας κλπ), την αξιοποίηση της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, το καθεστώς εργασίας κατά τη διάρκεια του COVID-19 (εργασία από το σπίτι/τηλεργασία ή με φυσική παρουσία), την καθοδήγηση ή μη που έλαβαν όσοι εργάζονταν σε πλαίσιο τηλεργασίας από τον εργοδότη τους καθώς και τυχόν παροχές/διευκολύνσεις που δόθηκαν για την τηλεργασία, ποια μέσα αξιοποιήθηκαν περισσότερο στην τηλεργασία, τι δυσκολεύει περισσότερο τους εργαζόμενους στο καθεστώς τηλεργασίας, το ποσοστό των εργαζομένων που συνέχισαν να εργάζονται με φυσική παρουσία και σε ποιο ποσοστό η εργασία κάποιων εξ αυτών θα μπορούσε να γίνει από το σπίτι, τις επιφυλάξεις εργαζομένων που έχουν φυσική παρουσία στην εργασία τους και το αίσθημα ασφάλειας ή ανασφάλειας ως προς τα μέτρα πρόληψης των εταιρειών τους, την πρόθεση αναζήτησης εργασίας από τους μη εργαζομένους, τον βαθμό παρατήρησης μη ενδεδειγμένων εργοδοτικών πρακτικών, τον βαθμό ενεργειών σχετικών με την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, την πρόθεση αλλαγής επαγγέλματος λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ενέργειες που θα βοηθούσαν περισσότερο αυτή την περίοδο, το αίσθημα αισιοδοξίας/απαισιοδοξίας για τον πιο αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό του τρόπου εργασίας, και τέλος την εκτίμηση για τους χρόνους στους οποίους μπορεί να επανέλθει εργασιακή ισορροπία.

Μερικά από τα βασικά ευρήματα είναι:

-6 στους 10 δηλώνουν πως δεν εργάζονται αυτήν την περίοδο (είτε άνεργοι είτε σε αναστολή εργασίας).
-68,3% δηλώνει πως η εργασία του έχει επηρεαστεί αρκετά έως πολύ από τον COVID-19.
-1 στους 2 έχει σκεφτεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού να κάνει επαγγελματική στροφή σε άλλο επάγγελμα.
-6 στους 10 έκαναν ενέργειες για ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.
-1 στους 2, όσων δεν εργάζονται, δεν ήταν άνεργοι πριν τον κορωνοϊό και η εργασιακή τους κατάσταση οφείλεται σε επιπτώσεις του COVID-19.
-13,62% όσων εργάζονται αυτή τη στιγμή έχουν ενταχθεί σε πλαίσιο μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας με αντίστοιχη μείωση απολαβών.
-Το 43,66% εκτιμά πως θα επανέλθει εργασιακή ισορροπία σε 6-12 μήνες.
-Μόνο 1 στους 5 γονείς έκανε χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.
45,28% όσων εργάζονταν, την περίοδο της έρευνας, συνέχισαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους με φυσική παρουσία.
-1 στους 2 δουλεύουν από το σπίτι ενώ πριν τον COVID-19 δούλευαν σε γραφεία με φυσική παρουσία.
-28% όσων εργάζονταν από το σπίτι δεν έλαβαν σαφείς οδηγίες για το πλαίσιο τηλεργασίας από τον εργοδότη τους.
Υπολογιστής, πρόσβαση σε εργαλεία τηλεργασίας και κινητό τηλέφωνο/δυνατότητα δωρεάν επικοινωνίας ήταν οι πιο δημοφιλείς διευκολύνσεις/παροχές που δόθηκαν για την εργασία από το σπίτι.
-1 στους 5 όσων εργάζονται με τηλεργασία δεν έλαβαν καμία παροχή για εργασία από το σπίτι.
-8 στους 10 δε θα αποδέχονταν την καταγραφή της εργασίας τους από τον εργοδότη με χρήση webcam.
-Για όσους δούλευαν με τηλεργασία καταγράφηκε 67,18% αύξηση σε πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης (Zoom, Teams, Hangouts, Skype ή άλλα) και 57,29% αύξηση χρήσης σε τηλέφωνο και emails.
-Σχεδόν 1 στους 2 (47,8%) δηλώνει πως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει δουλεύοντας από το σπίτι είναι οι περισπάσεις (συγκάτοικος, σύντροφος, συγγενείς, παιδιά, κατοικίδια κλπ).
-1 στους 3 δεν αντιμετωπίζει δυσκολία στην εργασία από το σπίτι.
-4 στους 10 όσων εργάζονται από το σπίτι φοβούνται πως πρέπει να αποδεικνύουν περισσότερο ότι δουλεύουν απ' ό,τι στο γραφείο.
-4 στους 10 όσων πηγαίνουν με φυσική παρουσία στην εργασία τους φοβούνται τυχόν διασπορά του ιού.
-Πάνω από 7 στους 10 όσων δεν εργάζονται αυτή την περίοδο, αναζητούν ενεργά εργασία.
-1 στους 3 δηλώνει αρκετά ή πολύ αισιόδοξος/η ότι μετά τη λήξη του «συναγερμού» θα έχει ψηφιοποιηθεί πιο αποτελεσματικά ο τρόπος εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα