Εργασιακά και 4η αξιολόγηση πάνε μαζί - Τι θα βρεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, σηματοδοτεί την έναρξη της 4ης αξιολόγησης, η οποία φέρνει πιο κοντά την ολοκλήρωση του τρέχοντος μνημονίου.

Φέρνει όμως και πιθανές παρεμβάσεις στα εργασιακά, που μπορεί να αφήσουν σημαντικό… αποτύπωμα, που θα επιδράσει ακόμα και στην μετα – μνημονιακή περίοδο, που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει από τον φετινό Αύγουστο και μετά. Ειδικότερα, πρόκειται για τις παρεμβάσεις που αφορούν τον Οργανισμό

Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και τη διαδικασία που θα κάνει πιο αντιπροσωπευτικές στο μέλλον τις συλλογικές συμβάσεις, στους κλάδους που απευθύνονται. Πιο συγκεκριμένα, οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα εργασιακά θα εστιαστούν στα εξής πεδία:

*Αντιπροσωπευτικότητα κλαδικών συμβάσεων: Πρόκειται για την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, που θα παράγει πραγματικά αποτελέσματα, αναφορικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων ενός κλάδου, τους εργαζόμενους που έχουν στη διάθεσή τους, αλλά και πόσοι εξ αυτών έχουν ενταχθεί στα αντίστοιχα συνδικαλιστικά σωματεία. Στόχος είναι να μπορεί να διαπιστωθεί ότι μια κλαδική σύμβαση απευθύνεται στο 50% + 1 των εργαζομένων ενός κλάδου. Μόνο έτσι θα μπορεί να επεκταθεί στο σύνολο του κλάδου, άρα να λειτουργήσει το μέτρο της επεκτασιμότητας που αναμένεται να τεθεί εν ισχύ με τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας, προτίθεται να συνεργαστεί με το υπουργείο Οικονομίας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια τέτοια πλατφόρμα, που θα είναι αντιπροσωπευτική για όλους τους κλάδους της οικονομίας.

*ΟΜΕΔ: ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί ή όχι η απαίτηση των Θεσμών, ώστε να μην μπορούν εφεξής οι εργαζόμενοι να προσφεύγουν μονομερώς στον ΟΜΕΔ, αλλά μόνο με τη συναίνεση και του εργοδότη τους, για να λυθεί μια εργατική διαφορά. Το υπουργείο Εργασίας πρέπει να παρουσιάσει νομική μελέτη, σύμφωνα με την οποία θα αποδεικνύει στους Θεσμούς το ανέφικτο αυτής της διαδικασίας, έτσι ώστε να πειστούν και να άρουν την αρχική απαίτησή τους.

*Κωδικοποίηση νομοθεσίας: Πρόκειται για μια διαδικασία που αφορά το σύνολο των νόμων που σχετίζονται με εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Ήδη τα συνδικάτα έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους, καθώς θεωρούν ότι έτσι, μπορεί να παγιωθούν μια σειρά από αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται καθησυχαστικό και θεωρεί πως η όλη διαδικασία θα έχει ως στόχο να απλοποιηθεί η εργατική νομοθεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα