Ερντογάν: «Αβάσιμη η δήλωση Μπάιντεν για την Γενοκτονία των Αρμενίων» - Οι... απίθανοι ισχυρισμοί του Τούρκου προέδρου

«Απάντηση» στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε «αβάσιμη» τη δήλωση Μπάιντεν για την Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Η έρευνα των γεγονότων και η αποκάλυψη της αλήθειας είναι δουλειά των ιστορικών, όχι των πολιτικών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν διατύπωσε... απίθανους ισχυρισμούς, παρουσιάζοντας την Τουρκία ως «θύμα αρμενικών συμμοριών» και τις ΗΠΑ ως ανίδεες με την ιστορία.

Μετά

τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν είπε (σύμφωνα με την Daily Sabbah) ότι αρμενικές συμμορίες, στις οποίες συμμετείχαν τουλάχιστον 150.000 με 300.000 άτομα διέπραξαν σφαγές σε τουρκικά εδάφη, ενώ σε συνεργασία με ρωσικές δυνάμεις πολεμούσαν κατά της Τουρκίας και οι αρχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έλαβαν μέτρα προφύλαξης.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε αβάσιμες, άδικες και αντίθετες με την πραγματικότητα φράσεις», αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία των Αρμενίων το Σάββατο, είπε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, προειδοποιώντας για τον «καταστρεπτικό αντίκτυπο» της κίνησης του Τζο Μπάιντεν στις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινκγτον.

Η παραδοσιακή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης στις 24 Απριλίου ανέφερε το Σάββατο για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία». «Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Αυτά τα ζητήματα αποφασίζονται από ιστορικούς όχι από πολιτικούς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας αιχμηρά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη.

Κάλεσε την Ουάσινγκτον να πάρει άμεσα πίσω την ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την «λάθος βήμα».

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως αναμένει «να ανοίξει μια νέα πόρτα» στις σχέσεις των δύο χωρών και να συζητήσει όλες τις συμφωνίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.

Αναλυτικά η δήλωση του Μπάιντεν στις 24/4 για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων:

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία.

Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν ν στους θανάτους τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης.

Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (σ.σ. η Γενοκτονία των Αρμενίων στα αρμένικα), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά τους.

Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο.

Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε για ό, τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα