Εθνική Τράπεζα: Πληρωμές ανέπαφα και με ...κοσμήματα

Τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ανέπαφες πληρωμές, όπως ακριβώς με την κάρτα τους, μέσω βραχιολιών ή δαχτυλιδιών που θα φορούν, θα έχουν τους αμέσως προσεχείς μήνες οι Έλληνες καταναλωτές.

Ειδικότερα, όπως παρουσιάστηκε στο φετινό Mobile World Congress, η δυνατότητα αυτή θα γίνει πραγματικότητα μέσω της συνεργασίας της FF Group, της Qivos, της Εθνικής Τράπεζας

και της Visa, επιτρέποντας μέσω σειράς κοσμημάτων που θα διατίθενται από το δίκτυο της Folli Follie να πραγματοποιούν πληρωμές εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, σε όλα τα POS που υποστηρίζουν την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών.

Η καινοτομία βρίσκεται τόσο στον σχεδιασμό των ίδιων των κοσμημάτων, όσο και τη συνολικότερη ευκολία που προσφέρουν. Η απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης ξεκινά από τη στιγμή της απόκτησης και της άμεσης ενεργοποίησης ενός κοσμήματος πληρωμών στα καταστήματα του ομίλου FF (Folli Follie και Links of London), και συνεχίζεται με την πραγματοποίηση πληρωμών απλά με μία κίνηση του χεριού. Παράλληλα, οι αλλαγές που προκαλεί ταχύτατη ανάπτυξη της αγοράς του fintech δημιουργούν προοπτικές ενσωμάτωσης και άλλων παραπλήσιων υπηρεσιών, όπως η συλλογή και εξαργύρωση πόντων για αγορές.

Η σειρά κοσμημάτων πληρωμών θα περιλαμβάνει γυναικεία και ανδρικά δακτυλίδια και βραχιόλια. Θα διατίθενται στα καταστήματα του ομίλου FF, ξεκινώντας από την ελληνική αγορά εντός του 2018, με προοπτική λανσαρίσματος και σε άλλες αγορές διεθνώς και ειδικότερα σε διεθνείς αγορές.

Βασίζονται σε τεχνολογία NFC (Near FieldCommunication) και δεν χρειάζονται φόρτιση. Η έρευνα και ανάπτυξη πάνω στον σχεδιασμό των κοσμημάτων γίνεται στην Ελλάδα από την FF Group. Η Qivos, εταιρία ψηφιακού μάρκετινγκ με παρουσία στην αγορά των προγραμμάτων επιβράβευσης (loyalty), έχει τον συντονισμό υλοποίησης του πρωτοποριακού έργου. Η Εθνική Τράπεζα και η Visa εγγυώνται την ασφάλεια των διαδικασιών, από την ενεργοποίηση μέχρι την πληρωμή.

Ο Βαγγέλης Καραλής, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Qivos αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η εταιρία επενδύει και συμμετέχει στην ανάπτυξη της πρώτης επώνυμης σειράς κοσμημάτων πληρωμών. Επισημαίνει επίσης ότι δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη της διαδικασίας άμεσης ενεργοποίησης, έτσι ώστε όποιος επιλέγει ένα κόσμημα πληρωμών να μπορεί να το χρησιμοποιήσει από τη στιγμή που το αγοράζει, ακόμη και για να το εξοφλήσει.

Ραγδαία αύξηση ψηφιακών συναλλαγών στην Ελλάδα- Το IoT μετατρέπει συσκευές σε μέσα πληρωμών

Η Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενικη Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής στην Εθνική Τραπεζα, αναφέρεται στη ραγδαία αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών στην Ελλάδα και την επένδυση της τράπεζας στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Μέσα από έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό η Εθνική Τράπεζα γίνεται η πρώτη που λανσάρει νέα προϊόντα στην ελληνική αγορά, όπως το I - bankpayband, το βραχιόλι ανέπαφων συναλλαγών, η εξέλιξη του οποίου αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας με την FF Group, προσθέτει. Δηλώνει ενθουσιασμένη καθώς για πρώτη φορά ένα τραπεζικό προϊόν αποκτά φυσική υπόσταση και μάλιστα αυτή ενός κοσμήματος και υπόσχεται περισσότερες εκπλήξεις από την Εθνική Τράπεζα μέσα στο έτος.

Ο γενικός διευθυντής της Visa για την Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία Νίκος Καμπανόπουλος αναφέρει γενικότερα ότι οι ψηφιακές συναλλαγές στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί σε αριθμό και τριπλασιαστεί σε αξία, ενώ πλέον οι ανέπαφες συναλλαγές αποτελούν το 20% του συνόλου (μία στις πέντε συναλλαγές) με αυξητικές τάσεις, την στιγμή που γίνονται αποδεκτές στο 90% των τερματικών αποδοχής καρτών (POS).

Ο κ. Καμπανόπουλος εστιάζει στο γεγονός ότι συναλλαγές με κάρτες στην Ελλάδα γίνονται πλέον και για πολύ μικρά ποσά στις καθημερινές αγορές, ενώ δίνει έμφαση στα σημαντικά οφέλη που έχει η αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κάτι που έχει ήδη φέρει αποτελέσματα με την σημαντική αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ για τα δημόσια έσοδα.

Ο κ. Καμπανόπουλος αναφέρει γενικότερα ότι με την ανάπτυξη του Internet of Things και τις συνεργασίες που αναπτύσσει η Visa διεθνώς, θα παρέχεται σταδιακά η δυνατότητα πληρωμών από ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό αντικειμένων και συσκευών, όπως από αυτοκίνητα και γενικότερα μέσα μεταφοράς.

Όπως αναφέρει ο κ. Καμπανόπουλος σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις το 2025 θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα, γεγονός που δείχνει τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης ψηφιακών πληρωμών από τα ενσωματωμένα συστήματα που θα υπάρχουν στα αυτοκίνητα για δαπάνες καυσίμων, διοδίων, παρκαρίσματος, ασφαλιστηρίων συμβολαίων με βάση τα χιλιόμετρα κλπ

Ο κ. Καμπανόπουλος επισημαίνει ότι η ασφάλεια στις ψηφιακές συναλλαγές διασφαλίζεται από την τεχνολογία token, που με απλά λόγια μετατρέπει τα στοιχεία της συναλλαγής σε ένα μοναδικό κωδικό, ο οποίος δεν μπορεί να υποκλαπεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα