Ευλογιά προβάτων: Νέα μέτρα, σε ποιες περιφέρειες απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων για σφαγή

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς προβάτων που θα ισχύουν έως τις 8 Νοεμβρίου.

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μετά την εφαρμογή περιορισμών για δέκα ημέρες και με δεδομένα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, το υπουργείο ανακοίνωσε τι θα ισχύει από αύριο, Παρασκευή (1/11) έως τις 8 Νοεμβρίου.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων στην Ελλάδα

με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή. Οι μετακινήσεις από θερινούς βοσκότοπους επιτρέπονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων για σφαγή, αυτές δεν επιτρέπονται στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για σφαγή επιτρέπονται μόνο σε περιφέρειες όπου δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα ευλογιάς. Δηλαδή στις περιφέρειες Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Στις 8 Νοεμβρίου η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές θα επαναξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την ευλογιά των προβάτων και θα καθοριστούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και την εκρίζωση του νοσήματος, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ευλογιά προβάτων: Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από 1/11 έως 8/11

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την ευλογιά των προβάτων:

«Μετά την εφαρμογή των δεκαήμερων περιοριστικών μέτρων με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των προβάτων και με δεδομένα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά την επικράτεια, κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ισχύουν από 1/11/2024 έως 8/11/2024,τα εξής μέτρα:

1. Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν.687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.

2. Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.

3. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i. Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την μετακίνηση.

ii. Διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους (του ΥΠΑΑΤ, εποπτευομένων φορέων και Περιφερειών), εντός 24 ωρών πριν την μετακίνηση.

Iii. Τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα.

iv. Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της Ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.

4. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν σε Περιφέρειες της χώρας που είναι ελεύθερες του νοσήματος, ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Για τις μετακινήσεις προς σφαγή τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠΕ ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εμπορική εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου.

Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).

Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).

Στις 08/11/2024 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος».

#ΕΥΛΟΓΙΑ_ΤΩΝ_ΠΡΟΒΑΤΩΝ #ΕΥΛΟΓΙΑ #ΠΡΟΒΑΤΑ #ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ_ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ_ΚΑΙ_ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευλογιά,evlogia