Ευρωεκλογές και Δημοτικές - Περιφερειακές Εκλογές 2019: Τι ισχύει για όσους κληθούν για εφορευτική επιτροπή

Την Κυριακή 26 Μαΐου διεξάγονται οι Ευρωεκλογές 2019 και οι Δημοτικές - Περιφερειακές Εκλογές 2019 και εκτός από τους ψηφοφόρους στα εκλογικά κέντρα θα πρέπει να προσέλθουν και όσοι κληθούν ως μέλη εφορευτικής επιτροπής.

Ωστόσο στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να μην προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Βέβαια εκτός από όσους δεν παρουσιάζονται για να γλιτώσουν τη διαδικασία υπάρχουν και αυτοί

που δικαιολογημένα δεν μπορούν να μείνουν για την εκλογική διαδικασία.

Τι ισχύει για την εφορευτική επιτροπή στις εκλογές 2019 και για την ακρίβεια τι ισχύει για όσους απ’ τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν παρουσιαστούν στα εκλογικά κέντρα;

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση που τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν παρουσιαστούν στα εκλογικά κέντρα, επειδή απουσιάζουν ή κωλύονται ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, τότε θα κληθούν τα αναπληρωματικά μέλη για την αναπλήρωσή τους. Εάν δεν είναι δυνατή ούτε η αναπλήρωσή τους, τότε η εκλογή θα διεξαχθεί μόνο απ’ τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που έδωσαν το «παρών» και τον πρόεδρό της, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.

Ποιοι εξαιρούνται απ’ τη συμμετοχή στην εφορευτική επιτροπή

Η συμμετοχή όσων έχουν κληθεί στην εφορευτική επιτροπή για τις Εκλογές 2019 είναι υποχρεωτική. Παρόλα αυτά, όσοι δεν καταφέρουν να εμφανιστούν, σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά:

Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας
Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα εκείνη, ή
Κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο της απουσίας του

Τι κάνουν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής

Σύμφωνα με το Π.Δ. 96/2007 (ΦΕΚ 116/Α’/5.6.2007), τα καθήκοντα των μελών της εφορευτικής επιτροπής συμπεριλαμβάνουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και την τήρηση των παρακάτω βιβλίων:

Βιβλίο πρακτικών,
Πρωτόκολλο ψηφοφορίας και Βιβλίο διαλογής ψήφων. Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης είναι δυνατή η απλούστευση, ενοποίηση ή η κατάργηση ορισμένων βιβλίων ή στοιχείων.

Ποιοι δεν μπορούν να διοριστούν στην εφορευτική επιτροπή

Δεν μπορούν να κληρωθούν ή να διοριστούν μέλη στην εφορευτική επιτροπή δημόσιοι και δημοτικοί ή κοινοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων, καθώς επίσης και όσοι υπηρέτησαν με τις ίδιες ιδιότητες την τελευταία τριετία πριν τις εκλογές. Το ίδιο ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, τους δημάρχους και τους προέδρους κοινοτήτων, τα τελευταία τρία χρόνια.
Τι ισχύει για όσους δεν έλαβαν την ειδοποίηση:

Όσοι δεν εμφανίστηκαν ως μέλη της εφορευτικής επιτροπής επειδή δεν έλαβαν ποτέ την ειδοποίηση που τους καλούσε να εμφανιστούν στα εκλογικά κέντρα, θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτά όταν πάνε να ψηφίσουν. Ειδικότερα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι σημειώνουν τα ονόματα των μελών της επιτροπής και όταν αυτοί πηγαίνουν να ψηφίσουν, θα ενημερώνονται απ’ τους ίδιους ότι είναι στην εφορευτική επιτροπή. Αυτοί καλούνται να μείνουν στο εκλογικό κέντρο έως και το τέλος της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης, ενώ εάν αρνηθούν, καλείται άμεσα η αστυνομία.

Τι αναφέρει η νομοθεσία για την εφορευτική επιτροπή

Σύμφωνα με το Π.Δ. 96/2007 (ΦΕΚ 116/Α’/5.6.2007):

Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο και τέσσερα μέλη που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές τους κληρώνονται, μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την κατά το Άρθρο 31 παράγραφος 3 έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από το οικείο Πρωτοδικείο. Στην κλήρωση, κατά την οποία μπορούν να παρίστανται οι υποψήφιοι, οι αντιπρόσωποι και πληρεξούσιοι των κομμάτων περιλαμβάνονται οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου εκλογικού διαμερίσματος που φέρονται στους καταλόγους αυτούς ως κάτοικοι της περιοχής. Οι οριζόμενοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους.

Όσοι σύμφωνα με τα παραπάνω ορίστηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ειδοποιούνται με απόδειξη για το διορισμό τους πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία με φροντίδα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, στον οποίο διαβιβάζεται από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών αντίγραφο της πράξης του πρωτοδικείου για το διορισμό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα