Εξετάζεται παράταση έως το Μάρτιο για τις πάγιες δαπάνες

Την παράταση του προγράμματος παγίων δαπανών έως το Μάρτιο του 2022 εξετάζει ο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην χαθούν αδιάθετες δαπάνες του προγράμματος.

Η αρχική ρύθμιση προβλέπει ότι η δυνατότητα συμψηφισμού λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2021, γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην καταφέρουν να εξαργυρώσουν το σύνολο του ποσού της επιταγής.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης

του μέτρου, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει ποιες επιχειρήσεις θα αφορά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικείμενη παράταση θα αφορά κυρίως τον κλάδο της εστίασης ο οποίος για ακόμα μια φορά πλήττεται από την πανδημία. Ωστόσο, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί και η λίστα των κλάδων που θα ωφεληθούν από την παράταση.

Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις με τη μέση ενίσχυση να ανέρχεται σε 14.000 ευρώ. Στη λίστα περιλαμβάνονται 10.356 εταιρίες από τον κλάδο της εστίασης, 4.019 από το λιανεμπόριο, 3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων, 1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών, 1.272 από το χονδρεμπόριο και 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγία.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι για την παράταση του μέτρου απαιτείται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι Βρυξέλλες θα δώσουν το «πράσινο φως» αφού πρόκειται για στήριξη των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία.

Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι με τη κίνηση αυτή η κυβέρνηση δίνει μία ακόμα ανάσα στις επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί από την υγειονομική κρίση και «απαντά» στα αιτήματα της αγοράς για μετάθεση της έναρξης των πληρωμών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Με βάση το ισχύον καθεστώς η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31.12.2021 και τυχόν υπόλοιπο ποσό που παραμένει μετά την 31.12.2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.

Η κρατική επιδότηση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 στη φορολογική αρχή που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 η και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021.

Η ενίσχυση κατά το μέρος που αφορά δικαίωμα έκπτωσης από φορολογικές οφειλές, εφαρμόζεται ως έκπτωση από φορολογικές υποχρεώσεις του έτους 2021, που καθίσταται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 έως την 31 Δεκεμβρίου 2021, με την ακόλουθη σειρά:

α) από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων,

β) από ΕΝ.Φ.Ι.Α.,

γ) από Φ.Π.Α.,

δ) από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Πάγιες δαπάνες: Ως πάγιες δαπάνες λαμβάνεται το άθροισμα των εξόδων που έχουν δηλωθεί στα κάτωθι πεδία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έτους 2020 (Έντυπο Ε3):

α) Παροχές σε εργαζόμενους

β) Ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων

γ) Λοιπές αμοιβές για υπηρεσίες ημεδαπής

δ) Λοιπές αμοιβές για υπηρεσίες αλλοδαπής

ε) Ενέργεια

στ) Ύδρευση

ζ) Τηλεπικοινωνίες

η) Ενοίκια

θ) Λοιπά λειτουργικά έξοδα

ι) Χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα .

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που τηρούν διαχειριστική χρήση που λήγει πριν την 31η Δεκεμβρίου και δεν έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 (έντυπο Ε3), ως πάγιες δαπάνες λαμβάνεται το άθροισμα των εξόδων που έχουν δηλωθεί στα αντίστοιχα πεδία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, πολλαπλασιαζόμενο επί δύο τρίτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εξετάζεται, Μάρτιο,exetazetai, martio