Έξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα - Τι ακολούθησε από τις 17 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτά που συνέβησαν στο Κερατσίνι το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, η αρχική σύγχυση για τα αίτια της δολοφονίας, η είδηση πως "μαχαίρωσαν ένα παλικάρι οι χρυσαυγίτες", η φωτογραφία ενός γεροδεμένου νέου άντρα να ξεψυχά στα χέρια της φίλης του, που δημοσιεύθηκε προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη.

Τα γεγονότα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν τόσο συγκλονιστικά που πυροδότησαν σχεδόν αμέσως τη συνολική αντίδραση των αρχών, αρχικά με τη συνένωση με εντολή του νυν υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια, σκόρπιων μέχρι τότε δικογραφιών

για επιθέσεις της Χρυσής Αυγής και την αποστολή τους στην Δικαιοσύνη και ακολούθως με την ταχύτατη κινητοποίηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Αρείου Πάγου που όρισε αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου να ερευνήσει την υπόθεση. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια ποινικής έρευνας η Δικαιοσύνη κατέληξε στην παραπομπή ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, της περιόδου 2012-2013, καθώς και πολλών άλλων θεωρούμενων ως στελεχών και ενεργών μελών της Χρυσής Αυγής. Το σκεπτικό των δικαστών είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικού τύπου μόρφωμα, μία εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

Η δίκη ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού αρχικά με πολλές τεχνικές αλλά και χωροταξικές δυσκολίες που στην πορεία λύθηκαν αλλά και άλλα προβλήματα που είχαν επίδραση στην εξέλιξη της, με βασικότερο την μη απαλλαγή των μελών του δικαστηρίου από άλλα καθήκοντα τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν επί σειρά μηνών να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλές δικάσιμοι.

Ούτως ή άλλως η υπόθεση δεν είναι από αυτές που θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε μερικούς μήνες, καθώς ο όγκος της δικογραφίας, ο αριθμός μαρτύρων, δικηγόρων και κατηγορουμένων δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτρέψει έναν τέτοιον υπολογισμό. Αρκεί να σημειωθεί ότι η διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων, έγγραφα, οπτικοακουστικό υλικό, κ.α, διήρκεσε μερικούς μήνες με την πλευρά των κατηγορουμένων βέβαια να εισάγει προς ανάγνωση σχεδόν όλα τα κοινοβουλευτικά πεπραγμένα της Χρυσής Αυγής.

Πλέον η δίκη οδεύει στην ολοκλήρωση της αποδεικτικής διαδικασίας με την ολοκλήρωση των απολογιών όλων των κατηγορουμένων, τόσο των κατηγορουμένων για τις άλλες δύο υποθέσεις, της επίθεσης κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών όσο και αυτής κατά αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, όσο και εκείνων που είναι αντιμέτωποι μόνο για την εγκληματική οργάνωση. Στο δικαστήριο αναμένεται να προσέλθουν να απολογηθούν τελευταίοι ο αρχηγός και οι πρώην βουλευτές του κόμματος που είναι αντιμέτωποι με διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί στα τέλη της νέας χρονιάς ή στις αρχές του 2021. Επτά ή οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του Παύλου Φύσσα.

Οι δημόσιες απολογίες για την δολοφονία Φύσσα που ακούστηκαν έξι χρόνια μετά το έγκλημα

Χρειάστηκε να περάσουν έξι ολόκληρα χρόνια από τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα για να ακούσουν οι οικείοι του, οι φίλοι του και εκατοντάδες άλλοι πολίτες που συγκλονίστηκαν από το αποτρόπαιο έγκλημα, να απολογούνται δημόσια οι κατηγορούμενοι για όσα συνέβησαν τη νύχτα που ξεψύχησε σε ένα πεζοδρόμιο στο Κερατσίνι λαβωμένος από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά.

Χρειάστηκε να συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής για να ανέβουν στο βήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο άνθρωπος που μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα και οι δεκαεπτά συγκατηγορούμενοι του.

Τον περασμένο Ιούνιο και τον Ιούλιο ολοκληρώθηκαν οι απολογίες όσων εμπλέκονται στην ανθρωποκτονία του 34χρονου μουσικού οι οποίες δεν εισέφεραν και πολλά στο δικαστήριο που ενώπιον του έχει μία δικογραφία που δέχεται πως ο Παύλος Φύσσας ήταν το στοχοποιημένο θύμα μίας ομάδας που συγκροτημένα και απολύτως τακτικά κινήθηκε εναντίον του για ιδεολογικούς λόγους.

Το δικαστήριο και οι δεκάδες άνθρωποι που παρακολούθησαν την απολογητική διαδικασία για την δολοφονία του 34χρονου, ουσιαστικά άκουσαν μία ομολογία, αυτήν του Γιώργου Ρουπακιά - διαφοροποιημένη ουσιαστικά με προηγούμενες του στους ανακριτές- και 17 απολογίες με βασικό χαρακτηριστικό την άρνηση κάθε εμπλοκής με το έγκλημα. Από τους 17 απολογούμενους μόνο δύο, οι Αθανάσος και Νικόλαος Τσόρβας τοποθέτησαν εαυτούς στο σημείο του εγκλήματος, το οποίο όμως δήλωσαν πως δεν είδαν.

Η αποτίμηση των ισχυρισμών τους από το δικαστήριο, πιθανότατα θα προέλθει πολύ περισσότερο κατά τις "δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις" όσων ακούστηκαν στην δικαστική αίθουσα. Το δικαστήριο που καλείται να αναζητήσει την ουσιαστική αλήθεια είναι βέβαιο ότι θα αξιολογήσει ωστόσο πολύ διαφορετικά ακόμη και τις φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες σε όσα ισχυρίστηκαν οι εμπλεκόμενοι στην δολοφονία είτε ως άμεσοι είτε ως απλοί συνεργοί.

Η διαδικασία των απολογιών έφερε ωστόσο και μία νέα εκδοχή για τα μηνύματα (sms) που εστάλησαν το επίμαχο βράδυ στα μέλη της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας, μηνύματα που κατά την δικογραφία κινητοποίησαν το "τάγμα εφόδου" που επιτέθηκε στον Φύσσα και τους φίλους του.

Ο νέος ισχυρισμός όσον αφορά την αιτία που το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, η Τοπική της Νίκαιας κάλεσε με sms μέλη της να πάνε στα γραφεία, προβλήθηκε από πολλούς κατηγορούμενους και ενώ αρχικά είχαν πει στους ανακριτές ότι το μήνυμα αφορούσε διανομή τροφίμων που οργάνωνε η τοπική για την επομένη του εγκλήματος. Όπως ειπώθηκε τώρα στο δικαστήριο, τα μηνύματα ήταν για την διανομή φυλλαδίων ενόψει ομιλίας του Νίκου Μιχαλολιάκου που αποφασίστηκε τελευταία στιγμή, μία ομιλία ωστόσο που δεν είχε προαναγγελθεί πουθενά.

Ο πρώτος κατηγορούμενος που επισήμως αναφέρθηκε "στα τρικάκια" ήταν ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, στέλεχος της Τοπικής , το τηλέφωνο του οποίου είχε βρεθεί στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά. Απολογούμενος, στις 24 Ιουνίου ο υπεύθυνος πολιτικής δράσης της Τοπικής, απέδωσε στα επίμαχα φυλλάδια την συνάντηση του με τον δράστη της δολοφονίας Γιώργο Ρουπακιά.

Ακολούθησαν και άλλοι κατηγορούμενοι, όπως και ο ίδιος ο Ρουπακιάς που τροποποίησε αρκετά τους αρχικούς ισχυρισμούς του, ότι βρισκόταν στο σπίτι του όταν εστάλη το μήνυμα, λέγοντας πως ήταν αυτός που είχε πάει από νωρίς να παραλάβει από το τυπογραφείο τα επίμαχα τρικάκια.

Ο πυρηνάρχης της οργάνωσης της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης στην απολογία του στις 17 Ιουλίου, επιβεβαίωσε πλήρως τον Καζαντζόγλου και είπε πως εκείνο το βράδυ εξελίχθηκαν δύο παράλληλες και εντελώς ανεξάρτητες ενέργειες. Η μία αφορούσε τα τρικάκια και το μήνυμα της Τοπικής και η άλλη τα γεγονότα στο Κοράλλι όπου βρέθηκε και ο Φύσσας με τους φίλους του και οι επικοινωνίες του κατηγορούμενου Ιωάννη Άγγου, που ήταν στην καφετέρια, με μέλη της οργάνωσης.

Κατά την δικογραφία το τηλεφώνημα του Άγγου προς τον ιεραρχικά ανώτερο του Ι. Καζαντζόγλου είναι το πρώτο που πυροδοτεί δεκάδες επικοινωνίες μεταξύ των μελών της Τοπικής, είναι το τηλεφώνημα που κατά πολλούς έδωσε το έναυσμα για να μετράει αντίστροφα η ζωή του Παύλου Φύσσα.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι ,στο σύνολο τους , αποσυνέδεσαν τις κλήσεις αυτές με την συγκρότηση του Τάγματος Εφόδου το έγκλημα και τον χρόνο μετά το έγκλημα και την σύλληψη του Ρουπακιά,ισχυριζόμενοι πως τα επίμαχα τηλεφωνήματα ήταν για άλλες αιτίες από αυτές που τους αποδίδονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα