Έξι χρόνια από τη θλιβερή επέτειο του «μαύρου» στην ΕΡΤ (pic+vid)

Έξι ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από το θλιβερό «μαύρο» στη Δημόσια Τηλεόραση.

Ήταν 11 Ιουνίου του 2013 όταν η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου προχώρησε σε μία πρωτόγνωρη κίνηση για τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτή δεν ήταν άλλη από το «μαύρο» της ΕΡΤ. Το λουκέτο στη Δημόσια Τηλεόραση και

οι χιλιάδες εργαζόμενοι που βρέθηκαν στον δρόμο μέσα σε ένα βράδυ, σόκαραν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, η οποία στην συνέχεια έδειξε έμπρακτα την στήριξή της. 

Το απόγευμα της 11ης Ιουνίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου είχε ανακοινώσει το «μαύρο» μιλώντας για μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία όμως δεν είχε την έγκριση της Βουλής

Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, η σιγή σε Τηλεόραση και Ραδιόφωνο έκανε την φωνή των πολιτών ακόμη πιο δυνατή. Συγκεντρώσεις έξω από το Ραδιομέγαρο αλλά και αφιερώματα από τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι μερικές μόνο από τις ηχηρές αντιδράσεις που έλαβαν χώρα το 2013. 

Δεκάδες ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι προσπαθούσαν τόσο στο δημόσιο διάλογο όσο και μέσω των προσωπικών τους δικτύων να εκφράσουν την αγανάκτησή τους σε αυτό τη βίαιη «εξυγίανση» της ΕΡΤ. Το «μαύρο» ταυτίστηκε θλίψη, ντροπή και χιλιάδες ανέργους. 

Κύμα αντιδράσεων όμως προκλήθηκε και στο εξωτερικό με την απαρχή της τηλεοπτικής κάλυψης των γεγονότων στο Ραδιομέγαρο της Μεσογείων από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) έσπευσε να επικρίνει το κλείσιμο της ΕΡΤ, εκδίδοντας μια ανακοίνωση όπου εξέφραζε «βαθιά απογοήτευση εκ μέρους ολόκληρων των δημόσιων μέσων ενημέρωσης της Ευρώπης» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφαση.

Η επαναλειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης την 11η Ιουνίου του 2015 σηματοδότησε την αποκατάσταση του πλουραλισμού, της δημοκρατίας αλλά και την αγανάκτηση απέναντι σε μονομερείς λύσεις. 

Keywords
Τυχαία Θέματα