«Έξυπνα» ράμματα απελευθερώνουν φάρμακα όταν… «αισθανθούν» φλεγμονή
Το «έξυπνο» αυτό ράμμα θα μπορούσε να κρατήσει αποτελεσματικά τον ιστό στη θέση του και να ανιχνεύσει τη φλεγμονή, που αποτελεί ένδειξη ότι τα έντερα δεν επουλώνονται όπως θα έπρεπε.
Εμπνευσμένοι από ράμματα που αναπτύχθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια, μηχανικοί από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) σχεδίασαν «έξυπνα» ράμματα που όχι μόνο κρατούν τον ιστό στη θέση του, αλλά ανιχνεύουν τη φλεγμονή και απελευθερώνουν φάρμακα.
Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι Ρωμαίοι ανέπτυξαν ράμματα από στριμμένα έντερα φυτοφάγων ζώων και τα ονόμασαν catgut. Ήταν ράμματα που διαλύονταν
Τα ράμματα που ανέπτυξαν οι ερευνητές από το MIT είναι ανθεκτικά και απορροφήσιμα και διαθέτουν προηγμένα χαρακτηριστικά. Οι επιστήμονες εστίασαν αρχικά στη δημιουργία ενός προηγμένου ράμματος που θα βελτίωνε τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης για τη νόσο του Crohn, που είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του εντέρου. Μερικοί ασθενείς χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμήματος του κατεστραμμένου εντέρου τους, η οποία περιλαμβάνει τη συρραφή των δύο εναπομεινάντων εντερικών άκρων μαζί. Εάν η συρραφή αποτύχει μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον ασθενή.
Το «έξυπνο» αυτό ράμμα θα μπορούσε να κρατήσει αποτελεσματικά τον ιστό στη θέση του και να ανιχνεύσει τη φλεγμονή, που αποτελεί ένδειξη ότι τα έντερα δεν επουλώνονται όπως θα έπρεπε.
Εφαρμογές για φλεγμονές, χορήγηση φαρμάκων και κυτταρική θεραπείαΟι ερευνητές ανέπτυξαν τα νέα ράμματα από ένα υλικό χωρίς κύτταρα που ονομάζουν «De-gut», το οποίο προέρχεται από επεξεργασμένο ιστό χοίρου. Κατά την επεξεργασία του ιστού αφαιρούνται τα κύτταρα, αφήνοντας πίσω το υλικό του εντέρου που αποτελείται από κολλαγόνο και από άλλα βιομόρια που σχηματίζουν την εξωκυτταρική μήτρα του ιστού. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης φλεγμονής όταν χρησιμοποιείται σε ασθενείς. Το υλικό αυτό στεγνώνει και στρίβεται για να σχηματιστούν τα νέα ράμματα. Πειράματα που μέτρησαν την αντοχή τους έδειξαν ότι ήταν συγκρίσιμη με τα τυπικά ράμματα catgut.
Έχοντας αποδείξει την ανθεκτικότητα των ραμμάτων, οι ερευνητές προσέδωσαν τις προηγμένες λειτουργίες τους προσθέτοντας μια επίστρωση τζελ ικανή να μεταφέρει διάφορους τύπους φορτίου. Τα μικροσωματίδια που είναι ενσωματωμένα μέσα στην υδρογέλη μπορούν να εξυπηρετήσουν διάφορες λειτουργίες, όπως να αντιληφθούν τη φλεγμονή, να παράσχουν φαρμακευτικά μόρια και να μεταφέρουν ζωντανά κύτταρα.
Για να λειτουργήσουν ως αισθητήρες, τα μικροσωματίδια στην υδρογέλη επικαλύφθηκαν με πεπτίδια τα οποία απελευθερώνονται παρουσία κάποιων ενζύμων (MMPs) που διεγείρονται από τη φλεγμονή. Τα πεπτίδια που απελευθερώνονται μπορούν στη συνέχεια να ανιχνευθούν στα ούρα για να υποδηλώσουν φλεγμονή στο σημείο του ράμματος.
Για τη χορήγηση φαρμάκων, η υδρογέλη επικαλύφθηκε με το στεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνη και με το φάρμακο μονοκλωνικού αντισώματος adalimumab, τα οποία χρησιμοποιούνται και τα δύο στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Μικροσωματίδια κατασκευασμένα από πολυμερή εγκεκριμένα από τον FDA εξασφάλισαν την απελευθέρωση των φαρμάκων με ελεγχόμενο ρυθμό.
Παράλληλα με τις φαρμακευτικές θεραπείες, αυτά τα «έξυπνα» ράμματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για τη χορήγηση κυτταρικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων των βλαστοκυττάρων. Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν στα ράμματα βλαστοκύτταρα σημασμένα με δείκτη φθορισμού και επιβεβαίωσαν με μελέτες σε ποντίκια ότι αυτά τα βλαστοκύτταρα παρέμειναν βιώσιμα για τουλάχιστον επτά ημέρες και ήταν ικανά να παραγάγουν αυξητικούς παράγοντες.
«Οι ιστοί χωρίς κύτταρα έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς στην αναγεννητική ιατρική εξαιτίας της εξαιρετικής βιολειτουργικότητά τους», λέει ο Δρ Jung Seung Lee, συν-επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας. «Προτείνουμε τώρα μια νέα πλατφόρμα για την ανίχνευση και παράδοση ουσιών χρησιμοποιώντας τέτοιο ιστό, η οποία θα ανοίξει νέες προοπτικές για εφαρμογές υλικών που προέρχονται από ιστούς».
Το μέλλον των «έξυπνων» ραμμάτων«Αυτό που έχουμε τώρα είναι ένα ράμμα βιολογικής προέλευσης, τροποποιημένο με μια επίστρωση υδρογέλης ικανή να λειτουργεί ως μια δεξαμενή αισθητήρων για φλεγμονές ή για φάρμακα όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι η επίστρωση έχει επίσης την ικανότητα να διατηρεί βιώσιμα τα κύτταρα για παρατεταμένη χρονική περίοδο», σχολίασε ο Δρ. Τζιοβάνι Τραβέρσο , αναπληρωτής καθηγητής μηχανολογίας στο MIT και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.
Τώρα, η ομάδα σχεδιάζει μια πιο λεπτομερή δοκιμή αυτών των πολλά υποσχόμενων εφαρμογών και την κλιμάκωση της διαδικασίας κατασκευής ραμμάτων. Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι αυτή η προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στην παροχή και άλλων ειδών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών ή της χημειοθεραπείας. Σε μελλοντικές μελέτες, ελπίζουν να διερευνήσουν τη χρήση αυτών των ραμμάτων και σε άλλες περιοχές του σώματος, όχι μόνο στη γαστρεντερική οδό.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο Matter .
photo credits: ΜΙΤ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νότης Σφακιανάκης: Η επανεμφάνιση του τραγουδιστή - Δείτε φωτογραφία
- Χημική ουσία συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον
- Ποια είναι η νέα σύντροφος του Ντέμη Νικολαΐδη, Αλεξάνδρα Νικολαΐδου
- Πάφος: Συνέλαβαν γνωστή TikToker για απειλές και ψευδείς ειδήσεις
- «Καμπανάκι» από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό: Η περίοδος 2023 – 2027 θα είναι η πιο ζεστή
- Πάτρα: Εξαφανίστηκε από την Ιρλανδία, βρέθηκε στην Ελλάδα και φιλοξενείται σε νοσοκομείο επί 17 μέρες
- Βρέθηκε κοπέλα που είχε απαχθεί από τη μάνα της, χάρη σε σειρά του Netflix
- Δημοσκοπήσεις – Εκλογές 2023: Η ΝΔ αυξάνει τη συσπείρωσή της, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαρροές προς τα αριστερά
- Στο 3ο Bio Festival συμμετείχε η ECOVER
- Πολίτης επιτέθηκε και χτύπησε υπάλληλο ΑμΕΑ του ΚΕΠ στην Πάτρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Συντάξεις Ιουνίου 2023: Οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία
- Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πώς θα σβήσετε τα τεκμήρια με εισοδήματα του παρελθόντος
- Έρχονται ηλεκτρικά ΙΧ με αυτονομία έως 1300 χλμ και φόρτιση σε λίγα λεπτά
- Εκλογές Τουρκία: Συνεδριάζει σήμερα το «τραπέζι των έξι» με φόντο τον δεύτερο γύρο
- Παραμένει στη Σέριφο ο γιατρός του νησιού, ανακάλεσε την παραίτησή του
- Πού ψηφίζω στις Εκλογές 2023: Μάθε σε ποιο σχολείο είναι το εκλογικό σου κέντρο
- «Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποιείται»: Αντιδράσεις για τη δήλωση Μητσοτάκη για τους συγγενείς των νεκρών στα Τέμπη
- Στη θεατρική σκηνή η ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη
- Αμάλθεια: Άνοιξαν οι αιτήσεις στο vouchers.gov.gr για την ενίσχυση κτηνοτρόφων
- Ανάρπαστο το φάρμακο των διαβητικών που το παίρνουν όλοι για να αδυνατίσουν - Ξέφυγε η τιμή, έφτασε τα 1.000 ευρώ
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- «Έξυπνα» ράμματα απελευθερώνουν φάρμακα όταν… «αισθανθούν» φλεγμονή
- Τιτανικός: Το ναυάγιο όπως δεν το είχαμε δει ποτέ πριν (βίντεο)
- Φρίκη στη Σιγκαπούρη: Απαγχονισμός καταδικασμένου για... 1,5 κιλό κάνναβη
- Πού ψηφίζω στις Εκλογές 2023: Μάθε σε ποιο σχολείο είναι το εκλογικό σου κέντρο
- Βάζουν μπροστά οι μπουλντόζες για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό
- Ανακοινώθηκε η ημερομηνία των Ευρωεκλογών 2024 - Πότε θα ψηφίσουμε
- Ενθουσιασμός για τη Θεσσαλονίκη... αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
- Λογαριασμοί ρεύματος: «Κλείδωσε» η παράταση στις επιδοτήσεις
- Σοβαρή καταγγελία για τα νοσοκομεία Άργους-Ναυπλίου: Μωρό κόντεψε να πεθάνει πνιγμένο από τον εμετό του αλλά... δεν υπήρχε παιδίατρος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λος Άντζελες: Μέλισσες επιτέθηκαν σε αστυνομικό, τον έριξαν στο έδαφος και τώρα νοσηλεύεται (βίντεο)
- Ανατροπή με την κηδεία του Γιάννη Βογιατζή
- Στη θεατρική σκηνή η ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη
- Φάϊναλ Φορ Ολυμπιακός: Έτοιμοι για την κούπα δηλώνουν Κάνααν και Λαρετζάκης-Βίντεο
- Κ.Μητσοτάκης: Δέσμευσή μου στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο να έχουμε περισσότερες γυναίκες
- Εκλογές 2023: Θεοχάρης, Αθανασίου και Λαμπράκης για την κυβέρνηση ειδικού σκοπού
- Κύπρος:Ένας στους τρεις είναι υπερτασικός - Δύο στους τρεις με αρτηριακή πίεση
- KAFEA TERRA - Εντυπωσίασε το κοινό του London Coffee Festival 2023 με τα coffee brands Dimello και AREA 51
- Κίνα: Ετήσια αύξηση 110% κατέγραψαν οι εξαγωγές επιβατικών οχημάτων στο πρώτο τετράμηνο του 2023