Φάμελλος: Ψευτοδίλημμα το "ανάπτυξη ή περιβάλλον"

Στα τεράστια πρόστιμα που πληρώνει η Ελλάδα, λόγω της "αδυναμίας της να επιλύσει κεφαλαιώδη προβλήματα του περιβάλλοντος", αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Στα τεράστια πρόστιμα που πληρώνει η Ελλάδα, λόγω της "αδυναμίας της να επιλύσει κεφαλαιώδη προβλήματα του περιβάλλοντος", αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε εκδήλωση

που διοργάνωσε χθες η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ της Βέροιας για τους Δασικούς Χάρτες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.

Ειδικότερα, ο αν. ΥΠΕΝ δήλωσε: "Η χώρα μας είναι από τις τελευταίες στην Ευρώπη αναφορικά με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και η πρώτη όσον αφορά τα περιβαλλοντικά πρόστιμα. Η χώρα πληρώνει περίπου 50 εκατ. ευρώ για τις χωματερές της, πάνω από 10 εκατ. για τα επικίνδυνα απόβλητα, πάνω από 10 εκατ. για τους βιολογικούς καθαρισμούς που δεν έχει.

Είναι αυτονόητο ότι είναι μια κακοδαιμονία που πρέπει να τη λύσουμε. Πολλοί δεν έχουν συνδέσει την υστέρηση στο περιβάλλον με τη δημοσιονομική και παραγωγική κατήφεια της χώρας την προηγούμενη περίοδο. Η στρεβλή νεοφιλελεύθερη άποψη "ο καθένας μόνος για να πετύχει" οδήγησε στο ότι κάποιοι λίγοι κατάφερναν πολλά και οι περισσότεροι έχαναν και αυτά που δικαιούνταν. Και αυτό δεν γινόταν με αξίες και ισοτιμία, ακριβώς το αντίθετο γινόταν. Αυτή η ισχυρή διάκριση δεν είναι απλά νεοφιλελευθερισμός, είναι έλλειψη δημοκρατίας. Δεν ήμασταν όλοι ίσοι".

Ακολούθως, ο κ. Φάμελλος μίλησε για τη μακροχρόνια καθυστέρηση δημιουργίας Δασικών Χαρτών που αν και έπρεπε να δημιουργηθούν από το 1975, έφτασε το 2017 για να εφαρμοστούν στο ένα τρίτο της χώρας. "Κατά τα άλλα πλήθος πολιτικών ομνύουν στη συνταγματική νομιμότητα, στον αστικό πολιτισμό, στις δυτικοευρωπαϊκές συνήθεις.

Όλο αυτό το κίνημα του "Μένουμε Ευρώπη" έλεγε ότι πρέπει να είμαστε μια σύγχρονη χώρα. Όμως μια απλή συνταγματική επιταγή, που έλεγε ότι πρέπει να ξέρουμε πού είναι δάσος και πού δεν είναι, δεν την υλοποιούσε για 40 χρόνια. Δεν υπήρχε πολιτική τόλμη για να λυθούν ουσιαστικά θέματα. Γιατί το μόνο που επέλεγαν, ήταν να παραμείνουν οι ίδιες πολιτικές οικογένειες, λες και είναι κληρονομικό δικαίωμα να είσαι βουλευτής ή αρχηγός κόμματος ή πρωθυπουργός. Και δεν είχαν όλοι οι Έλληνες πρόσβαση στα δημόσια αξιώματα. Λες και δεν υπάρχουν άλλοι άξιοι να υπηρετήσουν την πατρίδα".

Σχετικά με τις διαφορές, στην πολιτική για το περιβάλλον, του ΣΥΡΙΖΑ με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είπε: "Αυτό ήταν το παρελθόν της Ελλάδας και αυτό είναι το σήμερα. Σ΄ αυτές τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, που άλλοι επέλεξαν να οδηγηθεί η Ελλάδα, η χώρα αυτή στέκεται στα πόδια της με κόπο, με θυσίες, με πίεση, δημιουργώντας ταυτόχρονα εργασία, δημιουργώντας διαδικασίες διάφανες, αδειοδοτώντας επενδύσεις και μονάδες, χωρίς να μας νοιάζει τι χρώμα είναι ο δήμαρχος.

Η ελληνική επιλογή ήταν γρήγορες αεριτζίδικες δουλειές, χωρίς προοπτική να εξασφαλίσουν εργασία για τα παιδιά μας. Όλα αυτά αλλάζουν στην Ελλάδα. Δεν ήρθαμε στην κυβέρνηση για να τακτοποιήσουμε την οικογένειά μας ή να παραδώσουμε τη βουλευτική καρέκλα στα παιδιά μας. Οι πολίτες επέλεξαν την Αριστερά για να συγκρατήσει τη χώρα που πήγαινε στον κατήφορο. Και στο δημοψήφισμα, αλλά και αργότερα, κάποιοι έθεταν ζητήματα εξόδου από την Ευρωζώνη και πίσω από το "ναι". Η αποδοχή από τη χώρα μας μιας συμφωνίας που δεν είχε προοπτική θα μας έβγαζε από την Ευρωζώνη. Όσο κι αν οι "Μένουμε Ευρώπη" έλεγαν άλλα πράγματα. Για αυτό επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο. Είπαμε "όχι", θα ταλαιπωρηθούμε, θα κουραστούμε, θα δουλέψουμε, αλλά θα στηρίξουμε την Ελλάδα, όπως πρέπει για τα παιδιά μας". Πρόσθεσε: "Η δική μας θέση για την ανάπτυξη έχει το περιβάλλον στο πρώτο πλάνο. Υπάρχουν απόψεις σε πολιτικά κόμματα που λένε ότι το περιβάλλον δεν πρέπει να μας ταλαιπωρεί για να βγάλουμε μια άδεια. Το λένε πολλές φορές και για την αρχαιολογία.

Μας λένε δηλαδή ότι η ποιότητα ζωής, η ταυτότητα της Ελλάδας, οι θάλασσές της, τα βουνά και η ομορφιά της, αλλά και η ιστορία μας, τα αρχαία μας, ο ελληνικός πολιτισμός δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν, όταν κάνουμε επενδύσεις. Όταν το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής της χώρας προέρχεται από αυτά. Δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις αν δεν έχουν το περιβάλλον ως βασικό χαρακτηριστικό. Είναι ψευδές το δίλημμα ανάπτυξη ή περιβάλλον. Ο μόνος δρόμος που υπάρχει για την Ελλάδα είναι ανάπτυξη με περιβάλλον. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι παγκόσμια στρατηγική από τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ από το 1992 αλλά και επίσημη στρατηγική και της ΕΕ".

Τέλος, ο αν. ΥΠΕΝ προχώρησε στην παρουσίαση τεχνικών λεπτομερειών και ρυθμίσεων που αφορούν τους δασικούς χάρτες για την καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών, αγροτών και επαγγελματιών. Επίσης ανέδειξε το γεγονός πως αυτή τη στιγμή το 1/3 της χώρας έχει πια δασικούς χάρτες ύστερα από 40 χρόνια. Παρουσίασε όλες τις ρυθμίσεις που έγιναν το 2017 για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών, όσον αφορά τη διασφάλιση των εκτάσεων και των επιδοτήσεών τους, και τόνισε στους παρευρισκόμενους ότι στις νέες πια αναρτήσεις χαρτών, όπως στην Ημαθία, οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν δοκιμασμένα εργαλεία στα δασαρχεία, όπως αυτό των πρόδηλων σφαλμάτων και των ατελών αιτήσεων εξαγοράς/χρήσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι, Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, ο πρώην δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καρασαρλίδου Φρόσω, Ουρσουζίδης Γιώργος και Χρήστος Αντωνίου, καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Χειμώνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα