Φλέγεται η Γαλλία: Νέα μαρτυρία για τη δολοφονία του 17χρονου – Αστυνομικός είπε «πυροβολήστε τον»

Η κηδεία του 17χρονου Ναέλ Μ. , με καταγωγή από την Αλγερία, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώ ο θάνατός του εξακολουθεί να βάζει φωτιά σε πολλές λαϊκές συνοικίες της χώρας.

Η χώρα φλέγεται από άκρη σε άκρη από τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά τον πυροβολισμό του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό στη Ναντέρ. Σήμερα η κηδεία του θύματος, σε επιφυλακή χιλιάδες αστυνομικοί για πιθανό νέο κύκλο σφοδρών αντιδράσεων.

Παρά την ανάπτυξη

περίπου 45.000 αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων της χωροφυλακής με τεθωρακισμένα οχήματα, ταραχές ξέσπασαν για τέταρτη συνεχή νύχτα σε πολλές γαλλικές πόλεις, με αφορμή τον θάνατο ενός 17χρονου από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου σε προάστιο του Παρισιού.

Ο δήμαρχος της Μασσαλίας Μπενουά Παγιάν απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση για ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας. «Σκηνές λεηλασίας και βίας είναι απαράδεκτες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σε Λυών, Στρασβούργο και Γκρενόμπλ αναφέρθηκαν λεηλασίες καταστημάτων και συγκρούσεις νεαρών με αστυνομικούς.

«Η βία δεν είναι λύση», είναι το μήνυμα που κοινοποίησε ο δημοφιλής γάλλος ποδοσφαιριστής Κιλιάν Μπαπέ, εκ μέρους των συμπαικτών του στην εθνική ομάδα. Αναγνωρίζοντας την οργή για τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Η ώρα της βίας πρέπει να τελειώσει και να δώσει τη θέση της στο πένθος, στον διάλογο και στην ανοικοδόμηση», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η έξαρση της βίας έχει φέρει τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αντιμέτωπο με τη χειρότερη κρίση από την εποχή των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων.

Ερωτηθείς εάν η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είπε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του TF1: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, θα δούμε τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Νέα μαρτυρία για τη δολοφονία του 17χρονου – Αστυνομικός είπε «πυροβολήστε τον»

Η Γαλλία έζησε μία τέταρτη νύχτα με ταραχές που είχαν φωτιές, λεηλασίες και χιλιάδες συλλήψεις, έπειτα από τον θάνατο του 17χρονου από τα πυρά αστυνομικού, με τον Εμανουέλ Μακρόν να καλείται να διαχειριστεί μία κρίση χειρότερη από τα «κίτρινα γιλέκα» που ενδέχεται να θέσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Πυροβολήστε τον»

Για τις μοιραίες στιγμές, ο τρίτος επιβάτης του ΙΧ υποστηρίζει πως ο ένας αστυνομικός προέτρεψε τον άλλον να πυροβολήσει τον 17χρονο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Ο πρώτος αστυνομικός ζήτησε από τον Ναέλ να κατεβάσει το παράθυρο. Του είπε «σβήσε τη μηχανή αλλιώς θα σε πυροβολήσω». Και του έδωσε μία γροθιά. Και τότε έφτασε και ο δεύτερος αστυνομικός και στάθηκε μπροστά στο παρμπρίζ στο ύψος του Ναέλ. Από εκεί, ο πρώτος αστυνομικός που βρίσκεται στο επίπεδο του παραθύρου το βάζει ένα όπλο στον κρόταφο και λέει «μην κουνηθείς αλλιώς θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι».

{https://twitter.com/Actu17/status/1674886520921022466?s=20}

Ο δεύτερος αστυνομικός λέει «πυροβολήστε τον». Ο πρώτος αστυνομικός του ξαναέδωσε μία γροθιά. Τότε ο Ναέλ έβαλε μπρος την μηχανή και τότε ο δεύτερος αστυνομικός που ήταν μπροστά στο όχημα πυροβόλησε. Ξαφνικά το πόδι πάτησε το γκάζι. Τον είδα να ψυχορραγεί και να τρέμει, πέσαμε πάνω σε μία μπάρα».

Αναφορικά με τον συνοδηγό που και αυτός είναι 17 ετών, δεν έχει παρουσιαστεί στην δικαιοσύνη, κι ο ίδιος λέει ότι θα το πράξει από Δευτέρα. Μίλησε στο BFM και στην εφημερίδα Le Parisien αλλά όχι στην αστυνομία. Ανέφερε ότι θα παραβρεθεί στην κηδεία του θύματος.

{https://twitter.com/spectatorindex/status/1674933882872004608?s=20}

#ΓΑΛΛΙΑ #ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ #17ΧΡΟΝΟΣ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Φλέγεται, Γαλλία, 17χρονου – Αστυνομικός,flegetai, gallia, 17chronou – astynomikos