Φορολογικές δηλώσεις 2021: Η προθεσμία και οι κερδισμένοι του λογαριασμού των εκκαθαριστικών

Εντός του καλοκαιριού θα πρέπει να υποβάλλουν στο Taxisnet τις φορολογικές δηλώσεις 2021 περίπου εννέα εκατομμύρια υπόχρεοι, με τη διαδικασία υποβολής να ολοκληρώνεται στις 27 Αυγούστου

Όσοι επιλέξουν να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις 2021 τελευταία στιγμή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να καταβάλουν μαζί την πρώτη και τη δεύτερη δόση από τις συνολικά 8 δόσεις. Αντίθετα όσοι υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση μέχρι και

το τέλος Ιουλίου θα αποπληρώσουν τον φόρο κανονικά σε 8 δόσεις έως και το Φεβρουάριο. Πρόβλεψη υπάρχει και για εφάπαξ καταβολή του φόρου, με τους φορολογούμενους να έχουν κέρδος 3% υπό την προϋπόθεση να εξοφλήσουν το εκκαθαριστικό τους έως και το τέλος Ιουλίου.

Τα νέα Ε1,Ε2 και Ε3 έχουν νέους κωδικούς προκειμένου να αποτυπωθούν σε αυτούς οι ειδικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και τα επιδόματα που έλαβαν εκατομμύρια φορολογούμενοι. Στόχος είναι να υπάρχει πλήρης εικόνα ώστε να είναι ευκολότερη η διασταύρωση των στοιχείων από τις φορολογικές αρχές. Οι νέοι κωδικοί αφορούν όλα τα ποσά που έλαβαν οι φορολογούμενοι από τα μέτρα στήριξης, όπως και τα ποσά από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ειδικότερα οι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν μεταξύ άλλων: την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την ενίσχυση που δόθηκε στους πληγέντες από τον κυκλώνα ΙΑΝΟΣ, την αποζημίωση για τις μισθώσεις των τουριστικών καταλυμάτων, την ενίσχυση στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοΐού COVID 19 στον πρωτογενή τομέα, την επιδότηση για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων και την ωφέλεια από την μη είσπραξη μισθωμάτων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Για τις φετινές φορολογικές απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, καθώς προβλέπεται:

Οσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% του μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020. Ηλεκτρονικές αποδείξεις

{gallery}pos65{/gallery}

Σημαντική φορολογική ελάφρυνση θα είναι για χιλιάδες φορολογούμενους η απαλλαγή από την υποχρέωση να καλύψουν ποσοστό 30% του ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής (μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω web-banking κ.λπ.)

Απαλλαγή από την υποχρέωσης να συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις, για όσους επλήγησαν από την κρίση που έφερε η πανδημία, προβλέπεται:

Για τους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια) Φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.

Επίσης, προβλέπεται μείωση του «πέναλτι» στο 11% από 22% για μη πληττόμενους φορολογουμένους και ηλικίας έως 60 ετών οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια).

Φορολόγηση ενοικίων

Αλλαγές έχουν γίνει και στη φορολόγηση ακινήτων. Ειδικά για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από τους φόρους εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για την στήριξη από την πανδημία. Για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ο φόρος επιβάλλεται κανονικά. Αναφορικά με τα ανείσπρακτα ενοίκια από ενοικιαστές που δεν εμπίπτουν στα μέτρα στήριξης από την πανδημία, με σχετική απόφαση ορίζεται ότι με την κοινοποίηση ενός εξώδικου, ως απόδειξη επιδίωξης για την είσπραξη του ενοικίου, μπορούν οι ιδιοκτήτες να γλιτώσουν την επιβολή φόρου.

Νέοι συντελεστές

Σημαντικά μειωμένα θα δουν τα εκκαθαριστικά τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς θα μειωθεί στο 55% από το 100% η προκαταβολή φόρου. Στη μείωση της προκαταβολής φόρου θα πρέπει να υπολογιστούν μαζί και οι προβλέψεις για:

-Μόνιμη μείωση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) του συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%.

-Μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως και 10.000 ευρώ. Πλέον η ισχύουσα κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:

0-10.000: 9% 10.001-20.000: 22% 20.001-30.000: 28% 30.001-40.000: 36% 40.001 και πλέον: 44%

-Επέκταση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.

-«Πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

Το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου

{gallery}taxis1{/gallery}

«Ελαφρύτερο» θα είναι το φετινό εκκαθαριστικό για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στο ύψος του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν. Τι ισχύει για τις φορολογικές δηλώσεις 2021.

Η μειωμένη προκαταβολή φόρου φτάνει έως και το 45% και εφαρμόζεται με τρία διαφορετικά μοντέλα, ανάλογα την επαγγελματική ιδιότητα των φορολογούμενων.

Συγκεκριμένα:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι ατομικές επιχειρήσεις, αγρότες: Ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου εισοδήματος μειώνεται στο 55% από 100%. Η μείωση στον φόρο θα αποτυπωθεί στο φετινό εκκαθαριστικό για τι φορολογικές δηλώσεις με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 10.000 ευρώ το 2020, ο οποίος πέρυσι είχε μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, θα κληθεί να πληρώσει φέτος φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου συνολικού ύψους 1.395 ευρώ όταν πέρυσι παρά το κούρεμα της προκαταβολής φόρου επιβαρύνθηκε με φόρο 3.300 ευρώ (μείωση φόρου 57,73%).

2. Επιχειρήσεις: Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες ο συντελεστής προκαταβολής φόρου μειώνεται από 100% σε 70% για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις (κέρδη 2020) και στο 80% από το φορολογητέο έτος 2021 και μετά. Με την νέα ρύθμιση η επιχείρηση που παρουσίασε για πρώτη φορά φορολογητέα κέρδη ύψους 30.000 ευρώ το 2020 θα πληρώσει φόρο εισοδήματος ύψους 7.200 ευρώ.

Χωρίς το κούρεμα της προκαταβολής φόρου θα επιβαρύνονταν και με προκαταβολή φόρου 7.200 ευρώ. Δηλαδή η συνολική επιβάρυνση θα ανέρχονταν σε 14.400 ευρώ. Με την νέα ρύθμιση η επιχείρηση θα επιβαρυνθεί με προκαταβολή φόρου 5.040 ευρώ. Έτσι η συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει σε 12.240 ευρώ. Το όφελος για την επιχείρηση ανέρχεται σε 2.160 ευρώ.

3. Τράπεζες: Για τις τράπεζες καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, παραμένει ο συντελεστής 100% για την προκαταβολή φόρου που βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 και επόμενων.

Στη μείωση της προκαταβολής φόρου θα πρέπει να υπολογιστούν μαζί και οι προβλέψεις για: Μόνιμη μείωση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) του συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%. Μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως και 10.000 ευρώ. Επέκταση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022. «Πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα