Φορολογικό διαζύγιο: Μυστικά και παγίδες για τις χωριστές δηλώσεις

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξουν τα ζευγάρια. 

Δικαίωμα να καταθέσουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις έχουν τα παντρεμένα ζευγάρια. Και φέτος λοιπόν, οι έγγαμοι φορολογούμενοι, δηλαδή οι σύζυγοι, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, ωστόσο, βασική προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι να δηλώσουν το σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής

εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, είτε από τους φορολογουμένους είτε από ειδικά για τον σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή-φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, χωρίς να δίνεται δυνατότητα ανάκλησης της απόφασης τους να φορολογηθούν ξεχωριστά.
Ωστόσο, όσα ζευγάρια επιλέξουν ξεχωριστή δήλωση, πρέπει να κάνουν και τους απαραίτητους υπολογισμούς, καθώς δεν αποκλείεται να πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων.

Τεκμήρια

Στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις:

Στις κοινές δηλώσεις αν κάποιος εκ των δυο συζύγων έχει περίσσευμα ηλεκτρονικών αποδείξεων, το ποσό μεταφέρεται στον άλλλο σύζυγο εφόσον αυτός έχει έλλειμμα και αποφεύγεται με αυτόν τον τρόπο επιβολή προστίμου ύψους 22% επι της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν. Στις χωριστές όμως δηλώσεις η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει.

Παιδιά:

Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Σε περίπτωση που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

Επιδόματα:

Οι σύζυγοι πρέπει να προσέξουν ότι η χορήγηση των επιδομάτων δεν επηρεάζεται από την υποβολή χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. από τους συζύγους. Έτσι για τη χορήγηση οποιουδήποτε επιδόματος, για παράδειγμα του επιδόματος ενοικίου λαμβάνεται υπόψιν το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

Πώς δηλώνεται στο Ε1 η κύρια κατοικία στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων;

Η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.
Στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων η κύρια κατοικία όταν ένας εκ των δύο συζύγων δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης απλά συμπληρώνει στον πίνακα 6 την ένδειξη "συνοίκηση με σύζυγο".

Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι επιθυμεί να κάνει χωριστές δηλώσεις αλλά θα παντρευτεί μετά τις 28 Φεβρουαρίου μπορούν καθότι ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις η εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι:

1. Όσοι επιθυμούν να υποβάλουν χωριστή δήλωση πρέπει να το δηλώσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020. Αυτομάτως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ενημερώσει και τον/τη σύζυγο για την επιλογή αυτή.

2. Η εκκαθάριση του φόρου θα γίνεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και στη δήλωση του καθενός θα υπολογίζονται αποκλειστικά και μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στο όνομά του.

3. Οι χωριστές δηλώσεις εγκυμονούν και κινδύνους. Συγκεκριμένα, ενδέχεται κάποιος εκ των δύο συζύγων να κληθεί να πληρώσει υψηλότερο φόρο εξαιτίας των τεκμηρίων. Δηλαδή, περιουσιακών στοιχείων που δεν μπορούν να συντηρηθούν από το εισόδημα που θα δηλώνεται. Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τις ξεχωριστές δηλώσεις είναι ξεκάθαρη:

• Το ελάχιστο τεκμήριο για τον καθένα είναι 3.000 ευρώ, αντί των 5.000 ευρώ που έχουν ως ζευγάρι.

• Για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ τεκμαρτών – δηλωθέντων εισοδημάτων, λαμβάνονται υπόψη τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά, όπως αυτά δηλώνονται από τον κάθε σύζυγο χωριστά. Δηλαδή, ο ένας δεν μπορεί, πλέον, να καλύψει το τεκμήριο του άλλου με ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.

• Οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, καθώς και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που αφορούν τον κάθε σύζυγο βαρύνουν αυτόν ατομικά, κοινώς ο καθένας μόνος του.

4. Αυτό που πρέπει να ξέρουν όσοι υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις είναι ότι όλα υπολογίζονται ξεχωριστά. Κάθε σύζυγος υποχρεούται να «χτίσει» μόνος του το αφορολόγητο. Η κοινή δήλωση επιτρέπει οι επιπλέον αποδείξεις του ενός να μπορούν να καλύψουν το «κενό» του άλλου. Αντιθέτως, όσοι κάνουν κοινή δήλωση, τα περιουσιακά στοιχεία θα υπολογίζονται στο σύνολό τους και για τους δύο φορολογουμένους.

Keywords
Τυχαία Θέματα