Φόρουμ Δελφών-Γκάγκα: «Πρώτα θα είναι έτοιμος ο μικρό ψηφιακός φάκελος ασθενούς»

Με ταχείς ρυθμούς προχωράει το υπουργείο Υγείας την πλήρη ανάπτυξη του θεσμού του ψηφιακού φακέλου ασθενούς, σύμφωνα, με τα όσα δήλωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, από το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

«Ο ψηφιακός φάκελος είναι σχεδόν έτοιμος, αλλά πρώτα θα είναι έτοιμος ένας μικρότερος φάκελος, στον οποίο εντάσσουμε όλα τα διαγνωστικά τεστ, όπως ακτινογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στο πλαίσιο της συζήτησης «Bringing the future

of personalised healthcare into focus» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως εξήγησε, η κυρία Μίνα Γκάγκα σε εξέλιξη είναι η ψηφιοποίηση των αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι πολίτες και τώρα είναι στοιβαγμένοι στα αρχεία των δομών υγείας, αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το News4Health.

«Η ψηφιοποίηση τους θα διευκολύνει τους γιατρούς να λάβουν τις κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις, αλλά και θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα από την ενδεχόμενη επανάληψη εξετάσεων. Παράλληλα, θα δώσει πρόσβαση στον ασθενή σε δεδομένα που τον αφορούν», συμπλήρωσε.

Σημαντικός είναι ο ρόλος του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενούς και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η οποία περνάει από διαδικασία αναμόρφωσης.

Ο προσωπικός γιατρός

Ο πρώτος κρίκος στην ΠΦΥ θα είναι ο Προσωπικός Γιατρός, που θα αναλάβει να συμπληρώνει και να επικαιροποιεί τον Ηλεκτρονικό Φάκελο. Σε αυτά τα στοιχεία θα έχουν πρόσβαση και οι γιατροί στο υπόλοιπο σύστημα υγείας, όπως στα νοσοκομεία.

«Πρέπει να χτίσουμε πάνω στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με το γιατρό που γνωρίζει τον ασθενή», σημείωσε και πρόσθεσε πως πρέπει να εκπαιδεύονται διαρκώς οι επαγγελματίες υγείας, ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν στο νέο πλαίσιο.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τους αριθμούς των καλών γενικών ιατρών ανά τη χώρα, γνωρίζοντας την κατάσταση της υγείας του συνόλου των πολιτών, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας», ανέφερε η κυρία Γκάγκα σημειώνοντας πως λύσεις δίνονται καθημερινά και από την τηλεϊατρική.

Απαραίτητη, όμως, για την επιτυχία των προσπαθειών αναβάθμισης του συστήματος υγείας είναι για την αναπληρώτρια υπουργό υγείας η καλή συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, πολίτες, επαγγελματίες υγείας και πολιτεία.

«Πρέπει να συνδυάσουμε τους πόρους μας ώστε να διασφαλίσουμε πως έχουμε ένα αποδοτικό και βιώσιμο σύστημα», εξήγησε.

Η σημασία των δεδομένων καλής ποιότητας

Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας είναι η ύπαρξη δεδομένων καλής ποιότητας, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε όλες της πτυχές του συστήματος υγείας, από το σχεδιασμό κλινιοκών μελετών έως την εξοικονόμηση πόρων κλπ.

«Η Υγεία χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση και ποιοτική φροντίδα. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη δώσει έμφαση στις ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας μέσω του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας αλλά και του προσφάτως ιδρυθέντος γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Κ. Σουλιώτης υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης πως θα δίνεται η κατάλληλη θεραπεία στο σωστό ασθενή, κάτι που είναι θεραπευτικά αλλά και χρηματοδοτικά απαραίτητο.

Στις δυνατότητες που παρέχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) για εξοικονόμηση πόρων, μέσω φιλτραρίσματος, ώστε να χρηματοδοτηθούν πιο σύνθετα ζητήματα υγείας, αναφέρθηκε ο Nick Guldemond, Καθηφητής Υγείας και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Leiden.

«Τα δεδομένα είναι απαραίτητα και για τον συνεχή σχεδιασμό των συστημάτων, αλλά και για τη βελτίωση της ευφυίας του συστήματος», δήλωσε και πρόσθεσε πως η αξιοποίηση των δεδομένων είναι πολύτιμη ειδικά στο πεδίο των σπάνιων παθήσεων, σε ένα πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα