Φωτεινή Βελεσιώτου θα έπαιζες την Μπέλλου αν γινόταν ταινία για τη ζωή της;

Η Φωτεινή Βελεσιώτου μιλάει στο Dnews με αποκαλυπτική και νοσταλγική διάθεση.

Το ρεμπέτικο είναι γραμμένο στο DNA της Φωτεινής Βελεσιώτου. Είναι το είδος που τραγούδησε όταν έπιασε μικρόφωνο για πρώτη φορά το 1983 και μάλιστα θυμάται το πρώτο ρεμπέτικο τραγούδι που είπε ποτέ στη ζωή της. Για αυτό και το νέο της άλμπουμ με τίτλο «Τα ρεμπέτικα της Φωτεινής» είναι μια δισκογραφική δουλειά που της έδωσε ιδιαίτερη χαρά και περιλαμβάνει 18 τραγούδια, όλα δική της επιλογή.

Ωστόσο, υπάρχει ένα που μιλάει πιο πολύ από

όλα στην καρδιά της και το αποκαλύπτει στην συνέντευξή της στο Dnews.

«Νέα Σωτηρία Μπέλλου», αποκαλούν συχνά τη Φωτεινή, καθώς οι φωνές τους ταιριάζουν τονικά, έτσι με αφορμή την ταινία «Υπάρχω» για τον Στέλιο Καζαντζίδη, τη ρωτήσαμε αν θα έπαιζε την Μπέλλου σε περίπτωση που κάποτε γινόταν ταινία για τη ζωή της. Στη συνέντευξη που ακολουθεί παρακάτω, θα διαβάσετε τί μας απαντά.

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, η Φωτεινή Βελεσιώτου και ο Παναγιώτης Μάργαρης θα βρίσκονται στη μουσική σκηνή Σφίγγα, σε ένα πρόγραμμα για φωνή και κιθάρα με σπουδαία τραγούδια που δεν πρέπει να χάσετε.

Τι θα μας παρουσιάσετε με τον Παναγιώτη Μάργαρη στη Σφίγγα στις 7 Φεβρουαρίου;

Είναι ευτυχής αυτή η συνύπαρξη με τον Παναγιώτη, είναι σπουδαίος κιθαρίστας και δίνει στα τραγούδια μια άλλη διάσταση. Από το καλοκαίρι έχουμε ξεκινήσει και πηγαίνουμε πολύ καλά.

Θα ακούσουμε τραγούδια του Νότη Μαυρουδή, του Μάνου Χατζιδάκι, λαϊκά τραγούδια, κομμάτια του Σταμάτη Κραουνάκη, ρεμπέτικα. Είναι ένα πρόγραμμα πολύμοφορο που το έχουμε φτιάξει με πολλή αγάπη καλύπτοντας το ευρύ φάσμα του ελληνικού τραγουδιού που έτσι κι αλλιώς είναι ατέλειωτο. Νομίζω πως είναι ξεχωριστό γιατί ο ήχος είναι «γυμνός», είναι ένα αποκαλυπτικό πρόγραμμα.

Τα τραγούδια που λέμε τα αγαπώ πολύ όλα, το καθένα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για εμάς. Είναι διαχρονικά τραγούδια, ο κόσμος τα ξέρει και συμμετέχει, τραγουδάει. Γινόμαστε λοιπόν μια παρέα και είναι μαγεία.

{https://youtu.be/juBj_E3QFwQ?si=JlFbVJwFHZhnHGon}

Έρχεται πιο νεανικό κοινό να σας ακούσει;

Βέβαια, οι ηλικίες ποικίλουν και έρχονται πολλοί νέοι άνθρωποι. Νομίζω ότι αυτό είναι το στοίχημα, δηλαδή να περάσουν αυτά τα τραγούδια και στις πιο νέες γενιές γιατί το αξίζουν. Είναι τραγούδια που έγραψαν ιστορία με κάθε τρόπο.

Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο ρεμπέτικο που είπατε ποτέ στη ζωή σας;

Νομίζω το «Άνοιξε άνοιξε» του Γιάννη Παπαϊωάννου. Το 1983 άρχισα να τραγουδάω πολύ δειλά και πολύ φοβισμένη, ήταν καινούριο πράγμα για εμένα τότε.

{https://youtu.be/kOVcpV0BERs?si=SU-s2IPJFtepX87N}

Τι είναι το ρεμπέτικο για εσάς και ποια η επίδρασή του πάνω σας;

Το ρεμπέτικο είναι η αρχή των τραγουδιών για εμένα, είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκαν οι λαϊκοί συνθέτες και μετά οι έντεχνοι. Για αυτό και παραμένει ζωντανό! Εγώ γουστάρω να πηγαίνω στα μικρά κουτουκάκια για αυτό το λόγο. Γίνεσαι μια παρέα, το ρεμπέτικο το καταφέρνει αυτό με όλους τους τρόπους. Τα ρεμπέτικα είναι καταγεγραμμένα στο DNA μας!

{https://youtu.be/alr7tOJ6Ra8?si=yTEjBx5o1lovRadi}

Έτσι λοιπόν μας παρουσιάζετε και το άλμπουμ «Τα Ρεμπέτικα της Φωτεινής».

Ναι, ήταν κάτι που το ήθελα πολύ! Γράφτηκε μέσα στην καραντίνα, γράφτηκε μέσα σε δύο μέρες από επτά ώρες την κάθε ημέρα. Είναι πολύ ριζωμένα μέσα μου αυτά, οπότε δεν χρειάστηκε περισσότερο. Μαζευτήκαμε σε ένα στούντιο και παίξαμε όλοι μαζί. Τα πιο πολλά είναι τραγούδια γνωστά, υπάρχουν και κάποια που είναι πιο άγνωστα αλλά τα έχει αγαπήσει ο κόσμος πάρα πολύ. Είναι 18 ρεμπέτικα τραγούδια τα οποία για εμένα λένε πολλά γιατί ξεκίνησα με το ρεμπέτικο, το αγάπησα πολύ και το αγαπώ. Ήταν μεγάλη μου χαρά αυτό το άλμπουμ.

Πώς έγινε η επιλογή των 18 τραγουδιών του άλμπουμ;

Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς, πόσα να γράψουμε; Για εμένα είναι τραγούδια - κλειδιά. Το «Γιατί με ξύπνησες πρωί», το «Τι παράξενη κοπέλα», το «Πάλιωσε το σακάκι μου», η «Αχάριστη», είναι τραγούδια διαφόρων συνθετών του Τσιτσάνη, του Χιώτη, του Χατζηχρήστου, του Παπαϊωάννου, του Μάρκου, της Γεωργακοπούλου που έγραψε στίχους και μουσική το 1948. Ήταν απολύτως δική μου επιλογή αυτά τα 18 τραγούδια.

Από όσα περιλαμβάνονται στο άλμπουμ, ποιο είναι το πιο αγάπημενο σας και γιατί;

Το «Ας μην τέλειωνε η βραδιά»! Μιλάει πολύ στην καρδιά μου γιατί το λέω 40 χρόνια. Από τότε που άρχισα να τραγουδάω το εντάσσω πάντα στο πρόγραμμα. Είναι ένα ερωτικό τραγούδι αμέσως μετά την κατοχή που γράφτηκε -παρακαλώ- από μια γυναίκα εκείνα τα χρόνια. Η Ιωάννα έγραψε γύρω στα 50 τραγούδια. Το έβαλα για να γίνει πιο γνωστό στο ευρύ κοινό.

{https://youtu.be/v0IiXoVv5Aw?si=jG5U1WMtHngQKB8D}

Ποια θα χαρακτηρίζατε ως αρχόντισα του ρεμπέτικου, του πάλκου;

Είναι πολλές οι γυναικείες φωνές. Η Σωτηρία Μπέλλου, η Μαρίκα Νίνου, η Στέλλα Χασκίλ, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, η Άννα Χρυσάφη, είναι πολλές, αναρίθμητες, δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Εγώ βέβαια λατρεύω τη Σωτηρία Μπέλλου γιατί και τονικά είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.

Είδατε την ταινία «Υπάρχω» για τον Στέλιο Καζαντζίδη;

Βεβαίως την είδα, είναι μια πολύ αξιοπρεπής ταινία και ο Χρήστος Μάστορας τα καταφέρνει και τραγουδιστικά και ως ηθοποιός. Νομίζω ότι δεν έφυγα άδεια, έφυγα πολύ καλά.

Και ο κόσμος τραγουδάει τα τραγούδια κατά τη διάρκεια της προβολής.

Βέβαια, αν δεν τραγουδήσεις Καζαντζίδη δεν ξέρεις τίποτα. Είναι μοναδικός σε αυτό που έκανε.

Γιατί πιστεύετε ότι έχει τόσο μεγάλη απήχηση και στις νέες ηλικίες;

Ναι κι εγώ το διαπίστωσα. Καταρχήν και σαν φωνή ο Καζαντζίδης υπάρχει στα αυτιά των παιδιών. Αλλά και η παρουσία του Χρήστου Μάστορα έπαιξε ρόλο.

Και όσα παιδιά δεν τον ήξεραν τώρα τον έμαθαν.

Βέβαια, επιβαλλόταν να γίνει.

Αν γινόταν κινηματογραφική ταινία η ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου και σας γινόταν πρόταση να την ενσαρκώσετε, θα λέγατε «ναι»;

Να παίξω σαν ηθοποιός αποκλείεται, σαν τραγουδίστρια μπορεί, δεν ξέρω, αλλά σαν ηθοποιός δεν το έχω...

Ούτε ο Χρήστος Μάστορας είναι ηθοποιός.

Ναι, αλλά νομίζω είναι δύσκολος ρόλος όμως για εμένα.

Οπότε, θα λέγατε «όχι» σε μια ενδεχόμενη πρόταση, θεωρητικά πάντα;

Δεν ξέρω, αλλά πάντως δεν θα μου ήταν καθόλου εύκολο. Μουσικά, τραγουδιστικά γίνεται, το άλλο δεν ξέρω (γέλια).

{https://youtu.be/qktGmcVIVck?si=Nm2DRgFG_HydVOSI}

Εργαστήκατε επι δεκαετίες ως δασκάλα. Υπάρχουν κοινά στοιχεία της διδασκαλίας με το τραγούδι;

Νομίζω ότι υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία, δηλαδή στο σχολείο οι μαθητές ακούν τη δασκάλα ή τον καθηγητή, εκεί γίνεται ένα πλέξιμο, ένα πολύ ωραίο αλισβερίσι. Τα μάτια των παιδιών τα βλέπω, το ίδιο και όταν τραγουδάω θέλω να υπάρχει λίγο φως κάτω και να βλέπω τα μάτια των ανθρώπων, έτσι επικοινωνούμε. Το απόλυτο σκοτάδι δεν μου λέει και πολλά.

Βέβαια, έχω παίξει με τον Παναγιώτη Μάργαρη και στο απόλυτο σκοτάδι. Τον Νοέμβριο παίξαμε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο απόλυτο σκοτάδι, ούτε εμείς βλέπαμε τους θεατές ούτε οι εκείνοι εμάς. Απίστευτη εμπειρία, μαγεύτηκα και εγώ και ο Παναγιώτης. Ήταν συγκλονιστική όλη η εμπειρία. Θέλω και εύχομαι να το ξαναζήσω. Δεν έχω ξανανιώσει έτσι.

Επόμενα σχέδια υπάρχουν στα σκαριά;

Με τον Παναγιώτη Μάργαρη έχουμε και άλλα πράγματα μαζί. Επίσης, κάνω και άλλα με το σχήμα το δικό μου, συμμετοχές και αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη, πολλά πράγματα είναι στα σκαριά.

Πληροφορίες

Παναγιώτης Μάργαρης - Φωτεινή Βελεσιώτου
"Λόγος λαϊκός" - Όταν η κλασική κιθάρα συναντά τη λαϊκή ποίηση
Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα

Ώρα έναρξης: 22.00
Eίσοδος: 15 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: sfiga.gr - ticketservices.gr
Τηλέφωνο κρατήσεων: 211-4096149, 6987-844845

Μουσική σκηνή Σφίγγα, Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

#ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ #ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ #ΦΩΤΕΙΝΗ_ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Φωτεινή Βελεσιώτου, Μπέλλου,foteini velesiotou, bellou