Φωτίου: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα ομόφυλα ζευγάρια από την αναδοχή παιδιών

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου τόνισε ότι όσον αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αναδοχή παιδιών, αλλά η υϊοθεσία παιδιών είναι μια άλλη υπόθεση.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Realfm 97,8 ανέλυσε τα προτερήματα του νομοσχεδίου για την αναδοχή παιδιών, τονίζοντας ότι αυτό απαντά στη δραματική κατάσταση αναμονής που έφθανε μέχρι έξι χρόνια.

Η διαδικασία, σημείωσε,

θα είναι, πλέον, σαφής και ψηφιακή και θα καταλήγει σε τρία ηλεκτρονικά μητρώα:

- Μητρώο ανηλίκων, στο οποίο εγγράφονται όσα παιδιά είναι προς αναδοχή ή υιοθεσία. Για πρωτη φορά το ελληνικό Κράτος δημιουργεί εθνικό Μητρώο Ανηλίκων ώστε να γνωρίζει πόσα παιδιά είναι υποψήφια για αναδοχή ή υιοθεσία. Στο Μητρώο θα καταχωρείται ο ηλεκτρονικός φάκελος του παιδιού ώστε όταν ενηλικιωθεί να έχει τη δυνατότητα να βρει τις ρίζες του.

- Το δεύτερο ηλεκτρονικό Μητρώο θα είναι των Υποψηφίων Ανάδοχων και Θετών γονέων ξεχωριστά.

- Το τρίτο θα είναι το Μητρώο των Eγκεκριμένων Aνάδοχων και Θετών γονέων και πάλι ξεχωριστά.

Ερωτηθείσα σχετικά με πώς θα γίνει η θεσμική και επιστημονική κατοχύρωση της διαδικασίας, η κα. Φωτίου διευκρίνισε:

«Η διαδικασία θα είναι, πλέον, σαφής και ψηφιακή και καταλήγει σε τρία ηλεκτρονικά μητρώα που τηρούνται στο ΕΚΑ. Μητρώο ανηλίκων, όπου για πρώτη φορά το ελληνικό Κράτος θα μάθει πόσα παιδιά είναι ανήλικα και είναι προς αναδοχή ή υιοθεσία, πράγμα που ως κράτος δεν ξέραμε. Έτσι θα υπάρχει ένα εθνική μητρώο, στο οποίο θα είναι το μητρώο ανηλίκων. Εκεί θα είναι και ο ηλεκτρονικός φάκελος του παιδιού και έτσι όταν ενηλικιωθεί το παιδί, να τελειώσει η τραγωδία να προσπαθείς να βρεις τις ρίζες σου και να μην μπορείς».

Σχετικά με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια που ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης το χαρακτήρισε προπομπό για υιοθεσία, η αναπληρωτής υπουργός ανέφερε:

"Αυτή η κοινωνία ξεχνά τους χιλιάδες ανθρώπους που πρέπει να ενεργοποιηθούν για να μετάσχουν στην αναδοχή. Τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες που πρέπει να ενεργοποιηθούν για το συμφέρον των παιδιών, να μετάσχουν στην αναδοχή που δεν σημαίνει υιοθεσία."

"Η υιοθεσία είναι μία τελεσίδικα νομική πράξη και είναι πολύ διαφορετική από την αναδοχή. Θα ήμουν ευτυχής, αν όλοι οι Έλληνες πολίτες έβαζαν καλά στο μυαλό τους ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν στα ιδρύματα και ότι πρέπει να προσφέρουν σε αυτά μία ζεστή αγκαλιά. Η αναδοχή είναι μία μεγάλη κατάθεση ψυχής. Το 2015 εμείς κάναμε το Σύμφωνο Συμβίωσης και με αυτό, όπως καταλαβαίνετε, αφορά ομόφυλα, αλλά και ετερόφυλα ζευγάρια. Δηλαδή πρέπει να έχουν τα ετερόφυλα ζευγάρια που ζουν υπό αυτό το Σύμφωνο, τη δυνατότητα να πάρουν ένα παιδί όχι για πάντα, αλλά για να βοηθήσουν να βγει από το Ίδρυμα και να μεγαλώσει σε σπίτι; Δεν το συζητά κανείς αυτό. Αν τώρα αυτό είναι σωστό, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα ομόφυλα ζευγάρια, διότι ακριβώς θα καταρρεύσει όλη η ιστορία στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Πιστεύω ότι η ελληνική κοινή γνώμη και επειδή ξέρω τραγωδίες, θα αγκαλιάσει αυτό το νομοσχέδιο."

Προσέθεσε ακόμη σχετικά με την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ότι «ένα ζευγάρι είτε ετερόφυλο είτε ομόφυλο, θα κρίνεται για το αν μπορεί να το κάνει. Πρέπει να είμαστε μία ανοικτή κοινωνία».

Παράλληλα, η Θεανώ Φωτίου διευκρίνισε ότι η αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια δεν έχει σχέση με την υϊοθεσία η οποία ρυθμίζεται από τον Αστικό Κώδικα και όχι από τον νόμο.

"Η υϊοθεσία ρυθμίζεται από τον Αστικό Κώδικα όχι από τον νόμο. Ο Αστικός Κώδικας προβλέπει ρητά ότι θα πρέπει να είναι έγγαμα τα ζευγάρια που θα είναι υποψήφια για υιοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο αποκλείεται αυτή εκδοχή, αλλά δεν μπορεί και κανένας νόμος να κατισχύσει του Αστικού Κώδικα."

Με πληροφορίες από enikos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα