Φόβοι για υγειονομικό Αρμαγεδδώνα στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία - Το πλάνο του κρατικού μηχανισμού

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, το οποίο στήθηκε από το υπουργείο Υγείας, στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων, υπό την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Την επιχειρησιακή δράση του Κέντρου συντονίζει ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Α. Κοντός, Γ. Ζήγρας και

Χ. Μιχαλάκης, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικοί σε σχετικά ζητήματα, Μ. Σπελέτας, Ν. Παπαδόπουλος, η Δ. Περβανίδου από τον ΕΟΔΥ, η Ο. Πινακά από τις Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), και οι Μ. Κυρίτση, Χ. Μπογογιαννίδου και Β. Νακούλας από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση απειλών Δημόσιας Υγείας, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί το Υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα:

Παρουσιάστηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τον έλεγχο και τη διασφάλιση ποιότητας του νερού στις πληγείσες περιοχές, με λεπτομερές πλάνο δειγματοληψιών, μεθόδων και ανάλυσης, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, ενώ ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τα αποτελέσματα ήδη διενεργούμενων δειγματοληψιών προηγούμενων ημερών. Δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για τη συλλογή και την καύση/υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων στους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και υπαλλήλους της Περιφέρειας, ώστε να προστατευθεί άμεσα ο πληθυσμός. Έγινε παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου εντομολογικής επιτήρησης, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα δυνητικές απειλές στις πληγείσες περιοχές. Τέλος, παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της επιδημιολογικής επιτήρησης μεταδιδόμενων νοσημάτων στις πληγείσες περιοχές (πχ γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση κ.α.) και αποφασίστηκε να δοθούν επιπλέον οδηγίες στις υγειονομικές αρχές για ενδελεχή κλινική αξιολόγηση των κρουσμάτων εμπύρετης γαστρεντερίτιδας.

Σημειώνεται ότι, το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας συνεδριάζει σε καθημερινή βάση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να γίνεται άμεση εκτίμηση της κατάστασης, ανά πληγείσα περιοχή, και να λαμβάνονται τα απαραίτητα και στοχευμένα μέτρα προστασίας με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της.

Οι φόβοι των γιατρών

Πάντως, γιατροί επιδημιολόγοι που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου σε υγειονομικό επίπεδο εκφράζουν φόβους ότι από τα λιμνάζοντα νερά θα υπάρξει μεγάλη έξαρση επιδημιών όπως γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδες Α και Ε, ενώ και η ζέστη που ακολουθεί όπως και τα κουνούπια που συρρέουν στην περιοχή αποτελούν ιδανική συνθήκη για την μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία και ο πυρετός του Δυτικού Νείλου και όχι μόνο. Επιπλέον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για δερματικά εξανθήματα από την επαφή με τα μολυσμένα νερά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που έρχονται από τα πλημμυρισμένα χωριά από τα στάσιμα νερά αναδύεται έντονη δυσοσμία, καθώς λιμνάζουν πτώματα ζώων σε αποσύνθεση, χημικές ουσίες από λιπάσματα, φυτοφάρμακα και καύσιμα, ανθρώπινα λύματα από τις κατεστραμμένες αποχετεύσεις, καθώς επίσης και λύματα από τις κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες. Ο κίνδυνος μολύνσεων θα παραμείνει υπαρκτός ακόμα και μετά την αποστράγγιση των νερών, καθώς έχει απορρυθμιστεί και ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής.

#ΘΕΣΣΑΛΙΑ #ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ_DANIEL #ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα