ΦΣΘ: Ασφαλή και αποτελεσματικά τα εγκεκριμένα εμβόλια

Ασφαλή και αποτελεσματικά χαρακτηρίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έλαβαν έγκριση και ήδη άρχισαν να χορηγούνται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ για τις εγκύους αναφέρθηκε πως τα δεδομένα ακόμη είναι ανεπαρκή και δεν συνίσταται ο εμβολιασμός τους.

Όπως αναφέρθηκε σε σχετική διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΦΣΘ, η παρασκευή των εμβολίων αυτών βασίστηκε σε καινοτόμες τεχνολογίες

της μοριακής βιολογίας, οι οποίες όμως δεν ήταν άγνωστες στην επιστημονική κοινότητα και για τον λόγο αυτό έδωσαν αποτέλεσμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων, αν και όταν εμφανιστούν, είναι ήπιες και παροδικές και συνεπώς το όφελος από τον εμβολιασμό του πληθυσμού υπερτερεί ξεκάθαρα των όποιων θεωρητικών κινδύνων.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των εγκύων, αναφέρθηκε -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΦΣΘ- ότι τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και για τον λόγο αυτό συνιστάται η χορήγηση του εμβολίου μόνο εφόσον το ισοζύγιο ασφάλειας-κινδύνου είναι θετικό για τη μητέρα και το έμβρυο.

Κατά την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης, επισήμανε ότι οι φαρμακοποιοί σηκώνουν το βάρος της ενημέρωσης των πολιτών που επισκέπτονται στα φαρμακεία και ζητούν διευκρινίσεις για όσα ακούν σχετικά με τα εμβόλια. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας του Τομέα Φαρμακογνωσίας / Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δρ. Χρήστος Παναγιωτίδης, σημείωσε ότι, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, τα εμβόλια ενάντια στον SARS-CoV2 είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά

Τα συγκεκριμένα δεδομένα πρέπει να γίνονται γνωστά στους πολίτες και για την ενημέρωσή τους, αλλά και για την προστασία του κοινού από την επικίνδυνη παραπληροφόρηση και τις διάφορες θεωρίες συνομωσίας που θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δρ. Γεώργιος Παπαζήσης, γνωστοποίησε ότι έως τις 6 Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να εγκριθεί και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ( ΕΜΑ) και το εμβόλιο της Moderna, ενώ επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή 15 εμβόλια βρίσκονται σε τελική φάση κλινικών δοκιμών (φάση 3), 60 εμβόλια σε φάση κλινικών δοκιμών 1, 2 και 3 και 172 εμβόλια σε προκλινικές δοκιμές.

Στις αντενδείξεις χορήγησης των τριών εμβολίων που πήραν έγκριση σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Α' Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Δρ. Αντώνιος Γούλας. Όπως εξήγησε, η βασική αντένδειξη είναι η υπερευαισθησία (αναφυλακτική αντίδραση) στη δραστική ουσία ή σε οποιοδήποτε έκδοχο περιέχουν τα εμβόλια.

«Βασική αντένδειξη για να κάνει κάποιος το εμβόλιο είναι να έχει ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (πχ αναφυλαξία) σε οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμη θεραπεία (πχ ενδομυϊκή, ενδοφλέβια ή υποδόρια). Τα άτομα αυτά μπορούν να εμβολιαστούν, αλλά προηγουμένως πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να ενημερωθούν σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, ώστε να σταθμίσουν τον κίνδυνο, σε σχέση με το όφελος του εμβολιασμού», επισήμανε ο κ. Γούλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα