Φτερουγίσματα στο στήθος; Κι όμως δεν φταίει μόνο ο καφές

Αν νιώθεις ταχυκαρδιά κάθε φορά που πίνεις καφέ ή τσάι, δεν είναι μια απλή σύμπτωση. Δες τι πρέπει να κάνεις.

Υποφέρεις από ταχυκαρδία; Ναι, μιλάμε γι’ αυτά τα άβολα φτερουγίσματα στο στήθος που είναι συνήθως αβλαβείς (και προσωρινά) ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο The Issue, μπορεί να είναι τρομακτικά, ειδικά αν δεν ξέρεις τι τα προκαλεί.

Ενώ το στρες και το άγχος είναι σημαντικοί παράγοντες, είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείς τα ερεθίσματα στη διατροφή σου. Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να συμβάλουν στην ένταση της ταχυκαρδίας.

Μπορεί να φταίει το τσάι σου

Σύμφωνα με την Kelly Johnson-Arbor, MD, ιατρική τοξικολόγο και Co-Medical Director of Poison Control, τα μαύρα τσάγια μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα αύξησης των καρδιακών παλμών επειδή περιέχουν καφεΐνη.

«Η καφεΐνη είναι ένας διεγερτικός ή “ανώτερος” τύπος φαρμάκου», λέει ο Δρ Johnson-Arbor.

«Όταν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις, μπορεί να προκαλέσει καρδιακούς παλμούς, άγχος, πόνο στο στήθος, εφίδρωση και τρόμο. Το μαύρο τσάι περιέχει υψηλότερες ποσότητες καφεΐνης από το πράσινο ή το λευκό τσάι και το ντεκαφεϊνέ τσάι περιέχει ελάχιστη καφεΐνη».

Η καφεΐνη δεν προκαλεί φτερούγισμα της καρδιάς σε όλους, ειδικά σε όσους πίνουν καφέ καθημερινά

Εάν τα επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό σου τείνουν να ποικίλλουν, μπορεί να είσαι πιο επιρρεπής σε ακανόνιστους ρυθμούς της καρδιάς. Μπορεί επίσης να διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο εάν παίρνεις ορισμένα φάρμακα. «Η έρευνα έχει βρει μια ένωση που ονομάζεται κατεχίνες στο πράσινο και μαύρο τσάι που χαλαρώνει τους μύες κατά μήκος των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει την αρτηριακή πίεση», λέει ο Caleb Backe, ανταποκριτής υγείας και ευεξίας για το Maple Holistics.

«Η καφεΐνη σε αυτά τα τσάγια μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα για την αρτηριακή πίεση καθώς μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό».

Τι να δοκιμάσεις αντ΄ αυτού

Λοιπόν, τι πρέπει να κάνεις; «Εάν αισθάνεσαι αίσθημα παλμών ή άλλα ανεπιθύμητα συμπτώματα μετά την κατανάλωση τσαγιού, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αλλάξετε σε πράσινο, λευκό ή ντεκαφεϊνέ προϊόντα τσαγιού», προσθέτει η Johnson-Arbor. Ο Backe συνιστά επίσης μέντα. «Το καλύτερο τσάι για να ανακουφίσει τους παλμούς της καρδιάς είναι το τσάι μέντας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι έχει καταπραϋντική και ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό και το σώμα», λέει.

Απλώς θυμήσου να ελέγξεις ότι το επόμενο ρόφημα της επιλογής σου δεν αλληλεπιδρά με το φάρμακό σου. Τα καταπραϋντικά παρασκευάσματα όπως το τσάι ιβίσκου μπορούν επίσης να προκαλέσουν παρενέργειες. «Το τσάι ιβίσκου έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση», λέει ο Backe. «Ως εκ τούτου, εάν παίρνεις φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, το τσάι ιβίσκου μπορεί να κάνει την αρτηριακή σου πίεση να πέσει πολύ χαμηλά».

Πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση, συμβουλέψου τον γιατρό σου εάν αντιμετωπίζεις συχνές ταχυπαλμίες και θέλεις να δοκιμάσεις νέα ροφήματα. Ένας γιατρός θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τα συμπτώματά σου, να σε υποβάλλει σε εξετάσεις εάν είναι απαραίτητο και να σου προσφέρει επιπλέον διατροφικές λύσεις . Και αν πιστεύεις ότι αυτά τα φτερουγίσματα προκαλούνται κυρίως από το στρες και το άγχος, μάθε πώς μπορείς να τα μειώσεις με ήπια άσκηση και μια απλή τεχνική αναπνοής.

#ΡΟΦΗΜΑ #ΤΣΑΙ #ΚΑΦΕΣ #ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Φτερουγίσματα,fterougismata