Γ. Ζαββός: Με το πρόγραμμα «Ηρακλής» οι τράπεζες αναγκάζονται να κυνηγήσουν τους μπαταχτσήδες

Αποσκοπούμε με την παράταση του «Ηρακλή 2» σε ένα πλαίσιο τιτλοποιήσεων της τάξης των 32 δις, τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός από το βήμα της Βουλής

Από το βήμα της Βουλή ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στο σχέδιο Ηρακλής για τη μείωση των κόκκινων δανείων εξηγώντας γιατί ήταν θετικό για την οικονομία, τις τράπεζες

αλλά και τους πολίτες.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην 7η Ιουλίου του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν εβδομήντα πέντε και μισό δισεκατομμύρια ευρώ και παρά την παγκόσμια και οξύτατη κρίση του κορονοϊού και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν, ήδη, ενταχθεί στον «Ηρακλή» μέσα σε ένα χρόνο μετά την υιοθέτησή του. Δηλαδή, μέσα σε δώδεκα/δεκατρείς μήνες συντελέστηκε μείωση «κόκκινων δανείων» που όταν ολοκληρωθούν οι συναλλαγές θα ανέρχεται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ ,ποσοστό δηλαδή πάνω από 40% του συνόλου των «κόκκινων δανείων».

Το σχέδιο Ηρακλής, όπως τόνισε ο Υφυπουργός έχει συμβάλλει ώστε οι τράπεζες να ανακτούν και πάλι τη δυνατότητα να διοχετεύουν κεφάλαια σε νέες υγιείς επιχειρήσεις, που κρατούσαν ακινητοποιημένα λόγω των άσχημων προβλέψεων για τα «κόκκινα δάνεια» ή έδιναν δάνεια αλλά με πολύ μεγάλα επιτόκια. Επομένως, ο «Ηρακλής» στην ουσία συνέβαλε και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καθώς και οι Έλληνες πολίτες μπορούν να έχουν ευχερέστερη πρόσβαση στα τραπεζικά προϊόντα.

«Είναι ένας μηχανισμός, ο οποίος εξαναγκάζει τις τράπεζες να «κυνηγήσουν τους μπαταχτσήδες» και αυτό είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε ο κ. Ζαββός.

«Έχοντας μειώσει κατά 32 δισεκατομμύρια ευρώ, αυτή τη στιγμή, τα κόκκινα δάνεια και με 32 δισεκατομμύρια ευρώ στη δεύτερη φάση, κατεβάζουμε το επίπεδο των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια νούμερα και προσεγγίζουμε σημαντικά το επίπεδο του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Ο «Ηρακλής» επέτρεψε να γίνει ό,τι έγινε με ταχύτητα συναλλαγών, γιατί ήταν αποτελεσματικός και συνέχισε -αυτό ήταν το πιο σημαντικό- μέσα στη χειρότερη κρίση που είδε η χώρα και η Ευρώπη, να προχωράει, ένα σκαρί που αντέχει και άντεξε σε αυτές τις δυσκολίες. Κυρίως, όμως, αφήνει και πολλά θετικά πράγματα», εξήγησε.

«Εμβαθύνει, διευρύνει τη δευτερογενή αγορά, δηλαδή, ένα μηχανισμό σημαντικό που συμμετέχουν σήμερα οι servicers με κεφάλαια σχεδόν 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, μηχανισμό, ο οποίος βοηθάει στη μείωση των κόκκινων δανείων και κυρίως δημιουργεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε μία διεθνή αγορά που όπως είπα αναζητεί αποδόσεις», πρόσθεσε ο κ. Ζαββός.
Αυτός ήταν ο λόγος άλλωστε που ο Ηρακλής είχε τόση μεγάλη επιτυχία, διότι κέρδισε τους επενδυτές και έγινε ιδιαίτερα αποδεκτός από τις ίδιες τις τράπεζες, τις οποίες βοήθησε πολύ αποτελεσματικά, γι’ αυτό και η Ένωση Τραπεζών ζήτησε επέκταση του προγράμματος σε «Ηρακλής 2»

Ο Υφυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους που πρέπει η επέκταση αυτή να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά

Δεν μπορούμε να πάμε στην ανάκαμψη ούτε στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας χωρίς εύρωστες στις τράπεζες.

Γι’ αυτό βιαζόμαστε, γι’ αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε άμεσα και προωθεί το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ 2», προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό με στόχο να απαλλάξει τις τράπεζες τα ποσοστά που είπαμε.
Και επιπλέον να μην ξεχνάμε. Αυτό συνδυάζεται με τις εισροές των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αυξάνουν και το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Και τελικό σημείο. Ο «ΗΡΑΚΛΗΣ 2» θα λειτουργήσει ευεργετικά και για την κεφαλαιαγορά, αλλά και για την αγορά ακινήτων. Δίνει προοπτικές και στις δύο αυτές αγορές.

Αποσκοπούμε, τόνισε ο Υπουργός με την παράταση του «Ηρακλή 2» σε ένα πλαίσιο τιτλοποιήσεων της τάξης των 32 δισεκατομμυρίων. Τι θα σημάνει αυτό, στο τέλος της μέρας, δηλαδή τι θα σημάνει στους 18 επόμενους μήνες; Έχοντας μειώσει κατά 32 δισεκατομμύρια ευρώ, αυτή τη στιγμή, τα κόκκινα δάνεια και με 32 δισεκατομμύρια ευρώ στη δεύτερη φάση, κατεβάζουμε το επίπεδο των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια νούμερα και προσεγγίζουμε σημαντικά το επίπεδο του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Η θέση του για bad bank

Νωρίτερα κατά την παρουσίαση του σχεδίου για τις bad bank είχε δηλώσει:

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Στουρνάρα για την πρόταση που υπεβλήθη από την Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνοντας πως βρίσκεται ήδη υπό αξιολόγηση.

Πρόσθεσε όμως πως η όποια λύση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο και να μην επιβαρύνει δημοσιονομικά τη χώρα, παρουσιάζοντας μία σειρά από θέσεις της Κομισιόν που καταδεικνύουν πως θα πρέπει να προτιμηθεί η επέκταση του σχεδίου Ηρακλής.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, η Κομισιόν επίσημα έχει αναφερθεί στην επιτυχία του σχήματος κρατικών εγγυήσεων σε Ελλάδα και Ιταλία. Επιπλέον, κατά τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προϋπόθεση για την εφαρμογή μίας συστημικής λύσης, την επαρκή χρηματοδοτική ισχύ όσον αφορά την ικανότητα απορρόφησης ζημιών

Ωστόσο, θεωρεί η Κομισιόν, πως ακόμη κι αν μπορούσαν να αντληθούν αυτά τα λεφτά πιθανότητα θα χρειαζόταν σημαντική δημόσια χρηματοδότηση, σημείωσε ο κ. Ζαββός, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο ενεργοποίησης του κοινοτικού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι σύμφωνα με την Κομισιόν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλος βαθμός ομοιογένειας στα δάνεια που εντάσσονται σε μία κακή τράπεζα, υπονοώντας πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σημείωσε δε πως η Επιτροπή επιτρέπει ως τρίτη εναλλακτική λύση σε κράτη μέλη που μπορούν να δικαιολογήσουν ότι υπάρχει απώλεια κεφαλαίων στις τράπεζες και η οποία μπορεί να αποδοθεί στην πανδημία, το δημόσιο να τις στηρίξει παίρνοντας μετοχές, χωρίς τον κίνδυνο ενεργοποίησης των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα