Γαλλία: Aνακαλείται από τα ράφια επικίνδυνο αλεύρι, η σύνδεση με το LSD

«Καμπανάκι» για βιολογικό αλεύρι, οι άγνωστοι κίνδυνοι για τον καταναλωτή

Συναγερμός σήμανε στις γαλλικές Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων που ανακαλεί από την αγορά επικίνδυνο βιολογικό αλεύρι καθώς μετά από σχετικούς ελέγχους εντοπίστηκαν ευρήματα που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια όσων το καταναλώσουν.

Ειδικότερα, με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γαλλικές Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και καλούν σε άμεση απόσυρση από τα ράφια των σούπερ μάρκετ του βιολογικού αλευριού

Minetorie TROTTIN στην συκευασία των 5 κιλών (SA5KG80 SACHET BIO T 80 5kg) με τις επίμαχες παρτίδες να αφορούν το 3700676300479 39-24-05 με ημερομηνία λήξης στις 20/03/2025. Όπως ανακοινώθηκε η ανάκληση αποφασίστηκε επειδή ανιχνεύθηκαν αλκαλοειδή ερυσιβώδους όλυρας.

Το κείμενο της ανάκλησης

Η Ερυσίβη αλλιώς γνωστή και ως ερυσιβώδης όλυρα, είναι η κοινή ονομασία ενός μύκητα του γένους Claviceps που παρασιτεί σε ορισμένα αγρωστώδη (δημητριακά και χλόες). Στο τέλος του καλοκαιριού, ο μύκητας παίρνει τη χαρακτηριστική μορφή του σκληρώτιου για να αντέξει στον χειμώνα. Πάνω από 1.000 ενώσεις έχουν εξαχθεί ή έχουν προέλθει από τον μύκητα της ερυσίβης, με περισσότερο γνωστό το Διαιθυλαμίδιο του Λυσεργικού Οξέος ή γνωστότερα αποκαλούμενο LSD. Ενώ κάποιες άλλες από αυτές τις ενώσεις αποτελούν πολύτιμα φάρμακα.

Τα αλκαλοειδή της ερυσιβώδους όλυρας είναι ενώσεις, παράγωγα ινδόλης, που η βιοσύνθεσή τους ξεκινά από το αμινοξύ τρυπτοφάνη (L-θρυπτοφάνη στη χημεία). Εκπροσωπούν τη μεγαλύτερη ομάδα αζωτούχων προϊόντων μεταβολισμού μυκήτων, που έχουν βρεθεί στη φύση. 'Έχουν απομονωθεί περισσότερα από 80 διαφορετικά αλκαλοειδή της ερυσιβώδους όλυρας, κυρίως από διάφορα είδη μυκήτων Claviceps. Το κυριότερο αλκαλοειδές της ερυσίβης είναι η εργοταμίνη, η οποία είναι πεπτιδικό παράγωγο του λυσεργικού οξέος και της λακτάμης του τριπεπτιδίου φαινυλαλανίνης - αλανίνης - προλίνης. Το αλκαλοειδές της εργοταμίνης (ergotamine) περιέχεται σε υψηλή ποσότητα στο σκληρώτιο της ερυσίβης (μέχρι 2% της ξηράς μάζας).

Η αλκαλοειδής αυτή ουσία αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών επιδράσεων μεταξύ άλλων στο κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα. Σε κάποια άτομα μπορεί να εκδηλωθεί ένα έντονο παθολογικό σύνδρομο που παρατηρείται στους ανθρώπους ή τα ζώα που έχουν λάβει ερυσίβη, π.χ. μαζί με μολυσμένο σιτάρι και αυτό το παθολογικό σύνδρομο ονομάζεται Εργοτισμός ή κοινώς γνωστό ως «Φωτιά του αγίου Αντωνίου» και αναφέρεται με συμπτώματα δυνατής αίσθησης φλόγωσης στα χέρια και στα πόδια.

Τα συμπτώματα αυτά προέρχονται από τα αλκαλοειδή που προκαλούν την συστολή των αγγείων του αίματος, οδηγώντας μερικές φορές σε γάγγραινα και την νέκρωση των άκρων λόγω της σοβαρά περιορισμένης κυκλοφορίας αίματος. Τα αλκαλοειδή της ερυσίβης μπορούν επίσης να προκαλέσουν παραισθήσεις συνοδευόμενες από παράλογη συμπεριφορά, σπασμούς ακόμα και τον θάνατο. Επίσης παρατηρούνται ισχυρές συστολές του γυναικείου οργάνου της μήτρας, αλλά και ναυτία, ή και την έλλειψη συναίσθησης (λιποθυμία). Γι' αυτό τον λόγο στο παρελθόν, την ερυσίβη την χρησιμοποιούσαν για να προκαλέσουν αμβλώσεις ή για να σταματήσουν τη μητρική αιμορραγία μετά από τον τοκετό.

#ΓΑΛΛΙΑ #ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ #ΑΝΑΚΛΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα