Γαλλία: Ανακαλείται ρύζι με βαρέα μέταλλα

Γιατί η Γαλλία ανακαλεί παρτίδες ρυζιού, τι πρέπει να προσέχουμε στις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων

Συναγερμό σήμαναν οι γαλλικές Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων για ρύζι που πωλείται στα ράφια σούπερ μάρκετ και ανακαλούν καθώς εντόπισαν ίχνη βαρέων μετάλλων και μη συμμορφούμενου ανόργανου αρσενικού που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο αποφασίστηκε η ανάκληση του ρυζιού Camargue ORGANIC

μάρκας BIOSUD της παρτίδας 3760208840156 240702 Ελάχιστη ημερομηνία διατηρησιμότητας 23/01/2026.

Στο κείμενο της ανάκλησης αναφέρεται ότι ανακαλείται λόγω ανάλυσης μη συμμορφούμενου ανόργανου αρσενικού και ίχνη μετάλλων (βαρέα μέταλλα: μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο κ.λπ.).

Οι Αρχές καλούν τους καταναλωτές που το έχουν αγοράσει να μην το καταναλώσουν.

Πώς εισέρχονται τα βαρέα μέταλλα στις τροφές;

Στον φλοιό της γης υπάρχουν φυσικά μέταλλα, τα οποία απελευθερώνονται στο περιβάλλον ως ρύπανση και εισέρχονται ακολούθως στο νερό και το έδαφος που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια προϊόντων. Επιπρόσθετα, τα μέταλλα υπάρχουν σε διάφορες συσκευασμένες τροφές ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας και της συσκευασίας τους. Σημειώνεται ότι τα πιο κοινά μέταλλα που υπάρχουν στα τρόφιμα είναι το αρσενικό, ο μόλυβδος, το κάδμιο και ο υδράργυρος. Το ρύζι τείνει να απορροφά περισσότερο αρσενικό από τα υπόγεια ύδατα συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Τα τέσσερα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα:

1. Μόλυβδος (Pb)

Ο μόλυβδος είναι ένα τοξικό μέταλλο που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία και μπορεί να μολύνει το νερό, το έδαφος και τα τρόφιμα. Η έκθεση στον μόλυβδο προκαλεί προβλήματα στο νευρικό σύστημα, αναιμία και βλάβες στα νεφρά. Στα παιδιά, η τοξικότητα του μολύβδου μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακές διαταραχές και μειωμένη νοητική λειτουργία.

Τροφές που εντοπίζεται: Μπορεί να βρεθεί σε φυλλώδη λαχανικά που έχουν καλλιεργηθεί σε μολυσμένο έδαφος, σε τρόφιμα που έχουν αποθηκευτεί σε μολυβένια δοχεία ή από παλιά σωληνώσεις νερού.

2. Υδράργυρος (Hg)

Ο υδράργυρος απελευθερώνεται στο περιβάλλον μέσω της βιομηχανίας και της καύσης καυσίμων. Είναι ιδιαίτερα τοξικός για το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα, βλάβες στο ήπαρ και στα νεφρά, καθώς και διαταραχές στην όραση και την ομιλία.

Τροφές που εντοπίζεται: Ο υδράργυρος συσσωρεύεται κυρίως σε μεγάλα ψάρια, όπως ο τόνος, ο ξιφίας και το σκουμπρί, λόγω της βιοσυσσώρευσης.

3. Κάδμιο (Cd)

Το κάδμιο προέρχεται από βιομηχανικές εκπομπές και τη χρήση λιπασμάτων. Η έκθεση σε κάδμιο συνδέεται με βλάβες στα νεφρά, οστεοπόρωση και πνευμονικές ασθένειες. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει καρκίνο στους πνεύμονες.

Τροφές που εντοπίζεται: Συνήθως συσσωρεύεται σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε μολυσμένο έδαφος, καθώς και σε καπνό τσιγάρων.

4. Αρσενικό (As)

Το αρσενικό είναι ένα μεταλλοειδές που μπορεί να βρεθεί στο πόσιμο νερό και στα τρόφιμα λόγω γεωλογικών και βιομηχανικών παραγόντων. Η μακροχρόνια έκθεση στο αρσενικό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο δέρμα, στο ήπαρ και στους πνεύμονες. Επίσης, προκαλεί δερματικές βλάβες, προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα και νευρολογικές επιπλοκές.

Τροφές που εντοπίζεται: Εντοπίζεται σε τρόφιμα όπως το ρύζι, τα δημητριακά, και σε ορισμένα θαλασσινά λόγω της μόλυνσης του εδάφους και του νερού.

Τι προκαλούν στον οργανισμό;

Η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως:

- Νευρολογικές βλάβες: Όλα τα παραπάνω μέταλλα έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν νευρολογικά προβλήματα, ειδικά στα παιδιά, όπως μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς.
- Βλάβες στα νεφρά και στο συκώτι: Ο μόλυβδος, το κάδμιο και ο υδράργυρος επηρεάζουν άμεσα την υγεία των νεφρών και του ήπατος, οδηγώντας σε αποτυχία των λειτουργιών τους.
- Προβλήματα στο αναπνευστικό: Η εισπνοή βαρέων μετάλλων, όπως το κάδμιο, μπορεί να προκαλέσει χρόνιες πνευμονικές ασθένειες και καρκίνο.

- Καρκίνος: Η μακροχρόνια έκθεση σε αρσενικό και κάδμιο έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου.

#ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ #ΑΝΑΚΛΗΣΗ #ΓΑΛΛΙΑ #ΡΥΖΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα