Γαλλία: Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν τρίτη δόση από την ηλικία των 18 ετών

Η Γαλλία πλήττεται από ένα πέμπτο κύμα της επιδημίας.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γαλλία συνέστησαν σήμερα η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 να γίνεται ήδη από την ηλικία των 18 ετών, 5 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, σε γνωμοδότησή τους η οποία δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν από νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Η σύσταση αυτή προαναγγέλλει ο γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, καθώς η Γαλλία

πλήττεται από ένα πέμπτο κύμα της επιδημίας.

Σε γνωμοδότηση την οποία είχε ανακοινώσει μόλις έξι ημέρες νωρίτερα, την Παρασκευή, η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) πρότεινε η αναμνηστική δόση να γίνεται από την ηλικία των 40 ετών, 6 μήνες μετά την τελευταία ένεση.

Όμως αποφάσισε να μειώσει αυτές τις προθεσμίες επειδή η «αναζωπύρωση της επιδημίας» είναι «ακόμη πιο ισχυρή απ' ό,τι αναμενόταν», εξηγεί στη νέα γνωμοδότησή της.

«Θεωρεί πως το ανησυχητικό επιδημικό πλαίσιο δικαιολογεί μια επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας με μείωση της προθεσμίας ανάμεσα στον πρώτο πλήρη εμβολιασμό και την αναμνηστική δόση», αναφέρει η HAS, ο ρόλος της οποίας είναι να εμπνέει την πολιτική της κυβέρνησης στα ζητήματα αυτά.

«Συνιστά συνεπώς η χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης να μπορεί πλέον να γίνεται από τους 5 μήνες μετά τον πρώτο πλήρη εμβολιασμό και η εκστρατεία της αναμνηστικής δόσης να διευρυνθεί ήδη από τώρα στα πρόσωπα ηλικίας 18 ετών και άνω».

Πότε μπορεί να μειωθεί η νοσηλεία

Η HAS βασίζεται κυρίως σε προβολές του Ινστιτούτου Παστέρ, οι οποίες υπολογίζουν τη μείωση της κορύφωσης των νοσηλειών, αν χορηγηθεί η αναμνηστική δόση από την ηλικία των 18 ετών.

Σύμφωνα με τη HAS, η μείωση αυτή είναι 39%, αν η αναμνηστική δόση γίνει 6 μήνες μετά την τελευταία ένεση, και περνά στο 50%, αν η αναμνηστική δόση γίνει στους 5 μήνες.

Η HAS διαβεβαιώνει πως η στρατηγική αυτή επιβεβαιώνεται από «τα δεδομένα μελετών στην πραγματική ζωή που πραγματοποιήθηκαν στο Ισραήλ».

Πέρα από την αναμνηστική δόση, «είναι πρωταρχικής σημασίας να συνεχιστούν οι προσπάθειες εμβολιασμού προσώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη», υπογραμμίζει τη HAS.

Επίσης επιμένει στην «ενίσχυση της εφαρμογής των μέτρων προσωπικής προστασίας» ώστε να «προστατευθεί το σύστημα υγειονομικής φροντίδας και να αποφευχθούν περιοριστικά μέτρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα