Γαλλία: Σε συμπληγάδες ο Μακρόν που αναζητεί κυβερνητικό εταίρο

Το πιο σοβαρό πρόβλημα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί το γεγονός ότι χρειάζεται συγκάτοικο για να κυβερνήσει ωστόσο ουδείς μοιάζει πρόθυμος να του προσφέρει χείρα βοηθείας.

Η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής της άκρας δεξιάς, που προ διμήνου σκεπτόταν να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος της, βλέπει ήδη τον εαυτό της να στρογγυλοκάθεται το 2027 στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Ως τότε θα αντιπολιτεύεται τον Εμάνουελ Μακρόν παντού και στα πάντα.

Το ίδιο άλλωστε δηλώνει

πως θα πράξει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που δεν φαίνεται ούτε αυτός διατεθειμένος να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο, όπως πριν τις προεδρικές εκλογές είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα πράξει λόγω ηλικίας.

Ο μόνος λοιπόν που αναμένεται να αποχωρήσει το 2027 από τα πολιτικά πράγματα είναι ο -νεότερος όλων- κ. Μακρόν, για τον οποίο τρίτη θητεία δεν επιτρέπεται από τις πρόνοιες του Συντάγματος της Γαλλίας.

Ως το 2027 ο Εμανουέλ Μακρόν θα ασκεί την προεδρία της χώρας του, διαβεβαιώνοντας πως δεν είναι ούτε αριστερός, ούτε δεξιός και Θα έχει απέναντί του μια αξιωματική αντιπολίτευση που δηλώνει πολύ αριστερή και μια ήσσονα αντιπολίτευση που δηλώνει πολύ δεξιά.

Υπάρχουν βεβαίως οι νεογκολικοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που θα μπορούσαν να τείνουν χείρα βοηθείας στον Μακρόν -πλην όμως και αυτοί, προς το παρόν, δηλώνουν αντιπολίτευση.

Όχι όλοι: η πλέον αναγνωρίσιμη προσωπικότητα της παράταξης, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τάσσεται απολύτως υπέρ της συνεργασίας με την παράταξη Μακρόν. Όμως ο κ. Σαρκοζί δεν είναι βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, ούτε σεβάστηκε προεκλογικά τον κομματικό πατριωτισμό.

Ελλείψει, μέχρι νεοτέρας, κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητεί όπως είπε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν «πλειοψηφίες δράσης» από «ποικίλες ευαισθησίες» επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Το ερώτημα που κυριαρχεί από χθες το βράδυ στη Γαλλία είναι αν και κατά ποσόν μπορεί να κυβερνηθεί έτσι η χώρα.

Εν αναμονή της τοποθέτησης του κ. Μακρόν για τα εκλογικά αποτελέσματα, που ίσως φωτίσει το προς τα πού βαδίζει η Γαλλία, πολιτικοί αναλυτές συζητούν ενδεχόμενα σενάρια, επισημαίνοντας πως αν το θέλει, ο Μακρόν έχει δικαίωμα να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές. Υπογραμμίζουν όμως πως αν το κάνει τώρα θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία.

Σοκαριστικά τα αποτελέσματα

Εν τω μεταξύ τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν στο β' γύρο και την παράταξη «Μαζί» να χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή, χαρακτηρίστηκαν ως... «ανήκουστη κατάσταση» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Συγκεκριμένα, η παράταξη Μακρόν με ποσοστό 38,6% εξασφάλισε 246 έδρες, 43 λιγότερες μακριά από τις 289 που θα χρειαζόταν για την απόλυτη πλειοψηφία.

Δεύτερη ισχυρότερη δύναμη και αξιωματική αντιπολίτευση πλέον στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι η αριστερή συμμαχία «Nupes» των Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Κομμουνιστών υπό την «Ανυπότακτη Γαλλία» του νεοκομμουνιστή Ζαν-Λικ Μελανσόν, που έλαβε 142 έδρες, σημειώνοντας σημαντική εκλογική επιτυχία.

Αλλά το πιο «εκρηκτικό» αποτέλεσμα της βραδιάς κατέγραψε με ιστορικό ρεκόρ ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν με 89 έδρες, κάτι που θα του επιτρέψει να καταθέτει προτάσεις μομφής (απαιτούνται οι υπογραφές 56 βουλευτών). Τα κέρδη της ακροδεξιάς δείχνουν ότι το κόμμα της Λεπέν κατάφερε να επεκτείνει την επιρροή του πέρα από τα παραδοσιακά του προπύργια στο Πα ντε Καλέ σε ένα μεγάλο τμήμα στη βόρεια και βορειανατολική Γαλλία, αλλά και να επεκταθεί από τα νοτιοανατολικά του προπύργια κατά μήκος των μεσογειακών ακτών της χώρας και επίσης στη δυτική Γαλλία, περιλαμβανομένης της περιοχής γύρω από το Μπορντό.

Στο στρατόπεδο της παραδοσιακής Δεξιάς, οι Ρεπουμπλικάνοι χάνουν 36 έδρες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή και εκλέγουν 64 βουλευτές, αλλά αποφεύγουν την καταστροφή που προαλειφόταν μετά τη συντριπτική ήττα της υποψήφιάς τους, Βαλερί Πεκρές, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε «δεκανίκι» για την προεδρική παράταξη.

Συμβιβασμοί και συμμαχίες

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα αναγκαστεί σε συμβιβασμούς, επιδιώκοντας συμμαχίες, προκειμένου να κατορθώσει την υλοποίηση του προγράμματός του και των μεταρρυθμίσεων που θέλει να εφαρμόσει και προκαλούν αντιδράσεις, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και η αναθεώρηση των κρατικών παροχών.

Μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ως «ανήκουστη κατάσταση», η κεντρώα παράταξη του Μακρόν «Μαζί» (“Ensemble”) παρέμεινε μεν η πιο ισχυρή στο γαλλικό κοινοβούλιο, ωστόσο υπέστη σημαντικές απώλειες και έχασε την απόλυτη πλειοψηφία.

Χαρακτηριστικό είναι, δε, ότι τα γαλλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «συντριπτική ήττα» και «σεισμό», ενώ πολιτικοί αναλυτές μίλησαν περί «σοβαρής αποτυχίας» για την ομάδα Μακρόν, που έχασε δεκάδες έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία σε αντίθεση με τη σαρωτική νίκη της το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#ΓΑΛΛΙΑ #ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ #ΕΜΑΝΟΥΕΛ_ΜΑΚΡΟΝ #ΛΕΠΕΝ #ΜΕΛΑΝΣΟΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλία, Μακρόν,gallia, makron