Γαλλία: Υπάρχει θέμα «ασυλίας» στο ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου από το ΔΠΔ

Η Γαλλία σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου καλύπτεται από ασυλία σε χώρες που δεν είναι μέλη του ΔΠΔ, αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Υπάρχει πρόβλεψη για ασυλία από την ποινική δίωξη στο ΔΠΔ, για την περίπτωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε την Τετάρτη το γαλλικό

ΥΠΕΞ.

Σε μία ασαφή δήλωση, το υπουργείο επιβεβαίωσε ξανά την δέσμευσή του στην διεθνή δικαιοσύνη μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου και του Γιόαβ Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με τη Le Monde, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο Νετανιάχου καλύπτεται από άρθρα ασυλίας που εφαρμόζονται σε κράτη, τα οποία δεν είναι μέλη του ΔΠΔ. Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου.

«Ένα κράτος δεν μπορεί να υποχρεωθεί να ενεργεί με τρόπο ασυμβίβαστο προς τις υποχρεώσεις του όσον αφορά το διεθνές δίκαιο σχετικά με ασυλίες που χορηγούνται σε κράτη που δεν είναι μέλη του ΔΠΔ» ανέφερε το γαλλικό ΥΠΕΞ.

«Τέτοιου είδους ασυλία συνάδει με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους υπό αμφισβήτηση πρωθυπουργούς, και πρέπει να ληφθεί υπόψιν το αν το ΔΠΔ μας ζητά να τους συλλάβουμε και να του τους παραδώσουμε» προσθέτει.

Πιστή στη διεθνή δικαιοσύνη η Γαλλία αλλά...

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Jean-Noël Barrot είχε ήδη διαμηνύσει ότι η Γαλλία θεωρεί πως ορισμένοι ηγέτες θα μπορούσαν να χαίρουν ασυλίας από δίωξη του ΔΠΔ. Ερωτώμενος σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιόφωνο, για το αν η Γαλλία θα συλλάμβανε τον Νετανιάχου σε περίπτωση που βρισκόταν σε γαλλικό έδαφος, ο Barrot δεν απάντησε ξεκάθαρα.

Αρκέστηκε να πει πως η Γαλλία «είναι πιστή στη διεθνή δικαιοσύνη και θα εφαρμόσει τον διεθνή νόμο που βασίζεται στις υποχρεώσεις του να συνεργάζεται με το ΔΠΔ».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως το καταστατικό του δικαστηρίου «ασχολείται με ερωτήσεις για ασυλία συγκεκριμένων ηγετών. Εξαρτάται αποκλειστικά στις δικαστικές αρχές να αποφασίσουν» πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου, τον Γιόαβ Γκάλαντ και τον ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Ο Ζοζέπ Μπορέλ έχει δηλώσει ότι τα εντάλματα είναι δεσμευτικά και θα πρέπει να υλοποιούνται.

Ωστόσο, αντίθετα με ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, η Γαλλία έχει κρατήσει μία πιο επιφυλακτική στάση για τα εντάλματα.

Η στάση του Barrot ήταν η πρώτη φορά που κορυφαίος αξιωματούχος της Γαλλίας έκανε λόγο για πιθανή ασυλία.

Τι ορίζει το καταστατικό του ΔΠΔ

Το άρθρο 27 του Καταστατικού της Ρώμης, το ιδρυτικό καταστατικό του ΔΠΔ, ορίζει ότι η ασυλία [δεν θα πρέπει να εμποδίζει το Δικαστήριο από την άσκηση της δικαιοσύνης σε ένα τέτοιο άτομο. Ωστόσο το άρθρο 98 αναφέρει ότι ένα κράτος «δεν μπορεί να ενεργεί ενεργεί αντίθετα με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου όσον αφορά τη (...) διπλωματική ασυλία ενός προσώπου».

#ΓΑΛΛΙΑ #ΑΣΥΛΙΑ #ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ_ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ #ΔΙΕΘΝΕΣ_ΠΟΙΝΙΚΟ_ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ #ΕΝΤΑΛΜΑ_ΣΥΛΛΗΨΗΣ #ΙΣΡΑΗΛ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλία, Υπάρχει, Νετανιάχου, ΔΠΔ,gallia, yparchei, netaniachou, dpd