Γαλλία: Υπέβαλε παραίτηση η πρωθυπουργός Μπορν, δεν τη δέχθηκε ο Μακρόν

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε το πρωί την παραίτησή της στον Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας την απέρριψε «για να παραμείνει η κυβέρνηση αφοσιωμένη στο καθήκον», ανέφερε το Ελυζέ, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ.

Με τς φωνές να πληθαίνουν από την αριστερά και τη δεξιά –από το NUPES και τους Ρεπουμπλικανούς- που ζητούν την απομάκρυνση της Ελιζαμπέτ Μπορν, η πρωθυπουργός

θέλησε να λύσει τα χέρια του Εμάνουελ Μακρόν, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα αναζητήσει μαζί με τους αρχηγούς των κομμάτων «πιθανές εποικοδομητικές λύσεις».

Υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα

Μετά την απόρριψη της παραίτησής της από τον Μακρόν, η Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησής της σε σύσκεψη το απόγευμα στο πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν.

Απο τη στιγμή που απέτυχαν να εκλεγούν στις βουλευτικές εκλογές τρεις υπουργοί, η Αμελί ντε Μονσαλάν της Οικολογικής Μετάβασης, η Μπριζίτ Μπουργκινιόν της Υγείας και η Ζυστίν Μπενέν, αναγκαστικά βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη ένας ανασχηματισμός.

Τα επόμενα βήματα του Μακρόν

Πλέον, ο Μακρόν καλείται είτε να συμπήξει ευρύτερο κυβερνητικό συνασπισμό είτε ή να αποδεχθεί ότι θα ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, που θα διαπραγματεύεται με την αντιπολίτευση κατά περίπτωση τα νομοσχέδια. Η μόνη παρηγοριά για τον πρόεδρο της Γαλλίας, είναι ότι και οι αντίπαλοί του εμφανίζουν σε κάποιες περιπτώσεις εσωτερικές διαμάχες. «Μια τέτοια κατακερματισμένη Βουλή θα οδηγήσει πιθανώς σε πολιτικό αδιέξοδο με πολύ βραδύτερη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Κι αυτό ίσως αποδυναμώσει τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη και ίσως θέσει σε κίνδυνο την οικονομική της θέση», δήλωσε ο Φιλίπ Γκουντέν της Barclays.

Οι Ρεπουμπλικανοί

Oι δύσκολες διαπραγματεύσεις του Μακρόν για την αναζήτηση πρόθυμων συνοδοιπόρων ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης. Πρώτος γύρω στις 10:18 τοπική ώρα διάβηκε το κατώφλι του Ελυζέ ο Κριστιάν Ζακόμπ, επικεφαλής των δεξιών Ρεπουμπλικανών, ο οποίος σε πρώτη φάση απέκλεισε το βράδυ των εκλογών το ενδεχόμενο να συμπήξει συμμαχία με την παράταξη «Μαζί» (Ensemble) του Γάλλου προέδρου και το επανέλαβε και χθες: «Είχαμε μόλις τώρα μια συζήτηση και αυτό που σας λέω εδώ είναι η σχεδόν ομόφωνη θέση μας, που αντικατοπτρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία», είπε ο Ζακόμπ στους δημοσιογράφους αποχωρώντας από συνεδρίαση του κόμματος για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, υπάρχουν φωνές μέσα στο κόμμα που ζητούν συνεργασία «απέναντι στα άκρα», όπως εκείνη του πρώην υπουργού του Νικολά Σαρκοζί -και άλλοτε επικεφαλής του κεντροδεξιού UMP- Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το νεογκωλικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών να παρέχει κατά περίπτωση στήριξη σε νομοσχέδια της κυβέρνησης. Άλλωστε, το στρατόπεδο Μακρόν και η παραδοσιακή δεξιά έχουν παραπλήσια προγράμματα αναφορικά με την οικονομία, όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ στηρίζουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και σε περίπτωση που ένωναν τις δυνάμεις τους θα είχαν πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο Ζακόμπ δεν φαίνεται αρνητικός στο ενδεχόμενο να παρέχει το κόμμα του στήριξη για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65: «Αν το σχέδιό του ταυτίζεται με το δικό μας, δεν θα το καταψηφίσουμε», είπε.

Επαφές Μακρόν με τους ηγέτες της Αριστεράς, εκτός Μελανσόν

Με τον Μακρόν θα συναντηθούν και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ και ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Φαμπιάν Ρουσέλ που μετέχουν στη συμμαχία της ενωμένης Αριστεράς NUPES, αλλά ο σκληροπυρηνικός επικεφαλής του συνασπισμού αυτού, ο νεοκομμουνιστής Ζαν-Λυκ Μελανσόν δεν θα πάει στο Ελυζέ.

Ο Μακρόν θα υποδεχθεί στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές και επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν. Στόχος των επαφών αυτών του Γάλλου προέδρου είναι «η οικοδόμηση λύσεων που θα υπηρετούν τους Γάλλους» σε μια περίοδο που δεν υπάρχει «εναλλακτική πλειοψηφία» έναντι της συμμαχίας του Μακρόν, δήλωσε αξιωματούχος του Ελυζέ.

#ΓΑΛΛΙΑ #ΕΜΑΝΟΥΕΛ_ΜΑΚΡΟΝ #ΕΚΛΟΓΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα