Γαβρόγλου: Τον Σεπτέμβριο του 2020 τα παιδιά θα μπουν στο πανεπιστήμιο με το νέο σύστημα

«Τον Σεπτέμβριο του 2020 τα παιδιά που πρώτη φορά θα μπουν στο πανεπιστήμιο με το νέο σύστημα, θα συναντήσουν μια νέα αρχιτεκτονική, όπου έχουμε δεσμευτεί και για συγκεκριμένες θέσεις προσωπικού και για συγκεκριμένη χρηματοδότηση» τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην 83η Διεθνή

Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι η σχετική συζήτηση άρχισε αυτή την εβδομάδα και περιγράφοντας το στόχο του υπουργείου υπογράμμισε πως αυτός είναι «η Γ΄ Λυκείου να ξαναγίνει μια Γ΄ Λυκείου και να μην έχουμε σχολεία χωρίς την Γ΄ Λυκείου όπως είναι η σημερινή κατάσταση». Παράλληλα ανέφερε ότι «αυτή η τάξη πρέπει να είναι μια προπαρασκευαστική τάξη και να έχουμε και ένα διαφορετικό τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια».

Ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε ότι η παρούσα είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συγκυρία διότι διεξάγεται διάλογος με όλα τα πανεπιστήμια για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης. «Είναι μια συζήτηση που δεν έχει γίνει για 30 χρόνια και με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα» είπε και προσέθεσε: «Πολλοί παρεξηγούν τη συζήτηση αυτή ως μια συζήτηση που γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τη συνέργεια ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Δεν είναι αυτό. Αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης. Είναι μια συζήτηση για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσής μας. Προφανώς ένα τμήμα της είναι οι συνέργειες ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αλλά είναι και η δημιουργία εντελώς νέων τμημάτων, είναι η δημιουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών όπου θα παρέχονται πτυχία επαγγελματικού προσανατολισμού ευρωπαϊκών προσόντων. Είναι, επίσης, μια συζήτηση για την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων των αγροδιατροφικών πάρκων, των τεχνολογικών πάρκων. Άρα οδεύουμε σε μια νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων».

Επιπλέον ο υπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει η νομοθέτηση αυτής της νέας αρχιτεκτονικής για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και κατατίθεται τις ερχόμενες μέρες το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Γεωπονικό. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η συνεννόηση του υπουργείου με τα πανεπιστήμια είναι εξαιρετική, ότι η αύξηση της χρηματοδότησης ήταν γενναία και ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που πέρσι τέτοια εποχή έλεγαν ότι ο νόμος θα οδηγήσει στην καταστροφή των μεταπτυχιακών. «Έχουν αυξηθεί τα δωρεάν προγράμματα, φοιτητές μέχρι 30% μπορούν να μπουν χωρίς δίδακτρα στα υπάρχοντα, παρόλα αυτά έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας. Η δουλειά πρέπει να έχει σχέση με την ποιότητα και το περιεχόμενο και αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία κυρίως γιατί υπάρχουν η αρδράνεια του παρελθόντος και λίγες θέσεις για τους νέους επιστήμονες. Αυτός πρέπει να είναι ο νέος μας στόχος, να αυξηθούν οι μόνιμες θέσεις» προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, τόνισε ότι το πρόγραμμα που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Ερευνάς και Καινοτομίας, το «ερευνώ, δημιουργώ, καινοτομώ» ουσιαστικά οδηγεί σε τελικά προϊόντα. «Αφού οι χρηματοδοτήσεις στην έρευνα στη χώρα έχουν αυξηθεί, έχουμε ένα καθήκον να δείξουμε στην κοινωνία με ένα τρόπο ορατό, εύληπτο, απτό, τι μπορεί να κάνει η έρευνα» είπε χαρακτηριστικά. Για το ΑΠΘ σχολίασε ότι πρωτοστατεί σε δύο τομείς, ο ένας έχει να κάνει με την ιατρική ακριβείας με εφαρμογές στην ογκολογία και ο δεύτερος, ο τομέας της αγροδιατροφής στον οποίο, το ΑΠΘ συντονίζει μια μεγάλη δράση με τον τίτλο οι δρόμοι της ελιάς.

Καλωσορίζοντας τον υπουργό, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, Θεόδωρος Λαόπουλος επισήμανε ότι είναι ορατά τα σημάδια της ανάκαμψης από την κρίση που επηρέασε πολύ και τα πανεπιστήμια της χώρας ενώ ανέφερε ότι έχει αρχίσει αυτό το κλίμα να αναστρέφεται με αύξηση της χρηματοδότησης των ερευνητικών προγραμμάτων. Δώρισε, άλλωστε, στον υπουργό μια γραβάτα με το λογότυπο του πανεπιστημίου.

Στα εγκαίνια του περιπτέρου του ΑΠΘ βρέθηκαν, επίσης, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στη συνεργασία του Δήμου με το ΑΠΘ σε θέματα πρακτικής άσκησης των φοιτητών και τόνισε: «Ήδη χθες υπογράψαμε σύμβαση με τη Microsoft και το πανεπιστήμιο για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Περιπτέρου του ΑΠΘ στη ΔΕΘ παρουσιάστηκε στο κοινό το μη επανδρωμένο αερόχημα UAV - Delaer RX-3 το οποίο σχεδίασε και δημιούργησε το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Το αερόχημα μπορεί να ίπταται με ταχύτητα διακοσίων πενήντα χιλιομέτρων των ώρα και να φέρει ωφέλιμο φορτίο 50 κιλά. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται να υποστηρίζει ανθρωπιστικές αποστολές σε νησιά της άγονης γραμμής και σε απομονωμένες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Εναλλακτικά μπορεί να αποτελέσει μια εναέρια πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων και πολιτικής προστασίας δεδομένης της μεγάλης αυτονομίας και της δυνατότητας μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου μεγάλου βάρους και όγκου. Οι πρώτες δοκιμαστικές του πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2020 ενώ πιλοτικά το όχημα θα δοκιμαστεί επιχειρησιακά σε πιλοτικές εφαρμογές με χρήση την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα