Γεγονός το lockdown στην Αττική έως 8 Μαρτίου - Η συγκίνηση Χαρδαλιά, το «μεγάλο ευχαριστώ» και ανησυχία για τις «φωλιές» κορονοϊού

Ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά έως τις 8 Μαρτίου - Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο, ποιες στο βαθύ κόκκινο.

Οι περιοχές που παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο»Αττική

Αρκαδία

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ο Πειραιάς και ο δυτικός τομέας Αθηνών.Ο δήμος Μυκόνου βγαίνει από το
επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).Στο κόκκινο (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου:Λευκάδα (πλην Μεγανησίου) καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.

Θεσπρωτία -Ιδιαίτερη αύξηση στο δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών

Σύρος

Σάμος

Δήμος Αρτας

Διδυμότειχο

Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα

Αμφιλοχία

Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης

Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)

Δήμος Λάρισας

Δήμος Βόλου

Βγαίνουν από το «κόκκινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.Στο κόκκινο παραμένουν:Κεφαλονιά

Ηλεία

Θεσσαλονίκης

Χαλκιδικής

Ρέθυμνου

Δήμος Αγιάς

Δήμος Κομνηνού

Δήμος Ζίτσας

Δήμος ΝαυπλιέωνΈτσι θα γιορτάσουμε φέτος την Τσικνοπέμπτη, τι ανέφερε ο Χαρδαλιάς

Ο Νίκος Χαρδαλίας δήλωσε πώς δεν θα υπάρξει καμία απολύτως διαφοροποίηση εκείνη την ημέρα και ότι θα ισχύει ότι ακριβώς και τις υπόλοιπες ημέρες.

Τόνισε πώς πρέπει να δείξουμε σύνεση, και να γιορτάσουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Χαρακτηριστικά είπε:

«Για την Τσικνοπέμπτη ισχύει ό,τι ισχύει και τις υπόλοιπες ημέρες. Δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση στα υφιστάμενα μέτρα.

Ας περάσουμε την Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο, ας περιοριστούμε στους ανθρώπους που έχουμε στενή επαφή, για να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού»

Ο κ. Χαρδαλιάς κλείνοντας την ενημέρωση και κάνοντας τον απολογισμό του ενός χρόνου, λύγισε και με σπασμένη φωνή ευχαρίστησε όλους.

Χαρδαλιάς όπως Τσιόδρας: Βούρκωσε ο υπουργός - «Ευχαριστούμε για όλα, για κάθε φορά που είπατε όχι»

Στη δύσκολη πορεία που επί ένα χρόνο διανύουν όλοι οι πολίτες απέναντι στον κορονοϊό αναφέρθηκε εμφανώς συγκινημένος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στέλνοντας μήνυμα ότι «ένα χρόνο μετά δεν υποχωρούμε, όλοι είμαστε κουρασμένοι, αγχωμένοι αλλά όχι φοβισμένοι».

Έκανε λόγο για μία πορεία τεράστια, πρωτοφανή, επίπονη. «Μας έχει στερήσει πολλά. Τα μικρά και μεγάλα πράγματα που κάνουν τη ζωή μας χαρούμενη» ανέφερε κάνοντας τον απολογισμό του ενός έτους από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Ένα χρόνο μετά έχοντας κοπιάσει και παλέψει δίνουμε μία σειρά από μάχες για να φτάσουμε σιγά σιγά στην υπέρτατη νίκη» ανέφερε και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τον καθένα ξεχωριστά.

Ανέφερε ότι η αγωνία είναι να μείνουμε ασφαλείς έως το τέλος προσθέτοντας ότι «για κάποιους αυτό εξελίσσεται σε στοίχημα ζωής, στοίχημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα, τους πολίτες. Ένα χρόνο μετά παλεύουμε χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν».

Και συνέχισε λέγοντας «ένα χρόνο μετά, βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ. χάρις στο εμβόλιο η ελευθερία δεν αργεί, σας ευχαριστούμε για όσα έχετε κάνει, για την κούραση που αντέχετε, για την μάσκα που δεν ξεχνάτε, για κάθε φορά που είπατε όχι, όταν τόσο ανάγκη είχατε να πείτε δεν πειράζει». 

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 27:00

Είχε προηγηθεί ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας 21 Μαρτίου ο οποίος βουρκωμένος είχε πει πόσο πολύτιμοι είναι οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας.

Συγκεκριμένα είπε: «Μου έγραψε κάποιος γνωστός μου, πολύ σοβαρός επιστήμονας, από τους παγκόσμια καταξιωμένους ανθρώπους, πως κάνουμε πολλή φασαρία για λίγους ηλικιωμένους και ανίκανους από τα χρόνια νοσήματα συμπολίτες μας.

Η απάντηση που δίνω εσωτερικά μέσα μου και την αφήνω στην κρίση σας, είναι πως το θαύμα της ιατρικής επιστήμης του 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί από τους οποίους είναι μανάδες και πατεράδες μας, είναι γιαγιάδες και παππούδες.

Η απάντηση είναι πως τιμούμε όλους, σεβόμαστε όλους, προστατεύουμε όλους αλλά κατ’ εξοχήν αυτούς. Δε μπορούμε να υπάρχουμε, ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς. Το αν θα έχουμε λιγότερους θανάτους σε αυτό τον πληθυσμό μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Δείτε την Ιταλία και την Ισπανία και θα σας πω δυο λόγια παρακάτω για αυτό».

Κατά τη διάρκεια της δήλωσής τους, ο λοιμωξιολόγος σάστισε για λίγο, συγκινήθηκε, δάκρυσε και συνέχισε την ομιλία του. 

Το lockdown δεν δουλεύει όπως τον Μάρτιο

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η διασπορά του ιού παρουσιάζει αυξητική τάση, είπε ακόμα. Είπε ακόμα ότι γίνονταν 260 νέες εισαγωγές την ημέρα. Η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική είναι εμφανής.

Στην Αττική είπε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στον Πειραιά και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.

Είχαμε πολλές μικρές πυρκαγιές, είπε η κα Παπαευαγγέλου και είπε ότι παρατηρούνται πολλές μικρές συρροές κρουσμάτων από συγκεντρώσεις σε σπίτια.

Δεν παρατηρήθηκε η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που περιμέναμε, τόνισε.

Σε αυτό συμβάλλουν εκτός από τον κακό καιρό που επικράτησε και τα μεταλλαγμένα. Το lockdown δεν μπορεί να αποδώσει όπως την περασμένη Άνοιξη είπε ακόμα.

Παντού ο κόσμος έχει κουραστεί διαπίστωσε και θα βρεθούν έξυπνες λύσεις για να πορευθούμε έως την πολυπόθητη ανοσία της κοινότητας.

Η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι ενθαρρυντικά τα νέα από το Ισραήλ το οποίο επιστρέφει στην κανονικότητα μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς.

Επίσης, ανέφερε ότι στο νοσοκομείο Αττικόν έγινε εισαγωγή υπερηλίκων οι οποίοι νόσησαν ελαφρά γιατί είχαν εμβολιαστεί. Κανείς τους δεν διασωληνώθηκε, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα