«Γεμάτη» η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι σημαντικές επαφές του πρωθυπουργού στο επόμενο διάστημα

Σημαντικές διεθνείς επαφές υπάρχουν στην ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τους επόμενους μήνες.

Το πρώτο σημαντικό ορόσημο του φθινοπώρου για την κυβέρνηση αναμφίβολα συνδέεται με το εσωτερικό της χώρας και πρωτίστως με την οικονομία, καθώς αναμένεται, μετά τον Δεκαπενταύγουστο, να κορυφωθεί η προετοιμασία για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ και την οριστικοποίηση των μεταρρυθμιστικών αξόνων, αλλά και περαιτέρω μέτρων στήριξης των πολιτών απέναντι

στην ακρίβεια κυρίως στα τρόφιμα, που προεξοφλείται ότι θα ανακοινώσει στις 9-10 Σεπτεμβρίου.

Η ατζέντα του κ. Μητσοτάκη τους επόμενους μήνες περιλαμβάνει όμως και σειρά σημαντικών διεθνών επαφών με επίκεντρο μεταξύ άλλων τις ισχυρές περιφερειακές συμμαχίες που οικοδομεί η χώρα μας, καθώς και τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις στον απόηχο της "συγκρατημένης νέας αρχής" με την γειτονική χώρα που έγινε τον Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Όπως έχει συμφωνηθεί κατά την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να συγκληθεί, στην Θεσσαλονίκη, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας στο πλαίσιο της διαδικασίας επανεκκίνησης που συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες και περιλαμβάνει ως πυλώνες τον πολιτικό διάλογο, την λεγόμενη θετική ατζέντα που αφορά σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Επιδίωξη είναι εφόσον συνεχίζεται αυτό το θετικό momentum, να καταστεί δυνατόν να υπάρξουν σχετικά γρήγορα και κάποια απτά αποτελέσματα όσον αφορά την θετική ατζέντα ώστε να μπορούν να επισημοποιηθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Νέα συνάντηση με Ερντογάν στα σκαριά

Νωρίτερα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με ξένους ηγέτες και δεν αποκλείεται να λάβει χώρα εκεί και νέα συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.

Για τις 11-12 Οκτωβρίου προγραμματίζεται η διεξαγωγή, πιθανότατα στην Ρόδο, του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας- Κύπρου που θα αποτελείται από τα υπουργικά συμβούλια των δύο χωρών και η θεσμοθέτησή του αποφασίστηκε τον περασμένο Μάρτιο κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη με στόχο την ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Για τις αρχές του 2024 προγραμματίζεται όμως και η διεξαγωγή στην χώρα μας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου, η συγκρότηση του οποίου αποφασίστηκε στην διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αίγυπτο με στόχο να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του στρατηγικού χαρακτήρα των σχέσεων που έχουν οικοδομήσει οι δύο χώρες, με έμφαση στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.

Στο πρόγραμμα διεθνών επαφών του πρωθυπουργού περιλαμβάνεται και η άτυπη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στις 6 Οκτωβρίου, στην Γρανάδα της Ισπανίας, καθώς και οι τακτικές Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, στις 26-27 Οκτωβρίου και στις 14-15 Δεκεμβρίου. Είναι πιθανό να γίνει συζήτηση και για το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, που, όπως τονίζεται από την Αθήνα, έχει σχέση με την άποψη της Ελλάδας και της Κύπρου οι οποίες συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Προσερχόμενος για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο νέος ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επισημάνει προ ημερών πως είναι αυτονόητο ότι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ περνάει μέσα από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και όλων των προϋποθέσεων που θέτει το Δίκαιο της ΕΕ.

Επαναπρογραμματίζεται η Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου- Ισραήλ

Για τις αρχές Σεπτεμβρίου επαναπρογραμματίζεται η Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου- Ισραήλ η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί στις 26 Ιουλίου στην Λευκωσία, αλλά αναβλήθηκε λόγω επέμβασης στην οποία υπεβλήθη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου. Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων της χώρας μας με το Ισραήλ αναδείχθηκε και κατά την χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στην διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε και ο κοινός στόχος και η επιθυμία των δύο χωρών να επεκτείνουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση. Ενδεικτικό του υψηλού επιπέδου των σχέσεων των δύο χωρών είναι και το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ήταν και ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών ξένης κυβέρνησης που επισκέφθηκε την χώρα μας μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Το επόμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης είναι πιθανό εξάλλου να βρεθεί, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και στην γαλλική πόλη Λοριάν με αφορμή ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται η καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας που θα προμηθευτεί η χώρα μας ως τις αρχές του 2025.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ #ΕΠΑΦΕΣ #ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ #ΙΣΡΑΗΛ #ΕΜΑΝΟΥΕΛ_ΜΑΚΡΟΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεμάτη, Κυριάκου Μητσοτάκη,gemati, kyriakou mitsotaki